of 64231 LinkedIn

'Nu verder versoepelen is onverantwoord'

Omdat nog te veel mensen besmet raken met het coronavirus en de druk op de ziekenhuizen nog te hoog is, gaat het kabinet de coronamaatregelen nu niet verder versoepelen. Volgens het kabinet zou dat niet verantwoord zijn. ‘We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken’, aldus premier Rutte en minister De Jonge maandagavond tijdens hun laatste persconferentie voor de verkiezingen.

Omdat nog te veel mensen besmet raken met het coronavirus en de druk op de ziekenhuizen nog te hoog is, gaat het kabinet de coronamaatregelen nu niet verder versoepelen. Volgens het kabinet is dat niet verantwoord. ‘We houden vast aan de maatregelen, waarvan we zien dat ze werken’, aldus demissionair premier Rutte en demissionair minister van VWS De Jonge maandag tijdens hun laatste persconferentie voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Avondklok verlengd
Ten eerste worden alle huidige maatregelen verlengd tot en met 30 maart. Op 23 maart is er opnieuw een persconferentie, waarin wordt verteld wat er na 30 maart mogelijk is. De avondklok wordt sowieso verlengd tot 31 maart, 4.30 uur. Tijdens de verkiezingen gelden er een paar uitzonderingen. Verder wordt het reisadvies verlengd tot en met 15 april, wat betekent: blijf in Nederland en ga niet op reis tot en met 15 april. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen als dit echt noodzakelijk is. Op 23 maart, op de volgende persconferentie, komt het kabinet met een nieuw reisadvies voor de maand mei en mogelijk is er dan ook meer duidelijk over de zomervakantie.

Meer klanten in grote winkels
Het kabinet doet een aantal kleine correcties op de al bestaande maatregelen. Per dinsdag 16 maart geldt bij winkelen op afspraak dat er twee klanten per verdieping binnen mogen zijn of één klant per 25 vierkante meter. Hiermee komt het kabinet enigszins tegemoet aan het grootwinkelbedrijf. Wel mogen er maximaal 50 klanten tegelijk in de winkel zijn. Verder geldt nog steeds de regel dat mensen minimaal vier uur van tevoren een afspraak maken en de winkel werkt met tijdvakken van minimaal tien minuten. Daarnaast mogen volwassenen van 27 jaar en ouder buiten op sportaccommodaties met maximaal vier mensen sporten en is zwemles weer mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar.

Vlieg- en vaarverbod VK opgeheven
Opvallend is verder dat vanaf 9 maart en vlieg- en vaarverbod voor het Verenigd Koninkrijk wordt opgeheven. Ook mogen vanaf dat moment de volgende groepen van buiten de EU Nederland weer inreizen: zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden. Tot slot mogen gevaccineerde verpleeghuisbewoners vanaf morgen twee bezoekers per dag ontvangen en kunnen dat gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn.

Mogelijke versoepelingen
En dan komen de lichtpuntjes, want vanaf woensdag 31 maart staat een aantal versoepelingen gepland. Horecaondernemers mogen dan de buitenterrassen openen, onder bepaalde voorwaarden. Er mogen maximaal vijftig mensen op een terras zitten. Er komt ook meer ruimte voor het opengaan van de detailhandel en er zouden twee mensen per dag bij mensen thuis op bezoek mogen komen. Onder voorwaarden wordt er dan ook meer mogelijk voor het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs. Studenten mogen dan maximaal één dag per week fysiek onderwijs krijgen. Deze mogelijke versoepelingen kunnen alleen doorgaan als het aantal bezette intensive care-bedden stabiel en het reproductiegetal rond de 1 blijft. Op 23 maart wordt hierover een besluit genomen.

'Top derde golf in april'
Toch is het nog maar de vraag of het zover komt, want de piek van de derde coronagolf komt dan wel later dan verwacht, maar nog steeds zien de vooruitzichten er niet goed uit, zei demissionair minister De Jonge. De vooruitzichten voorspellen nu de top van de derde golf in april. ‘Als de slechtste scenario's uitkomen, liggen de ziekenhuizen over een maand even vol als vorig jaar’, waarschuwde De Jonge. Nu ligt het reproductiegetal op 0,98, wat inhoudt dat 100 besmette personen 98 anderen besmetten. Op termijn verdwijnt het virus als dit 'R-getal' onder de 1 blijft.

Situatie 'heel kwetsbaar'
Toch is de situatie nu ‘heel kwetsbaar’, aldus De Jonge. Dat komt door de Britse variant van het coronavirus die besmettelijker is dan andere coronavarianten, waardoor het R-getal weer tot boven de 1 kan stijgen. Inmiddels heeft deze virusmutant het grotendeels overgenomen van de 'klassieke' variant. Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over coronamaatregelen, waarschuwt dan ook nu geen ‘onverantwoorde risico's’ te nemen. Demissionair premier Rutte zei ‘positief verrast’ te zijn dat ‘we de derde golf voor ons uit geduwd hebben’ en dat de piek ‘iets is platgeslagen’. Toch noemde hij de situatie zorgelijk. Hij vreest dat het R-getal weer boven de 1 komt en dat het virus zich weer snel verspreidt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (werkt vreedzaam thuis) op
Uiteraard is iedereen die maatregelen zat. Zelfs ik, ondanks dat ik hen nog netjes naleef. Dus de frustratie bij alle onderschriften is begrijpelijk.
Waar ik de reaguurders onbegrijpeijk vind, is de wijze van schoppen en brullen. Alsof zij allemaal beter weten hoe we beter kunnen koorddansen op het virus dat nog steeds rond zich heen slaat.
@Mark;: de heilige Maurice de Hond mag best kritiek leveren en zijn opmerking is ernstig laakbaar indien u dat bedoelt. Ook het RIVM probeert zijn werk goed te doen en darbij spelen modellen nu eenmaal een rol. Om het RIVM te betichten van manipulatie is intens fout en geeft de viruswappies zoals de aanhangers van radicaal ondemocratische elementen als Engel en Baudet munitie. Daar heeft St De Hond ook rekening mee te houden bij hetformuleren van zijn kritiek. Tot slot is St De Hond wellicht deskundig op bepaalde vlakken, maar geen viroloog!
@Robin: vooral doen en stemmen op een van die partijen die het land beter maken. U weet wel: die drie vrouwen en één man :)
Door Hylke ten Cate op
Leidt de avondklok wel tot minder besmettingen? Als veel besmettingen in huis plaats vinden, lijkt het opsluiten van klein behuisden contraproductief
Door Mark op
Het is zoals Maurice de Hond, die alle RIVM en wereld cijfers in detail al meer dan een jaar bijhoudt, gisteren zei:
"Het RIVM is niet bezig om op basis van data regering en bevolking objectief te informeren om te zorgen dat daarmee de beste keuzes worden gemaakt. Het RIVM is met data, modellen en prognoses bezig om regering en bevolking te manipuleren."
En dat is zeer ernstige opmerking
Door Joseph (adviseur) op
De Jonge de marionet en klappenopvanger van onze Minster President...! Nooit gedacht als VVD stemmer dat er ooit moment zou komen dat ik er niet meer op ga stemmen....
Door Robin (t) op
Ik zie nu in de nadagen van deze regering pas haar motto: kies angst...., anders:......... Het spelletje van Rutte & De Jonge is als koekhappen: je kan er net niet bij om er een kruimel af te snoepen e de volgende keer zijn de spelregels weer gewijzigd. Ik ben ooit lange tijd zeer actief geweest voor de VVD, maar kan er nu maar alleen de diepste minachting voor opbrengen. En ik hoop op steun op 17 maart.

Vacatures

Van onze partners