Advertentie

OM eist twee jaar tegen Jos van Rey

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag opnieuw twee jaar celstraf geëist tegen voormalig VVD-politicus Jos van Rey. Volgens het OM heeft Van Rey zich schuldig gemaakt aan corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen.

14 november 2017

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag opnieuw twee jaar celstraf geëist tegen voormalig VVD-politicus Jos van Rey. Volgens het OM heeft Van Rey zich schuldig gemaakt aan corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen.

Hoger beroep
Van Rey staat in hoger beroep terecht voor het gerechtshof in Den Haag. Vorig jaar eiste het OM ook twee jaar cel tegen de 72-jarige Van Rey. De rechtbank kwam tot een milder oordeel en legde hem 240 uur werkstraf op. Het OM tekende beroep aan tegen het vonnis, evenals Van Rey zelf.

Giften

Eerder op de dag eiste het OM eveneens twee jaar cel tegen medeverdachte Piet van Pol (74), projectontwikkelaar in Roermond. Hij zou zijn vriend Van Rey jarenlang hebben gepaaid met giften om zijn projecten gerealiseerd te krijgen. Van Rey was jarenlang wethouder in Roermond.

Bestuurlijk ambt

Het OM wil ook dat het hof Van Rey voor drie jaar ontzet uit het recht een bestuurlijk ambt bij de overheid te bekleden. De rechtbank ging vorig jaar aan die eis voorbij. De advocaat-generaal wees er dinsdag op dat Van Rey volgend jaar voor de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het OM vindt dat Van Rey geen rol mag spelen in een nieuw te vormen college van B en W.

Integriteit

De VVD heeft Van Rey uit de partij gezet. Het onderzoek tegen Van Rey begon in 2012. Integriteit is volgens het OM het element dat alle feiten op de aanklacht verbindt. Van Rey heeft misbruik gemaakt van zijn positie, zijn kennis, zijn macht, zijn relaties en zijn bevoegdheden, betoogde de advocaat-generaal. Hij nam giften aan en gaf ondernemers een voorkeursbehandeling. 'Corruptie ondermijnt de fundamenten van de democratische rechtsstaat’, aldus de aanklager.

Geen schuldbesef

Van Rey toont geen enkele besef van het laakbare van zijn handelen, meent het OM. De verdachte Limburger wijst de beschuldigingen categorisch van de hand en zegt altijd open en transparant te zijn geweest. Maandag pleiten de advocaten van Van Rey en Van Pol. Het hof hoopt uitspraak te doen op 20 december. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Opgeruimd staat netjes! Uiteraard wel met inachtneming van het presumptio innocentia-beginsel
Wottsjer
Elke greintje schuldbesef is afwezig en dat is even oprecht als de brutale vanzelfsprekendheid was waarmee hij de regels terzijde schoof toen hij er nog toe deed. In alle opzichten mank. Bizar.
Jan
Een typische VVD-er.
Bernard
Alle calvinistische krentenkakkers gaan nu weer volop het orgel tegen deze man. De heer Van Rey heeft echter veel betekent voor Roermond. En de beschuldiging van omkoping/ corruptie slaat nergens op; denken mensen nu echt dat hij zich met een gratis verblijf in een hotel liet omkopen? En schenden van de geheimhoudingsplicht? Daar zit ik niet mee; die stiekeme achterkamertjes cultuur bij een benoemde burgemeester is sowieso niks. Als je in Nederland een beetje flamboyante jongen bent moet je kop eraf. .De eis van 2 jaar cel is draconisch. Een doorsnee pedo die kinderen heeft aangerand krijgt dat nog niet!
Marco / Bedrijfsjurist
Waar rook is, is vuur? In dit geval lijkt me van niet. Ik begrijp niet hoe men zijn handelen kan zien als 'corruptie'. Hij is altijd open en eerlijk geweest over zijn contacten en wie laat zich nu omkopen voor een paar overnachtingen? Hier is gewoon sprake van een (te) close samenwerking die overigens voor de stad Roermond zeer positief heeft uitgepakt. Men moet het al dan niet hebben van sympathie voor Van Rey en de bestuurscultuur waarbinnen hij functioneren niet verwarren met het plegen van strafbare feiten. De VVD heeft zich in deze affaire laf betoond: Van Rey was mocht eerst wel stemmentrekker in Limburg zijn maar men liet hem vervolgens vallen als een baksteen. En het lekken van vertrouwelijke informatie? Normale praktijk in politiek Nederland.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Wat zijn we toch een land van Farizeeërs. Wie zonder zonde is, werpt de eerst steen, sprak Jezus.



De VVD en de politieke kliek in Roermond hebben Jos van Rey en Pietje van de Pol steeds geadoreerd. Toen het mis ging, liet men beiden op een smerige manier vallen. Ook het provinciebestuur keek graag de andere kant op als men kon profiteren van deze heren.



De opgelegde taakstraf leek mij reëel, ook in relatie tot de beschadiging van hun imago. Een gevangenisstraf van twee jaar voor oude mannen met een veel te groot ego is echter proporties en lijkt te dienen om anderen uit de wind te houden.

Het was toch een beetje de Rebellenclub van Pietje en Josje..



Goed dat er meer mensen zijn die de uit de hand gelopen situatie in Roermond ook kunnen en willen relativeren.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Met frauderende en falende types als Loek Hermans, Robin Linschoten, meneer Hooijmaaijers (gedeputeerde in Noord-Holland) en Jos van Rey zou je toch mogen verwachten dat de VVD wel iets geleerd heeft en nu zaken doet met een betrouwbaar wervingsbureau en ook een Verklaring omtrent Gedrag vraagt. Maar gelooft u het?



Als enige Europeanen moeten wij - ondanks betaalde premies - doorwerken tot 68 jaar, terwijl Mark Rutte na een borrel met de top van Shell en Unilever vrolijk Sinterklaas speelt van onze euro's.
Stef
Je vraagt je af wiens ego groter is: dat van Jos van Rey of dat van de behandelende Officier van Justitie.

Binnenlands Bestuur smult er in ieder geval. Veroordeelde politici van PvdA, VVD of GroenLinks lees je hier nooit iets over. Jos van Rey is al toe aan het 25e artikel op deze linkse ambtenarenwebsite.
Advertentie