Advertentie

OM let op uitingen raadsverkiezingen

De Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee waarschuwt dat de gemoederen hoog kunnen oplopen tijdens de campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. 'Er zullen debatten gaan komen en er zullen uitspraken worden gedaan door mensen van partijen waar anderen het volstrekt niet mee eens zijn', waarschuwt Hofstee.

28 december 2017

De Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee waarschuwt dat de gemoederen hoog kunnen oplopen tijdens de campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn volgens hem extra alert op bedreigingen en discriminatie, zegt hij in een interview met de lokale zender AT5.

Debat voeren

'Er zullen debatten gaan komen en er zullen uitspraken worden gedaan door mensen van partijen waar anderen het volstrekt niet mee eens zijn', waarschuwt Hofstee. 'En van tevoren zeggen we: mensen, pas op wat je doet. Laat iedereen in vrijheid zijn debat voeren. Want als je gaat bedreigen, discrimineren of je er zo mee bemoeien dat het debat niet meer vrij en veilig zou zijn, dan gaan we snel ingrijpen.'

Nieuwe partijen

Aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart doen in Amsterdam diverse nieuwe partijen mee, zoals het Forum voor Democratie (FvD), DENK en de partij van Sylvana Simons, BIJ1. Eerder dit jaar werd het huis van FvD-voorman Thierry Baudet in de hoofdstad beklad met verf en Simons kreeg vanaf het moment dat ze de politiek in ging commentaar en beledigingen over zich heen. Behalve de extra alertheid op strafbare uitspraken, zijn mogelijk op sommige momenten extra veiligheidsmaatregelen nodig, zegt Hofstee. Ook kijkt de politie of er beveiliging nodig is voor individuele politici. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

C.F. de Graaf / directeur/eigenaar Consultancy De Graaf
Laat vooral hogere overheden het goede voorbeeld geven in de democratische discussie. En wat blijkt: hogere overheden lappen de lokale democratie aan hub laars. Zie herindelingsdossier Hoeksche Waard/

Zienswijze op wetsvoorstel “Herindeling Hoeksche Waard”

De inwoners van de Hoeksche Waard willen een kleinschalige en overzichtelijke samenleving, waarbij bestuurders dichtbij de mensen staan en die ook nog makkelijk aanspreekbaar zijn. Dat blijkt uit de gehouden burgerpeiling. Herindelingen zijn economische modellen, die geen rekening houden met wensen van de inwoners. Die conclusie mag wel getrokken worden uit de discussie op ons eiland. De provincie en enkele pro herindelende lokale politieke partijen, hebben bezorgde inwoners geen reden gegeven om hun voorstel tot herindeling te vertrouwen. Ook de slecht bezochte inloopavonden, op ongunstige tijdstippen georganiseerd want vele mensen stonden toen nog in de files, boden geen soelaas. Vraagt u de presentielijsten maar eens op. De provincie heeft onze inwoners niet weten te verbinden en heeft dus niet het goede voorbeeld gegeven met een politiek die verbindt. Sterker nog: de provincie probeert een herindeling door de strot van de inwoners te duwen. Kortom: dit wetsvoorstel had nooit tot stand mogen komen.

In hoeverre wordt de lokale democratie gerespecteerd?

Door de provincie is afgesproken, dat elke gemeente geheel autonoom mocht zijn in hun beslissing. Dit is expliciet nog in een krantenartikel (Het Kompas van vrijdag 19 augustus 2016, pagina 21) beschreven door een prominent lokaal raadslid, tevens fervent voorstander van herindeling. Ik citeer: “de Stuurgroep OBT had geen enkele bevoegdheid en de vijf gemeenteraden waren bij de beslissing over herindelen of samenwerken autonoom. In die zin heeft de provincie een ondemocratische beslissing genomen. Drie van de vijf gemeenteraden waren tegen herindelen. De provincie heeft de Hoeksche Waard voor de gek gehouden.” Sterker nog, de drie gemeenten hebben amendementen aangenomen om versterkt te gaan samenwerken en hebben daarmee dus een meerderheid verkregen in de Hoeksche Waard. Hieruit kan ik niet anders concluderen dat de provincie niet de hoeder is gebleken van onze democratische rechtsstaat en de vertegenwoordigende lokale democratie aan hun laars heeft gelapt. En dat is zeer zorgelijk, want de provincie is er niet voor besteld om de kloof tussen inwoners en politieke elite te vergroten. De provincie mag zich aanrekenen, dat zij op het terrein van onze Staatsrechtelijke democratie en op de waarden en normen van onze rechtsstaat, die wij in ons land betamelijk achten, hopeloos heeft gefaald. De provincie heeft nut, noodzaak en urgentie van een herindeling onvoldoende kunnen aantonen en heeft haar woord gebroken om autonoom per gemeente te mogen beslissen. Ook wordt er flink samengewerkt in de Hoeksche Waard aangaande regionale vraagstukken. Kortom: de provincie heeft een ondemocratische beslissing genomen. In hoeverre wordt de lokale democratie gerespecteerd door hogere overheden? Ik kan me niet voorstellen dat het gegeven feit van een ondemocratisch genomen beslissing ineens wel democratisch gemaakt kan worden door hogere overheden en in een wet wordt gegoten. Zonder voldoende draagvlak is er geen democratische legitimiteit om te gaan herindelen. Wel is er democratisch draagvlak om versterkt samen te gaan werken. Ik verzoek u dan ook de Arhi procedure zo snel mogelijk te beëindigen. Voor de Hoeksche Waard geldt: verscheidenheid in 5 verschillende gemeenten is onze rijkdom en versterkte samenwerking met doorzettingsmacht voor regionale vraagstukken geeft onze eenheid en daadkracht weer.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Ja hallo zeg, mag ik effe een teitlje...??. Ik mot effe braken.

Ik zie hier een enorm stuk geldingsdrang van het OM. Sorry, maar pas er sprake is van grove overtredingen, moet het OM in actie komen. En als we kijken naar het enorme juridisch getrouwtrek omtrent de veroordeling van Wilders, dan kunnen we beter inbinden. Ik zou verwachten dat het OM hier iets van geleerd had. Aan ijdele moraalridders of farizeeërs hebben we geen behoefte. Ik had veel liever gezien dat Wilders met een stevig debat in het parlement op zijn nummer was gezet, dan dit geklungel met veel media-aandacht.



loek / v.m. jur.medew. gsd
@Jhr Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger)-Ik had veel liever gezien dat Wilders met een stevig debat in het parlement op zijn nummer was gezet, dan dit geklungel met veel media-aandacht. =Ik had veel liever gezien dat er o.a. in de 2e Kamer landsbelang wordt nagestreefd i.p.v. eigen en partijpolitiek belang. Ik ga liever ergens anders naar het theater.
Henk Donkers / medewerker
Ik vind de bijdragen van de inzenders tot nu niet zo doeltreffend.

Waar het hier om gaat is dat het OMM de vrijheid van meningsuiting voor iedereen wil beschermen.

Democratie is een prachtig goed maar we moeten ons wel aan de spelregels houden. Dat is het voor iedereen aanvaardbaar en boeiend.

De verruwing in de samenleving geeft sommigen kennelijk het recht om hun eigen mening belangrijker te vinden dan die van de rest van de samenleving. En we hebben gezien dat dat inderdaad wel eens benadrukt wordt met intimidatie, geweld of verbaal geweld. Die voorbeelden zijn er te veel.

Het OMM doet op dit moment niets anders dan de spelregels bewaken. Meer niet. En volgens mij is dat ook precies de taak van het OM, het bewaken van de spelregels in de samenleving zonder zich met de uitslag van de wedstrijd te (willen) bemoeien.

Mijn dank daarvoor.
Bernard
Ach de heer Donkers is de vlees geworden nuttige idioot die het OM bijstaat. Sorry voor het woord 'idioot'maar ik weet even geen betere omschrijving. Taak van het OM; strafbare feiten vervolgen. Wanneer doe je dat; achteraf! Vooraf waarschuwen heeft de schijn van een gedachtenpolitie en beinvloeding van het democratische proces. De heer Donkers maakt een fout; de zogeheten verruwing van de samenleving (is dat wel zo, verdiep je eens in de geschiedenis hoe het tusen Patriootten en Oranjegezinden in allerlei plamfetten en schotschriften aan toe ging) levert niet automatisch strafbare feiten op. En nogmaals; waar zijn die voorbeelden van intimidatie, geweld of verbaal geweld. We kunnen in Nederland blij zijn hoe rustig en braaf verkiezingen hier verlopen. Iedere kiesgerechtigde kan in dit land vrij zijn stem uitbrengen zonder vrees. En van alle lijstrekkers is er maar één die landelijk voor zijn leven moet vrezen. Wie was dat ook alweer.....Oja dezelfde man die notabene vervolgd werd door het OM en veroordeeld door de rechter....
Henk Donkers / medewerker
Ik ben ban dat Ben (gemeentejurist) (echt waar?) toch een paar jaar in een ver buitenland heeft gezeten. Hij heeft de verruwing van de samenleving in elk geval niet bewust meegemaakt. Ik help hem even. We hebben afgelopen jaren nogal wat debatten gezien in gemeenten over de komst van asielzoekerscentra. Veel geweld tot in de raadszaal, de bedreigingen van Silvana Simons. Vind van haar wat je wilt, maar (doods)bedreigingen zijn echt niet toelaatbaar. En er zijn nogal wat (recente) verhalen over burgemeesters en wethouders die moeten onderduiken. Heeft Ben allemaal gemist kennelijk.

Maar hij heeft natuurlijk gelijk als hij stelt dat de democratische discussie in de tijd van de patriotten en Oranjegezinden niet charmant is verlopen. Hij vergeet nog de omgangsvormen naar de gebroeders De Witt. Ook die waren niet hoopgevend voor een prettig democratisch proces.

Ben vind eigenlijk dat zolang we elkaar niet feitelijk doodslaan met knuppels, dat we dan al heel acceptabele omgangsvormen hebben. Maar volgens mij zijn dat toch niet de voorbeelden waar wij ons vandaag aan spiegelen. We hebben toch wel iets over beschaving geleerd in de loop van de jaren en we doen het allemaal wat anders.

En je mag mij best een vlees geworden nuttige idioot noemen. Schelden is ook weer een stukje (taal)verruwing, zeg maar Verbaal geweld, maar zolang jij het doet vind ik dat niet zo erg.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Waarom bemoeit het OM zich hier preventief mee? Als er iets fout gaat dan ligt het altijd nog aan de interpretatie van wat als fout wordt gezien (liefst op dat moment). Preventief is meer iets voor de AIVD. Of hebben we al ME nodig bij zoiets gewoons als Raadsverkiezingen? En waar moet die ME dan ingezet worden? Of komt er een vliegende EU-brigade alles in banen leiden?
Bernard
'Er zullen debatten gaan komen en er zullen uitspraken worden gedaan door mensen van partijen waar anderen het volstrekt niet mee eens zijn', waarschuwt Hofstee.'staat er. Laat dat net nu een van de kenmerken van een democratie zijn; het debat en daarbij is het goed en gezond dat er te kiezen valt uit uiteenlopende standpunten. Ik snap die angst van het OM niet zo goed en vind ook ongezond dat men preventief zich al hiertegen aan gaat bemoeien. Mij is nniet bekend dat er bij voorgaande raadsverkiezingen of verkiezingen uberhaupt in het debat bedreigd of gediscrimineerd is. Kortom; ongewenste inmenging in het democratische proces waarbij de stank van een gedachtenpolitie naar voren komt.
Advertentie