Advertentie

Nu ook extern onderzoek naar integriteit Lingewaard

Het interne onderzoek dat de gemeente deed blijft voorlopig geheim. Er komt een extern onderzoek naar het royaal declareren van oud-burgemeester en wethouders.

22 november 2012

Externe onderzoekers gaan de bestuurlijke integriteit in de Betuwse gemeente Lingewaard tegen het licht houden. De onderzoekers moeten een antwoord vinden op de vraag hoe bestuurders er meerdere keren in slaagden valse declaraties en onterechte onkostennota's te laten uitbetalen.

Bonnetjesaffaire

Dat heeft waarnemend burgemeester Steven de Vreeze in een besloten bijeenkomst afgesproken met de fractievoorzitters van de partijen in de Lingewaardse gemeenteraad. De resultaten van het eigen onderzoek van de gemeente naar de 'bonnetjesaffaire' worden voorlopig geheim gehouden, aldus de gemeente.


Royaal declareren
Ex-burgemeester Harry de Vries legde vorige maand per direct zijn functie neer, nadat uitkwam dat hij een reisje had gedeclareerd dat hij in werkelijkheid niet maakte. Ook kreeg hij ten onrechte vergoeding voor een diner. Toen ontdekking dreigde, probeerde De Vries dat te verhullen, onder andere omdat hij al eerder was betrapt op te royaal declareren.


Begin volgend jaar
Ook wethouders werden al eerder op de vingers getikt. Desondanks zouden ook twee zittende wethouders weer te veel hebben gedeclareerd. Zij laten hun lot echter afhangen van een beslissing van de gemeenteraad. Het externe onderzoek moet begin volgend jaar klaar zijn. Het Openbaar Ministerie besluit over eventuele vervolging als alle gemeentelijke onderzoeken klaar zijn.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

een regioburger / consultant
Buitenstaanders moeten afwachten of het een onderzoek wordt door een commercieel bedrijf met winstbejag, wat in de regel een rapport op maat levert, besteld/beïnvloed door de opdrachtgever die belang heeft bij de uitkomst, of dat er een meer onafhankelijk en onpartijdig insituuut dit onderzoek gaat doen.



Voorspelling 1: omdat het laatste niet bestaat zal het het eerste worden, dus dat wordt op voorhand geen onomstreden uitkomst. Dat geeft dan nog meer discussie, narigheid en nasleep in dit dossier.

Voorspellng 2: alleen de burgemeester die toch al gezien is blijft geslachtofferd. De andere verdachten zitten nog aan de kant van de opdrachtgever en komen er al dan niet met wat manipulatie van het onderzoekend bedrijf wellicht mee weg.



Iedereen die verdachte of gedupeerde is van een integriteitschending heeft zonder aanziens des persoons recht op een niet-commerciële uitvoering van een onafhankelijk, onpartijdig, zorgvuldig en aldus eerlijk onderzoek. Als een onderzoek dat niet is omdat een bureau bij aanvang al de schijn van cliëntelisme tegen zich heeft wordt het weggegooid geld waardoor het later nog extra geld gaat kosten, zo wijzen diverse andere dossiers uit...



Johan / adviseur
Ik ben het eens dat het een niet commercieel onderzoeksbureau moet zijn. De wetgever zou zich eens over dat soort bureaus moeten buigen want zij zijn onaantastbaar en er is geen rechstbescherming als zij volledig de plank misslaan. Zij kunnen het leven van personen verwoesten, maar er is geen rechtsgang en geen rechter in Nederland zal bereid zijn zich over de kwaliteit van het rapport te buigen. Hun macht reikt verder dat het OM want die heeft zich nog te verantwoorden en houdt zich aan de wet en spelregels. Het is juridisch niemandsland Wie bewaakt de integriteit van integriteitsbureaus geachte 2e kamerleden ? Omze rechtstaat staat bol van vormen van rechtsbescherming maar bij dit soort bureaus is men vogelvrij!
een regioburger / consultant
@Johan, mooi, we zijn met weinigen maar dat geeft niet. Het is net als met de waarheid: ook al blijf je er alleen mee zitten het blijft toch de waarheid.

Ex-minister Spies schreef de Kamer onlangs een brief n.a.v. het toenemend aantal dossiers over integriteitschendingen dat ze geen noodzaak ziet om ergens iets in de regels te wijzigen. Begrijpelijk want vanuit het vastgeroeste machtsdenken bij haar CDA zal ze als bewindspersoon liever lui dan moe zijn geweest waar het gaat over de verbetering van de integriteitzorg binnen het openbaar bestuur. Bovendien heeft haar partij voorlopig nog het e.e.a. te verbergen binnen de zittende lichting. Gelukkig voor de kwaliteit van het openbaar bestuur was de mevrouw slechts een voorbijganger op het geërfde pluche.

Het wordt ernstiger als nu ook de huidige regeringsfracties vinden dat het wel goed is zo, zodat ze er een plas over doen. Maar zo ver is het nog niet. Vooral de VVD-top zal zich mateloos ergeren aan de diverse bestuurders in de provincies die geen maat konden/kunnen houden. Zowat iedereen verwacht nu van de partij voorbeeldgedrag en zelfreiniging, een krachtig optreden dus waarin alle mogelijke verbeteringen worden aangegrepen toch?

Daarom: we mogen hopen dat het ten prooi vallen van beklaagden of hun gedupeerden aan ongecontroleerde commerciële (ON)rechtspleging door onbetrouwbare bureaus binnenkort tot het verleden behoort.

Aandelen in die bureaus mogen vanuit democratisch oogpunt gerust flink in waarde gaan kelderen ha.
R. van Brakel / ambtenaar
Hoe komt het dat de ambtelijke organisatie, die de uitbetaling van de nota's verzorgt, dit niet opmerkt?

Ik moet mijn declaratie eerst aan mijn leidinggevende voorleggen en dan kijkt personeelszaken er ook nog eens naar. Worden de declaraties van bestuurders dan blindelings afgehandeld en uitbetaald?
Fred (ambtenaar) / ambtenaar
Hey, Job Cohen heeft pas na april tijd voor onderzoek. Zou zo'n integriteitsonderzoek ook 4 ton kosten of valt er onderhands wat te regelen, ha.
Hans / ambtenaar
@R. van Brakel: Ik heb bij een gemeente jarenlang de declaraties uitbetaald. Alle declaraties van de collegeleden werden ondertekend door de gemeentesekretaris, en dat gebeurde praktisch blindelings. Ik mocht daar ook nooit wat over opmerken, zolang de handtekening van de sek er op stond.

Overigens waren de declaraties in mijn gemeente niet buitensporig. We hadden zelf een wethouder die meestal haar eigen brood meenam, en zelden iets declareerde.
Advertentie