of 59329 LinkedIn

OM kijkt naar lek burgemeestersbenoeming Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar een lek bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester van Amsterdam. De voorzitter van de commissie, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Johnas van Lammeren, heeft op 3 mei aangifte gedaan na de publicatie op 1 mei. Het artikel ging over maatregelen die commissaris van de Koning van Noord-Holland Johan Remkes had genomen om lekken tegen te gaan.
2 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar een lek bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester van Amsterdam. Het gaat om informatie over de procedure die mogelijk een lid van de vertrouwenscommissie aan De Telegraaf heeft verstrekt, zo meldt de krant. Komende week beslist het OM of er een vervolgonderzoek komt, liet een woordvoerder weten.

Aangifte
De voorzitter van de commissie, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Johnas van Lammeren, heeft op 3 mei aangifte gedaan na de publicatie op 1 mei. Het artikel ging over maatregelen die commissaris van de Koning van Noord-Holland Johan Remkes had genomen om lekken tegen te gaan.

Onderzoek afgerond
Het onderzoek van de politie is inmiddels afgerond, zei de OM-zegsman. Wat die heeft geconcludeerd, kon hij niet zeggen. Als het OM een vervolgonderzoek instelt, gebeurt dat door de Rijksrecherche. Van Lammeren onthoudt zich van commentaar over de kwestie.

Strafbaar
Het lekken in de procedure van een burgemeestersbenoeming is strafbaar. Remkes had daar ook voor gewaarschuwd voordat de sollicitatieprocedure begon. De vertrouwenscommissie bestaat uit leden van de gemeenteraad.

Opvolger Van der Laan
De zoektocht naar een nieuwe burgemeester volgt op het overlijden van Eberhard van der Laan. Op dit moment neemt Jozias van Aartsen de functie waar. Het is de bedoeling dat in juli de nieuwe burgemeester wordt benoemd. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Terol (Ondernemer) op
Het is blijkbaar intussen de norm om benoemingen in achterkamertjes te regelen. Lekkage heeft in deze natuurlijk een functie. Tegenstanders van een kandidaat hebben hun eigen mores en media netwerken. Daarvan wordt in veel gevallen gebruik gemaakt om onrust en de 5 colonne te activeren.
Door Ben op
Wat is hier nou erg aan ? Het is veel erger als er gegevens van kinderen op straat komen te liggen. Dit is voor de gemeente teams alledaagse kost door de buurt participatie trajecten.