of 58952 LinkedIn

OM: Hooijmaijers dupeerde de maatschappij

Het OM vindt dat Ton Hooijmaijers de maatschappij gedupeerd heeft. Dat bleek op de eerste dag van het strafproces tegen de voormalig bestuurder.
5 reacties

Met het aannemen van steekpenningen, witwassen en valsheid in geschrifte tijdens zijn werk als gedeputeerde voor de provincie Noord-Holland heeft Ton Hooijmaijers (51) de maatschappij ernstig gedupeerd. Dat stelde de officier van justitie in de rechtbank in Haarlem, aan het begin van het strafproces tegen de voormalig bestuurder.

Ambtelijke corruptie

Daarnaast heeft hij met zijn praktijken de provincie benadeeld, meent het Openbaar Ministerie (OM). Hooijmaijers kon vanuit zijn positie 'dingen voor elkaar krijgen' en liet zich daarvoor betalen. Dat is volgens de aanklager het beeld dat uit een jarenlang onderzoek naar de provinciebestuurder naar voren komt. De officier sprak van ,,ambtelijke corruptie op ongekende schaal''. Volgens het OM ontving de gedeputeerde tussen 2005 en 2009 in totaal bijna een half miljoen euro aan steekpenningen van onder meer bouwbedrijven en projectontwikkelaars. Daarnaast zou hem nog eens een miljoen zijn beloofd door verschillende partijen.

Geëmotioneerd 

De oud-VVD'er spreekt alle beschuldigingen tegen. Hij liet zich tegenover de rechtbank in harde bewoordingen uit over het onderzoek van het OM. ,,Het levert geen enkel direct bewijs tegen mij.'' Geëmotioneerd voegde hij daaraan toe: ,,U kunt mij verwijten dat ik te toegankelijk ben, gepassioneerd, een slechte boekhouding wellicht. Maar corrupt ben ik nooit geweest.'' Hooijmaijers voelt zich bij voorbaat veroordeeld. Hij, maar ook zijn gezin ondervinden daarvan al jaren dagelijks de gevolgen, stelt hij.

Suggestief, eenzijdig en tendentieus 

Zijn advocaat pleitte donderdag voor een nieuw onderzoek naar de handel en wandel van de gevallen gedeputeerde. De raadsman noemde het vooronderzoek in de zaak suggestief, eenzijdig en tendentieus. Hij hekelt ook de 'naming and shaming' van zijn cliënt in de media. Naast Hooijmaijers staan ook zijn vrouw en een bevriende makelaar terecht. Zij waren donderdag tijdens de regiezitting niet in de rechtszaal aanwezig. Volgens justitie werden de corrupte betalingen verhuld door valse facturen, verstuurd namens het makelaarskantoor en het adviesbureau van Hooijmaijers' echtgenote.

De rechtbank hield de zaak donderdag voor onbepaalde tijd aan. Er wordt nader onderzoek gedaan naar de verdenkingen en op verzoek van de verdediging worden in totaal bijna twintig getuigen gehoord.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door neitram ((VVD-lid en -stemmer dus)) op
@Koos, ik meen dat het juist in deze tijd van de kabinetsformatie prima is dat heel goed bekend is van welke partij deze man is, en hetzelfde voor die wethouder in Roermond. Dat het de premier en zijn ondersteuners extra attent mag maken op de selectie voor zijn sociaal-liberaal team waar figuren met dit type besproken fout gedrag absoluut niet in thuis horen. De VVD kan voorop verbetering werken en eerder ingrijpen bij signalen van machtsmisbruik, zelfs voorop gaan wil het de leading positie voor langere termijn houden. Dat kan bv. door het wetsvoorstel klokkenluiders actief te steunen en dit na fijnslijpen z.s.m. tot wet te doen bevorderen.
Overigens geldt eea evenzeer voor de PvdA want ook die kent zijn dubieuze types natuurlijk.
Door Koos de Boer (VVD-stemmer) op
Ik denk dat het niet zo belangrijk is om te weten van welke partij deze man lid was.
Door Plafond op
Schokkend, van welke partij is ie?
Door Jan op
Typisch een VVD-er.
Door roland op
Tot het eind heeft zijn VVD fraktie deze gedeputeerde gesteund. De mede VVD gedeputeerde die vond dat Hooijmaijers moest aftreden, is toen door de eigen fraktie afgezet..