Advertentie

Ollongren: wethouder Brunssum moet vertrekken

In Brunssum moeten geen wethouders zitten die problemen hebben met hun integriteit. Dat stelt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) dinsdag.

05 december 2017

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil dat de omstreden Brunssumse wethouder Jo Palmen weggaat. De bewindsvrouw hoopt dat Palmen zelf opstapt, maar als dat niet gebeurt sluit ze niet uit dat zij zelf gaat ingrijpen. Palmen wilde dinsdag niet reageren.

Gronddeal

Burgemeester Luc Winants stapte maandag op omdat hij niet meer met Palmen door één deur kan. Oud-minister Gerd Leers begint 1 januari als waarnemend burgemeester van Brunssum en moet proberen de rust te laten terugkeren. Begin oktober benoemde de gemeenteraad van Brunssum Palmen tot wethouder zonder een integriteitsonderzoek af te wachten. Toen dat vlak daarna alsnog kwam, schetste dat een negatief beeld van Palmen. Desondanks bleef hij zitten, gesteund door een kleine meerderheid in de raad. Palmen is wethouder Grondzaken, maar hij heeft al langer een conflict met diezelfde gemeente over een gronddeal.

Gebrek aan respect

Volgens de opgestapte Winants nam de gemeenteraad besluiten 'waaruit een fundamenteel gebrek van respect voor integer bestuur spreekt'. Hij zei daar machteloos tegenover te staan. Zijn vertrek was ook nadrukkelijk een oproep aan Ollongren om zich met de kwestie te bemoeien. De minister noemt de stap van Winants dapper. 'Hij zegt glashelder: dit kan niet en ik wil er geen verantwoordelijkheid voor nemen'.

Stap voor stap

Ollongren vindt dat er in Brunssum geen wethouders moeten zitten die problemen hebben met hun integriteit. 'We bezien stap voor stap en dag voor dag hoe we met deze kwestie moeten omgaan', aldus Ollongren na een verzoek van PvdA, VVD, SP en CDA uit Brunssum om in te grijpen. Deze vier oppositiepartijen hebben haar gevraagd de procedure te beginnen die een streep zet door de benoeming van Palmen als wethouder. (ANP)

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Adriaan
Mw. Ollongren moet zich nergens mee bemoeien en de lokale democratie zijn werk laten doen. Maar deze D66ster heeft in de korte tijd dat zij minister is, al diverse keren laten blijken weinig met democratie op te hebben. Dat belooft voor Brunssum weinig goeds!



En Luc Winants is niet geschikt voor de functie van bestuurder. Niet voor niets dat de Raad van Maastricht hem wegstuurde als wethouder. Brunssum dacht een kanjer van een burgemeester te hebben binnen gehaald. Zij is er nu wel achter dat hij niet de juiste man op de juiste plaats was. Gerd Leers mag nu de puinhopen die Winants achterlaat opruimen.
Arjan
@BertG Wat een bijzondere reactie. Brunssum laat het uit de hand lopen. Iemand die een procedeert tegen zijn eigen gemeente wordt wethouder! Hoe bijzonder kun je het krijgen. Ollongren roept juist de lokale democratie op haar werk te doen.



Luc Winants heeft meer moed dan menig ander bestuurder: hij heeft ontslag genomen omdat het geen mogelijkheden meer had om iets anders te ondernemen.



Overigens: ik ken Ollongren niet, stem geen D66.

wjb / adviseur
Pffff, weer een Limburgse gemeente die er een puinhoop van maakt en democratische waarden aan haar laars lapt! Als de gemeenteraad van Brunssum niet tot inkeer komt, dan is het staatsrechtelijk juist dat de kakelverse minister Ollongren het besluit van de raad tot benoeming van deze rare snuiter en niet integere wethouder vernietigt!!
loek / v.m. jur.medew. gsd
Zelfs voordat Leers zijn tijdelijke functie gaat uitoefenen, roept Ollongren al dat Palmen weg moet. D'66 en het primaat bij het opruimen van de democratie ga je dan denken. De indruk is aanwezig dat BertG er dichter op zit dan Arjan. Het zou trouwens wat zijn, zoals Arjan stelt, dat je als inwoner niet meer tegen je gemeente mag procederen. Is dat een vrijbrief voor bepaalde personen om iemand die benoemd is daarvoor aan te pakken? Zaken kunnen scheiden moet mogelijk zijn anders wordt het een nog grotere bende. (Nijvel is niet zo ver weg)
Jeroen / Gemeenteambtenaar
@BertG/Loekoek. Minister Kajsa Ollongren doet slechts wat tot haar takenpakket behoort en iedere minister die zijn of haar positie serieus neemt grijpt in zo’n geval in te lang is er in dit soort gevallen niet ingegrepen (hebben we eindelijk een minister die haar verantwoordelijkheid neemt is het weer niet goed).

Als een Integriteitsonderzoek al een negatief beeld laat zien en de persoon in kwestie wordt toch nog gesteund door een kleine meerderheid in de raad dan zegt dat ook voldoende over deze kleine meerderheid in de raad, misschien dat meespeelt dat belangenverstrengeling geen vreemd verschijnsel is in het Limburgse.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Wat een rare opmerking van Loekoek aan het eind van zijn reactie.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Jeroen. Dank voor uw reactie. Het gaat mij, zoals geschreven, om de directe (m.i. te gehaast) reactie van Ollongren. Dreigen met ingrijpen terwijl Leers zijn kans nog niet heeft gehad. Beetje voorbarig lijkt me. Belangenverstrengeling geldt echt niet alleen voor Limburg (ik ben geboren en getogen in de Randstad). Dat er een raadsmeerderheid is onder Palmen, is kennelijk de wens van de kiezers. Die hebben het eindoordeel als het allemaal nog een beetje klopt. We zullen zien.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Witte Piet. Het lezen houdt niet op bij 1 krant. Vele invalshoeken maken dat je tot je eigen conclusie kunt komen. Kennelijk wordt mijn opmerking niet doorgrondt en noemt u het daarom een rare opmerking. Kijk verder dan wat u als waarheid wordt gepresenteerd.
Adriaan
@Jeroen: Er is ook nog een Commissaris van de Koning. Die is de eerst aangewezen persoon om in te grijpen bij de gemeenten, niet de minister. De gouverneur van Limburg is van mening dat een sterke waarnemer (in dit geval Gerd Leers) in staat moet zijn om orde op zaken te stellen in Brunssum. Laat die dus eerst zijn werk doen. Lukt het Leers niet, dan kunnen altijd nog verdergaande maatregelen worden genomen.



Ollongren spreekt voor haar beurt en toont daarmee aan geen vertrouwen te hebben in de lokale en provinciale democratie. Het verval van het oorspronkelijke democratische gedachtegoed van D66 wordt in haar zichtbaar.
H. Wiersma / gepens.
Het hebben van een privaatrechtelijk (=burgerlijk recht) conflict met de gemeente over grond behoeft op zichzelf geen reden te zijn om niet in aanmerking te komen van een wethouderschap. De benoemde wethouder kan "zijn dossier" aan de zijde van de gemeente door een vervangend wethouder later behandelen. Datzelfde kan hij zelfs doen voor zijn kant van de medaille. Het doen van krasse uitspraken is wettelijk gezien ook geen reden om een wethouder te weigeren. Er moet dus veel meer spelen (wij kennen de inhoud van het onderzoek niet) alvorens een minister tot ingrijpen kan komen. Wie weet het naadje van de kous?
Jack Jetten / raadlid
De werkelijke achtergrond van het conflict is een strijd tussen de landelijke partijen en de lokale partijen. Momenteel zitten de laatste met een geringe meerderheid in de coalitie en zij willen herindeling met Heerlen/Landgraaf vermijden. Zij staan dicht bij de burgers (die in meerderheid tegen herindeling zijn), de landelijke partijen staan dicht bij het provinciaal bestuur dat herindeling wil afdwingen. Jo Palmen is de bliksemafleider. Hij is al eerder wethouder geweest en toen speelde die grondkwestie ook al, maar toen vond niemand dat hij niet integer was. Er is ook helemaal niets mis met zijn integriteit, wel met het bureau dat het integriteitsrapport heeft opgemaakt en zich door oud-burgemeester Winants heel wat heeft laten influisteren. Wie betaalt, die bepaalt. Hier wordt een democratisch gekozen wethouder gedemoniseerd door een kakelverse minister, een afgetreden burgemeester en een gouverneur van CDA huize (oppositie in Brunssum). Als er al twijfel is over integriteit, dan is het bij deze mensen die klakkeloos menen te oordelen zonder Palmen echt te kennen. Die is razend populair in Brunssum, hij haalt veruit de meeste stemmen. En op dit moment is het in Brunssum rustig, de commotie is opgeklopt door de media en een CDA-gouverneur, die vergeet dat hij verbinder moet zijn.
doeterniettoe / -
@Jetten (echte naam?): die kleine meerderheid van lokale politici proberen een herindeling die er niet zou komen te vermijden, zelfs als dat op een niet-integere manier moet. Er is geen sprake van dat Brunssum bij de herindeling Heerlen-Landgraaf betrokken zou worden, dit is mondeling én schriftelijk bevestigd, verschillende keren op verschillende niveaus. Toch menen die lokale politici dat dit wel het geval is en maken er nu zo'n puinhoop van dat het niet ondenkbaar is dat Brunssum hierdoor alsnog bij die herindeling wordt betrokken.
Jack Jetten / raadlid
@doeternietstoe (zou wel zo eerlijk zin): Jammer dat u het niet begrijpt, de puinhoop is geschapen door de landelijke partijen die zo smadelijk uit het in 2014 gestolen college zijn verdreven door de lokale partijen. Ze konden het niet verkroppen dat Palmen al vele jaren de grootste aanhang voor zich wist te winnen. Dan maar herindeling, vonden ze en ze kregen het Limburgse Parlement aan hun zijde. De door u betitelde puinhoop ontstond pas toen van Palmen volstrekt onterecht werd beweerd dat hij niet integer was. Ik vrees dat Gert Leers nu de moeilijke opdracht heeft om de landelijke partijen weer in het gareel te krijgen. Hij zal de hulp van Palmen daar goed bij kunnen gebruiken.
H. Wiersma / gepens.
Het begint er steeds meer op te lijken dat minister Ollengren (BiZa) beter wat minder hoog van de toren kan blazen.
doeterniettoe / -
@Jetten: u geeft nu aan dat er een soort van wrok van landelijke partijen zou zijn en dat daarom de herindeling is ingezet waartegen de lokale partijen nu actie ondernemen, onder andere door deze wethouder te kiezen.

U gaat voorbij aan het feit dat Brunssum niet bij de herindeling betrokken is. Waardoor het college niet had hoeven vallen, waardoor deze wethouder niet nodig was. Ergo: nog steeds zijn het de lokale partijen die verantwoordelijk zijn voor de huidige situatie.
Stef
@doetterniettoe: u kunt uw nickname beter veranderen in: weetniets. Brunssum is betrokken bij een mogelijke herindeling met Heerlen en Landgraaf. Daarover is het vorige college juist gevallen. En dat maakte de weg vrij voor Palmen om wethouder te worden. Dat u van niets weet, is tot daar aan toe. Maar blijf dan aub weg bij deze discussie met uw onnozele bijdragen.

https://www.1limburg.nl/college-brunssum-valt-de …
Advertentie