of 64231 LinkedIn

Ombudsman: Gemeenten discrimineren woonwagenbewoners

Woonwagenbewoners worden gediscrimineerd door gemeenten omdat er een uitsterfbeleid wat betreft standplaatsen wordt gevoerd. Dat zegt Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen.
6 reacties

Nederlandse gemeenten voeren een discriminerend beleid voor woonwagenbewoners. In weerwil van internationale verdragen zorgen zij voor onvoldoende staanplaatsen, terwijl ze de specifieke woonwagencultuur juist moeten beschermen. Dat concludeert de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport ‘Woonwagenbewoner zoekt standplaats’. 

Woonvisie
Van Zutphen pleit ervoor om behoeften te onderzoeken en vast te leggen in de Woonvisie van gemeenten. Daarnaast moet binnen het college van Burgemeester en Wethouders een portefeuillehouder worden aangesteld die verantwoordelijk is voor de belangen van woonwagenbewoners. Op nationaal niveau zou hetzelfde moeten gebeuren binnen het kabinet. Op dit moment zijn er geen adequate cijfers voorhanden over het aanbod en de behoefte aan staanplaatsen in Nederland.

Uitsterfbeleid
Bij de laatste telling in 2009 waren er 8300, verdeeld over 1150 woonwagenkampen. Volgens Van Zutphen zijn er genoeg aanwijzingen dat er een tekort van enkele duizenden plaatsen is. Zijn adviezen zijn overigens niet bindend. Sinds de afschaffing van de Woonwagenwet in 1999 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de huisvesting van woonwagenbewoners. Op veel plaatsen wordt een uitsterfbeleid gevoerd: kampen worden slecht onderhouden, op vrijgekomen plaatsen worden soms woningen neergezet. De Nationale Ombudsman schrijft dat veel gemeenten zich onvoldoende bewust zijn van de bijzondere positie van woonwagenbewoners.

Mensenrechtelijke basis
Hij wijst op uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, die landen verplichten de culturele identiteit van deze groep in stand te houden. Het College voor de Rechten van de Mens kwam tot een soortgelijk oordeel. Van Zutphen: ,,Gemeenten maken beleid vanuit het gelijkheidsbeginsel en maken geen onderscheid voor woonwagenbewoners. Maar in hun geval is er juist geen sprake van gelijke gevallen. De internationaal beschermde woonwagencultuur maakt het noodzakelijk om een actief standplaatsenbeleid te voeren. Aandacht voor de behoeften van woonwagenbewoners is niet vrijblijvend, maar heeft een mensenrechtelijke basis.” (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joop op
@ anoniem (Beleidsadviseur): Blijft toch verbazend hoe een bepaald groepje roeptoeters vanaf de zijkant altijd toch weer een draai weten te geven aan de onderwerpen in de diverse media, in Nederland is de overgrote meerderheid van de woonwagenbewoners autochtoon en blank.
Door Criminele families in Noord-Brabant. (Criminele families/woonwagens) op
http://www.emma.nl/artikelen/criminele-families

H. Moors & T. Spapens (2017). Criminele families in Noord-Brabant. Een verkenning van generatie-effecten in de georganiseerde misdaad. Amsterdam: Reed Business.
Door frank (manager) op
Op bijgaande foto zie ik geen enkele woonwagen; alleen maar villa's. Mocht de foto toch van een woonwagenkamp zijn, dan lijkt mij de oplossing om een aantal villa's te slopen, en op de vrijgekomen plekken woonwagens te plaatsen. Dit uiteraard met de aanname, dat de Nederlandse wet wordt gehanteerd: in de verkeerswetgeving is sprake van een wagen als het voertuig bewogen wordt door iemand te voet, eventueel met motorondersteuning (onbespannen wagen), of door een of meer paarden (bespannen wagen). Het voertuig moet dus wielen hebben en, omdat het wordt gesleept /getrokken mag het niet breder zijn 2,5 meter.
Als het niet om een woonWAGEN, maar om een woonHUIS gaat, dan is het heffen van WOZ geboden. Ik vraag mij af, wie er nu wordt gediscrimineerd, en wie zich aan de wet houdt.
Kan iemand mij overigens laten weten, hoe het ook alweer zat met 'integer besturen'?
Door anoniem (Beleidsadviseur) op
Zijn wij hier verantwoordelijk voor het in stand houden van deze cultuur? Roma's zijn het toch van oorsprong? Gast in Nederland.

Zoek een plek als er plek is, pas je aan of vertrek weer naar Roemenië.

Gaan we ook de Mongolische of nomadische tentencultuur beschermen? Die woningen hier nu toch ook gewoon in de hier aanwezige woingen?

Het moet niet gekker worden.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Ik word een beetje moe van de ombudsman.

Vacatures

Van onze partners