of 61441 LinkedIn

Ollongren: VNG-zaken zijn ledenzaken

Dat de VNG winstgevende commerciële activiteiten uitvoert met subsidiegeld, is een zaak van de vereniging en haar leden, schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in haar beantwoording van Kamervragen van Ronald van Raak (SP). Van Raak wilde dat de winsten in mindering van de subsidie worden gebracht.

Dat de VNG winstgevende commerciële activiteiten uitvoert met subsidiegeld, is een zaak van de vereniging en haar leden, schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in haar beantwoording van Kamervragen van Ronald van Raak (SP). Van Raak wilde dat de winsten in mindering van de subsidie worden gebracht.

1,5 miljoen euro winst

Van Raak bevroeg Ollongren over de VNG naar aanleiding van een publicatie in de Groene Amsterdammer waarin werd uiteengezet dat de VNG afgelopen 10 jaar gemiddeld 1,5 miljoen euro winst maakte met onder meer congressen, cursussen, verzekeringen en handel in data en gegevens en verzekeringen. Volgens Ollongren is dat het goed recht van de VNG. ‘Het is aan de leden, de gemeenten, om besluiten te nemen over het type dienstverlening dat ze aanbieden en de te berekenen kosten daarover’, schrijft de minister.

 

Verantwoordelijkheid gemeenten

Omdat in het artikel eveneens werd geopperd dat de VNG aan de leiband van de regering loopt, vroeg Van Raak de minister naar haar mening over de rol die de VNG als belangenbehartiger speelt. Ollongren voelt zich echter niet geroepen om daar een oordeel over te vellen. ‘Het is niet aan het kabinet om daar uitspraken over te doen’, aldus de minister. ‘Het is aan gemeenten zelf om te bepalen op welke wijze zij zich organiseren en welke taken zij laten verrichten door de VNG.’ In reactie op vragen over de interne bestuurs- en besluitvormingsstructuur van de VNG wijst Ollongren ook op de primaire verantwoordelijkheid van de leden.

 

Modelverordeningen

Over de modelverordeningen die de VNG opstelt en die gemeenten kunnen kopen, zegt Ollongren in grote lijnen hetzelfde; het staat de VNG vrij om die op te stellen en tegen betaling aan te bieden, net zoals het de gemeenten vrij staat om voor zo’n modelverordening te kiezen. Over de invloed van de rijksoverheid op die verordeningen zegt Ollongren dat, hoewel ministeries soms input geven, de VNG altijd eindverantwoordelijk is voor de inhoud van de modelverordeningen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kaatje op
Vraag is wat de VNG doet met die winsten, komen die ten goede aan de gemeenten/inwoners? VNG lijkt een van gemeenten losgezongen, machtige organisatie en niet een beoogde "Vereniging van Nederlandse Gemeenten"? Het belang van de organisatie VNG/werkgelegenheid VNG-ers lijkt eerst te komen dan pas die van de gemeenten? Soms zijn ze misschien zelfs strijdig, denk aan langdurige werkverschaffing VNG in het kader van IT projecten, maar het mislukken ervan en hoge kosten voor gemeente budgetten.
Ik denk niet dat Gemeente vertegenwoordigers hieraan kritisch durven te tornen, het -voorheen- bijvoorbeeld tegen Jorritsma op durven te nemen.
Door Spijker (n.v.t.) op
Die is in ieder geval wél raak! Geen domme vragen meer stellen Raak.
Door Wim (ambtenaar) op
Misschien moeten we ook maar eens in Nederland de discussie voeren dat de winst die het Rijk maakt bij het decentraliseren van taken overdraagt aan de gemeente in plaats van het opleggen van een efficiencykorting.