of 58952 LinkedIn

OM onderzoekt lek bij burgemeestersbenoeming

Justitie laat de gang van zaken rond de voordracht van de volgende burgemeester van Den Bosch onderzoeken. De Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft om een onderzoek ,,naar de waar- en onwaarheden'' rond de procedure gevraagd en justitie geeft daar gehoor aan, zo maakte de provincie vrijdag bekend.
7 reacties

Justitie laat de gang van zaken rond de voordracht van de volgende burgemeester van Den Bosch onderzoeken. De Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft om een onderzoek ,,naar de waar- en onwaarheden'' rond de procedure gevraagd en justitie geeft daar gehoor aan, zo maakte de provincie vrijdag bekend.

Grote ophef
De Rijksrecherche begint 'op zeer korte termijn' een onderzoek, aldus de provincie. Over de procedure is grote ophef ontstaan, doordat allerlei vertrouwelijke informatie mogelijk is gelekt. Het Brabants Dagblad (BD) meldde eerder deze week onder meer dat Jack Mikkers, de huidige burgemeester van Veldhoven, die wordt voorgedragen in Den Bosch, tweede keus was als opvolger van Ton Rombouts. De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad had volgens de krant een voorkeur voor Jan Hamming, nu nog burgemeester van Heusden, maar die haakte op het laatste moment af omdat hij met succes had gesolliciteerd voor hetzelfde ambt in Zaanstad.

Pijnlijk voor bestuurders

De reconstructie van het BD was ook pijnlijk voor andere bestuurders die volgens de krant hadden gesolliciteerd in Den Bosch. Op basis van anonieme bronnen noemde de krant onder meer Rianne Donders als sollicitant. Zij is nog maar twee jaar burgemeester van Roermond. Donders wilde niet reageren op de 'speculatie'. Ook andere bestuurders wilden niet bevestigen dat zij hadden gesolliciteerd.


Beschadigende cocktail

Vertrekkend burgemeester Rombouts sprak in een vrijdag verschenen interview met Trouw van 'een waar slagveld'. Hij heeft alle betrokkenen die bij naam werden genoemd persoonlijk gebeld en 'drie keer sorry gezegd'. 'De publicaties van deze week vormen samen een beschadigende cocktail waartegen je je amper kunt weren. We weten niet eens of die namen kloppen, het kunnen immers ook speculaties zijn', aldus Rombouts.

Lek
Tegelijkertijd spreekt hij wel van 'een lek'. Volgens hem is geen sprake van een incident, aangezien de afgelopen jaren vaker vertrouwelijke informatie op straat kwam te liggen. Minister Ronald Plasterk wilde vrijdag na de ministerraad niet ingaan op het informatielek rondom de benoeming in Den Bosch. Wel zei hij in algemene zin dat dergelijke lekken 'erg beschadigend' zijn en dat ze mogelijk mensen ervan weerhouden te solliciteren. 'Mensen moeten vrij zijn om te solliciteren, en weten dat het in die vertrouwelijkheid blijft', aldus de minister van Binnenlandse Zaken. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mart (ex ambtenaar) op
Dit lekken is koren op de molen voor de oppositie in Roermond. Mevr. Donders lag sowieso al onder vuur van de Jos van Rey getrouwen en is nu helemaal een gewillige prooi.
Door Jan op
Hoezo beschadigend? Van tal van andere functies weet iedereen wie er gesolliciteerd heeft of gevraagd is. Denk aan wethouders en hoge ambtenaren. Maar bij burgemeesters moet weer geheimzinnig worden gedaan. Het is prima dat de raad in feite bepaalt wie er burgemeester moet worden, maar doe dat wel in openheid, althans nadat de vertrouwenscommissie (beter woord zou zijn: sollicitatiecommissie) haar werk heeft gedaan. En dan weet je wie er nog meer gesolliciteerd hebben. So what? De niet-uitverkorenen functioneren gewoon door in hun huidige functie. Daar moet iedereen maar aan wennen. Trouwens, als het ooit zou komen tot de direct door de burgers gekozen burgemeester (hopelijk niet), weet je toch ook wie de kandidaten zijn?
Door Jos op
@edwin, als je echt geen idee hebt waarover je praat hoef je dat nog niet zo publiek te manifesteren. Zegt vooral wat over jezelf. En ja, burgemeesters benoemingen zijn nog steeds belangrijk en ja, lekken over dit soort functies is schadelijk of het nu burgemeesters zijn of CEO's in het bedrijfsleven. Lekken over alle sollicitaties is schadelijk. De enige die het recht heeft om te lekken is de sollicitant zelf. Wat jij daar over vindt is volstrekt niet relevant.
Door Adriaan op
@Frank Smit: De burgemeester is het lijdende voorwerp; die kan moeilijk zelf om het onderzoek vragen.
De Raad kan dat evenmin, want het lek is afkomstig uit zijn midden.
Kortom, prima dat de Commissaris van de Koning het initiatief voor dit onderzoek heeft genomen. Hij is hiervoor de juiste man op de juiste plaats.
Door Frank Smit (raadslid Bergeijk) op
Beschadigende gang van zaken bij de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. Het is een mestput geworden waarin de reparaties en medicijnen van het Openbaar Bestuur hun weg niet kunnen vinden. Onderzoek door de Rijksrecherche gevolgd door vervolging leidt ongewild tot validering van de reputatieschade van betrokkenen die mochten rekenen op de volle discretie bij hun sollicitatie. Geen vervolging - om welke reden dan ook - laat de stank in de raad van Den Bosch bestaan tot ver na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. De inwerkperiode van burgemeester Mikkers heeft een vliegende start gemaakt. Ik ken de reglementen en verordeningen terzake niet maar was het niet beter geweest dat de Vertrouwenscommissie, óf de burgemeester namens de gemeenteraad om het onderzoek had gevraagd, mogelijk samen met de CdK? De verantwoordelijkheid leggen, daar waar -ie hoort. Dan krijgen je excuses ook gewicht: want excuses maken zonder verantwoordelijkheid te nemen, dat is ook niet het juiste signaal.
Door Edwin Knoben op
Gereformeerd Nederland op zn smalst. Openbaar Ministerie moet zich eens gaan bezighouden met zinvolle zaken (dus criminele zaken). Is een burgemeestersbenoeming belangrijk?? Voor elke witte boord die kan babbelen, bejaarden bezoeken die 100 zijn geworden, 60 jarige huwelijken kan bezoeken doorknippen zijn er honderden geschikte kandidaten.
Laten we ophouden met dit 50er jaren gedoe. De spruitjeslucht komt je tegemoet.
Door Hoogmoed (spotter) op
Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Moet je het ook maar anders regelen. Is zo niet meer van deze tijd.