Advertentie

'Normalisering rechtspositie juist goed voor ambtenaren'

Abvakabo FNV ageert dinsdag nog tegen de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren. Kamerlid Steven van Weyenberg denkt dat ambtenaren daar juist beter van worden.

28 januari 2014

Ambtenarenbond Abvakabo FNV hoopt de Kamer dinsdag nog te weerhouden van een stem voor de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren. Kamerlid Steven van Weyenberg, mede-indiener van het voorstel, denkt dat ambtenaren er juist beter van worden.


Politieke willekeur
Met een discussie en een petitie wil de bond het tij keren. De bijzondere rechtspositie van ambtenaren wordt met de nieuwe wet afgeschaft maar deze positie beschermt ambtenaren juist tegen politieke willekeur en tegen misbruik van de dubbelrol (werkgever en wetgever) die de overheid heeft, vindt Abvakabo. De bond is ook van mening dat de politiek niet eenzijdig kan ingrijpen in de rechtspositie van overheidsmedewerkers. "Het is wettelijk vastgelegd dat de werkgever eerst hierover moet overleggen met de ambtenarenbonden."

'Anti-overheid-obsessie'
Corrie van Brenk, voorzitter Abvakabo FNV, noemt de nu nog bijzondere rechtspositie voor ambtenaren nodig. "Medewerkers bij de overheid moeten beschermd blijven tegen politieke willekeur." De nieuwe ontwikkelingen zijn volgens haar "typerend voor de anti-overheid-obsessie van de politiek. Aan die obsessie lijkt nu ook de rechtspositie van ambtenaren ten prooi te vallen." Daarbij mag volgens haar "de politiek niet zomaar op eigen houtje aan de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren morrelen of ervoor zorgen dat ambtenaren gemakkelijk ontslagen kunnen worden."

Ambtenarenwet als garantie
Het harmoniseren van de rechtspositie van ambtenaren met die van gewone werknemers is een initatief van de CDA- en de d66-fractie in de Tweede Kamer (Eddy van Hijum (CDA) en Steven van Weyenberg (D66) willen met hun initiatiefvoorstel de rechtspositie van ambtenaren verder harmoniseren met die van andere werknemers en zo onder andere de overstap tussen overheid en mekrtsector makkelijker maken en bureaucratie tegengaan. Kamerlid Steven van Weyenberg bestrijdt stellig de gedachte dat ambtenaren zo kwetsbaar zijn dat ze de extra bescherming nodig hebben die hun huidige rechtspositie biedt. "Natuurlijk blijft ambtenaar een bijzonder vak. Maar de aparte status van ambtenaren is geregeld in de Ambtenarenwet. En ik weet dat politiek ingestoken ontslag een zorg is, maar ik weet zeker dat er geen rechter is die voorbij zou gaan aan dergelijke politieke willekeur."

Winst voor vakbeweging
De voordelen van het voorstel zijn groot, vindt Van Weyenberg. "Als voor iedereen dezelfde arbeidsrechtelijke regels gelden, wordt het omgaan met aanstellingen eenvoudiger, verhoogt dat de mobiliteit en levert dat uiteindelijk ook nog besparingen op." Hij is er zelfs van overtuigd dat ambtenaren er bij CAO-onderhandelingen op vooruit gaan. "Als er nu geen overeenkomst is, blijven de oude regels gelden en schiet de ambtenaar er niets mee op. maar straks legt de rechter de verplichting op dat er wél serieus onderhandeld moet worden. Dat lijkt me ook serieuze winst voor de vakbeweging."

Geen vetorecht
Dat de nieuwe wet in tegenspraak is met wettelijk vastgelegde afspraken, zoals Abvakabo stelt, wil er bij hem niet in. "Die afspraak gaat over arbeidsvoorwaarden. Maar op nieuwe wétgeving kan toch geen vetorecht van de vakbeweging  liggen?" Van Weyenberg zegt goede hoop te hebben op een brede meerderheid voor de nieuwe wet.


 

Reacties: 38

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jack
Al trommelt Jamin nog zo hard op zijn koekblikje, het herhalen van onwaarheden is het verspreiden van leugens. Een mogelijk excuus: hij is onwetend en heeft niet het vermogen dit niveau te ontstijgen.

Ellen
@Kokerblik en anderen, misschien eens in onze personeelsvoorwaarden lezen wat wij nu echt krijgen?

Want als ik het zo lees zou ik ook wel ambtenaar willen worden, alleen ben ik dat al en ik krijg veel van die dingen niet. Uitjes met het werk heb ik al jaren niet gehad, kilometers die ik voor het werk maak mag ikinderdaad declareren maar voor een tarief dat ik er net van kan fietsen. Een woon-werkreisvergoeding heb ik amper (dat wordt idem fietsen) en elke werknemer in Nederland heeft het recht om minder uren te gaan werken om meer vrij te hebben. Ja, daar krijg je dan inderdaad minder salaris voor. Net als wij.

Ons aantal vakantiedagen is het wettelijk voorgeschreven minumum, dus dat heeft elke werknemer in Nederland.

Ik begrijp werkelijk niet waarom, als die voordelen van ambtenaar zijn zo groot zijn, iedereen niet rijen dik voor de deur staat om ambtenaar te worden. In de ogen van het publiek zijn we maar een stel luie sukkels, dus dat moet iedereen wel kunnen niet waar?

Overigens lijkt me dat we vooral last hebben van een crisis die niet door ambtenaren veroorzaakt is. Er is steeds meer marktwerking ingevoerd en veel taken van de overheid worden nu door commerciele bedrijven uitgevoerd. Het zou dus allemaal veel goedkoper en veel beter moeten zijn (OV, ziektekosten, gas licht en water, KIWA etc) door de uitbesteding aan de markt en de instelling van ZBO's. Oja, en de banken deden het ook zo goed, als vrije bedrijven op de markt die netjes zelf hun risico's dragen - wacht...

Kees / Adviseur
Van ons wordt verwacht dat we bij aanstelling een ambtseed of gelofte afleggen en integer handelen. Dit betekend dat we ook onze eigen werkgever op overtredingen moeten aanspreken, wat nu al niet gewaardeerd wordt. Door ontslagbescherming hebben sommigen nog wel het lef om dit te doen. Nu deze bescherming wordt weggenomen wordt de overheid als rechtspersoon boven de wet geplaatst. Personeel zal namelijk controle van overheidshandelen nalaten uit angst om met overtredingen te worden geconfronteerd. Afschaffing van de status tast dus de ambtelijke integriteit aan, ook voor ambtenaren gaat namelijk gelden " wiens brood men eet wiens woord men preekt".
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Van Weyenberg heeft wel zoveel inzicht dat bij de uitzonderingen de politieke ambtsdragers staan. Als er nu 1 groep is waar geen bijzondere bescherming gewenst is, is het wel deze groep.

Als wij gaan normaliseren, dan niet alleen naar de rechtsbescherming, maar ook naar de bezoldiging.

Je zal maar als beleidsambtenaar lid zijn van de PVV onder een PvdA college of als SP-er onder een VVD college.

Bas / Een zeer oplettend burger
Ambtenaren integer? laat ons niet lachen. Wij hebben ondertussen van de ambtenaren van de gemeente Rotterdam drie A4 ordners vol met (bewezen) onzin. Een lager en achterbakser volk zijn wij niet eerder tegen gekomen. Ze zijn instaat hun eigen documenten te vervalsen om hun gelijk te halen. Naar onze menig is het 5 voor 12 en moet deze corrupte bende zeer grondig gesaneerd worden. Het is als een straathond vol luizen en parasieten die hoognodig geschoren dient te worden.
Frans
Het kamerlid DENKT dat ambtenaren er beter van worden. Het voorstel zit echt vol discutabele aannames. Wat een zwak verhaal. Zal een Eerste Kamer daar nog wat van zeggen?
Jos Praat / beleidsadviseur
En een volgende parlementaire enquete dient zich aan: die over de desastreuse gevolgen van het loslaten van de ambtenarenstatus. Wanneer ambtenaren niet worden beschermd tegen politieke willekeur, dan ben je vogelvrij. Een rechter komt immers in actie wanneer de zaken geheel uit de hand zijn gelopen?

Slecht plan dus van Hijum en Weyenberg. Hebben vast geen amtelijke ervaring.

Overigens Johannes: als ambtenaar dien je de publieke zaak. De eigen politieke voorkeur/gebondenheid van een ambtenaar mag nooit een rol spelen in de werkrelatie met politici.
Insider / ...
Normalisering betekent dus ook het salaris aan de markt aanpassen. Mag ik die plus 15% dan ook meteen vangen?
Gert / juridisch beleidsmedewerker grondgebiedszaken
Op de Eerste Kamer hoef je volgens mij ook niet meer te rekenen. Dat is ook een club geworden die zich niet meer zo'n zorgen maakt om staatsrechtelijke goed doordachte en al 2 eeuwen beklijvende fundamenten. Ik denk dat het een gelopen race is. D66 en CDA zien hun kans juist bij dit kabinet. Ze zijn nog nodig voor het vervolg en als het strak rond is draai je het nooit nee nooit meer terug. Jammer!
Bond / Adviseur
Er is totaal geen bewijs dat het goed is voor de mobiliteit. Sterker nog, als een bedrijf sollicitatiebrieven doorneemt zullen ze de ambtenaren als eerste aan de kant leggen vanwege het cultuurverschil.

Dit lijkt me een slinkse manier, onderbouwd met drogredeneringen, om het makkelijker te maken de mensen aan de kant te schuiven, past helemaal bij de politieke mentaliteit van deze tijd. En de nullijn voor ambtenaren zal dan vast niet worden afgeschaft.
Gerrit
Steven van Weyenberg is er zelfs van overtuigd dat ambtenaren er bij CAO-onderhandelingen op vooruit gaan. HAHAHA. Wat een komiek! Verkeerde beroep gekozen! Net als alle gemeenteambtenaren.
Lady
Het valt mij altijd op dat het niet-ambtenaren zijn die weten wat goed is voor 'de ambtenaren'. Als er verder wordt gesproken over een verbetering van de mobiliteit, betekent dat altijd een vereenvoudiging van de ontslagprocedure voor de werkgever. Waarom zou anders op dit moment naar de rechtspositie van ambtenaren gekeken worden, er zijn wel belangrijker zaken. Dat werkgever met wetgever, buiten de bond om, regelt hoe het met de rechten van z'n eigen medewerkers moet gaan, geeft al aan dat ambtenaren geen gewone werknemers zijn en dat een bijbehorende rechtspositie gewenst is.
Willem Kamps
Inderdaad @Bond, die nullijn zie ik niet zomaar veranderen. Nu heeft geachte afgevaardigde Van Weyenberg de mond vol over onderhandelingsruimte, maar als de financiële nood aan de man is, zijn de ambtenaren de risee. Van Weyenberg vindt, denkt, verwacht, weet en is ervan overtuigd dat de ambtenaren er allemaal beter van worden. Wat gek dat die ambtenaren, die het aangaat en dat straks aan de lijve zullen ondervinden, dat nou allemaal net even anders zien.
Pierre / ambtenaar
Zou ik nu ook raadslid mogen worden en in mijn functie blijven? Werkgever en werknemer gelijktijdig?

Wetgever en werkgever mag ook?

Normalisering heeft vele facetten. Als alles meegenomen wordt, denk ook aan marktconforme betaling, zou normalisering een goede zaak zijn.

Helaas heb ik de politiek daar nog niet over gehoord.
criticus
Normalisatie betekent :

gelijk aan andere werknemer MAAR (uit de Memorie van Toelichting):

1) Als werkgever dient de overheid het algemeen belang. Dat brengt met zich mee, dat bijzondere eisen worden gesteld aan het overheidspersoneel.

(O.a. integriteit)

2)Aanvullend worden in de Ambtenarenwet enkele bepalingen gehandhaafd. Met name zij genoemd de beperking van de grondrechten van ambtenaren in artikel 125a.



Dus gelijk, maar wel met extra eisen én extra beperkingen. Vermoedelijk staat daar niets tegenover, de overheid kennende...
Ravenzwaai
Los van de inhoudelijke discussie is de hele gang van zaken onwettig. De overheid kan niet eenzijdig zaken vaststellen die aan de arbeidspositie van ambtenaren raken. Dat staat zo in de ambtenarenwet en dat is niet voor niks; anders kan de WERKgever overheid haar positie als WETgever misbruiken.



Iets wat nu dus gebeurt. En dat een politicus geen probleem ziet in het proberen te omzeilen van staatsrechtelijke beveiligingen, zegt iets over het moreel besef en de integriteit van zo'n politicus.

Of over zijn cognitieve capaciteit om dit soort staatsrechtelijke zaken geheel te bevatten.



Ik weet niet welke van de 2 erger is.
Johan / consulent
Bezuinigingen vallen moeilijk bij de Nederlandse kiezer. Maar als een bezuinigende politicus ombuiging zegt en er bij lacht, dan kan hij de bezuiniging er bij de burger als het ware binnen smokkelen,



De positie van ambtenaren is beschermd tegen politieke willekeur en tegen misbruik van de dubbelrol (werkgever en wetgever) die de overheid.

De overheid kan niet eenzijdig deze bijzondere rechtspositie van ambtenaren afschaffen. Tenzij je het niet afschaffen van de bijzondere rechtspositie noemt, maar: normaliseren.

Een proces dat erop is gericht om iets meer 'normaal' te maken. Afgevaardigde Pechtold zei het al: abnormaal die beschermde ambtenaren status, niet meer van deze tijd.

Het afschaffen van de beschermde ambtenaren status, moet worden gezien in beweging van versoepeling vh ontslagrecht, verkorting WW, flexibilisering arbeidsmarkt, verdringing onderkant arbeidsmarkt vanuit Oost Europa etc.

Doel: arbeid moet goedkoper worden.

Bezuinigingen vallen moeilijk bij de Nederlandse kiezer. Maar als een bezuinigende politicus ombuiging zegt en er bij lacht, dan kan hij de bezuiniging er bij de burger als het ware binnen smokkelen,



De positie van ambtenaren is beschermd tegen politieke willekeur en tegen misbruik van de dubbelrol (werkgever en wetgever) die de overheid.

De overheid kan niet eenzijdig deze bijzondere rechtspositie van ambtenaren afschaffen. Tenzij je het niet afschaffen van de bijzondere rechtspositie noemt, maar: normaliseren.

Een proces dat erop is gericht om iets meer 'normaal' te maken. Afgevaardigde Pechtold zei het al: abnormaal die beschermde ambtenaren status, niet meer van deze tijd.

Het afschaffen van de beschermde ambtenaren status, moet worden gezien in beweging van versoepeling vh ontslagrecht, verkorting WW, flexibilisering arbeidsmarkt, verdringing onderkant arbeidsmarkt vanuit Oost Europa etc.

Doel: arbeid moet goedkoper worden. Een paar duizend ambtenaren weg normaliseren, kan hier een positieve bijdrage aan leveren.



J. van der Hoest / coördinator adviespraktijk jur. zaken meente
De 'intiatiefnemers' benaderen ambtenaren vanuit een verkeerd perspectief door er (gemakshalve?) vanuit te gaan dat ambtenaren slechts werknemers zijn. Ik ben (gelukkig) niet de enige die wijst op het gezichtsbedrog dat als een juiste visie wordt opgedist. De 'intiatiefnemers' moeten een bijzondere motivatie hebben, die in de sfeer van het 'onttronen' van ambtenaren ligt. Waar komt die motivatie vandaan, die zo negatief geladen is? En waarom willen zij zonodig in een tijd die om derulering en reducering van administratieve lasten vraagt een tour de force met veel spaandeers laten verrichten? Welk doel menen zij te dienen? En welke belangen spelen voor hen een rol? Wie het geheel van de werkelijkheid van ambtenaren met de juiste kennis van alle bijkomende zaken goed beschouwt, moet dit initiatief-wetsvoorstel onaanvaardbaar achten.
Voor burger status / Dir
Het zijn verzamelplaatsen voor zwaar overbetaalde rotte appels! Het is tijd dat ambtenaren worden beoordeeld op kwaliteit en niet op status!!



De ’status aparte’ is niet meer van deze tijd, vindt gelukkig 80 % van de NL-ers! -Gelijke monniken gelijke kappen. -We zijn het zat dat ambtenaren extra voordelen genieten en niet aansprakelijk worden gesteld bij verkeerde beslissingen. -En dan hebben we het nog niet eens over het wachtgeld. - Nu is het zo dat ambtenaren soms denken onfeilbaar te zijn, gesterkt/gedekt door hun status/collegae. -We zijn het zat dat ambtenaren voordelen genieten en niet aansprakelijk worden gesteld bij verkeerde beslissingen. - Het is om te huilen hoe bar slecht er met publiek geld wordt omgesprongen. --Laat het duidelijk zijn voor de dames en heren ambtenaar, u hebt jaren zitten slabakken en betaald nu de rekening, c.q. u mag eens een keer op uw eigen blaren zitten. Volkomen terecht overigens. Politiek pak ze aan en ontsla boventallige ambtenaren.

H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Als we toch gaan aanpassen, laten we dan meteen de arbeidsvoorwaarden van politici eens tegen het licht houden want die zijn dan ook niet meer van deze tijd ?

Of gaat 'm dat niet worden ?

Ben die opvreters zat! / Ex ambtenaar en nu 30 jr ondernemer
Laten we even bij de les blijven. Ambtenaren knechten burgers door zich niet aan wet en regelgeving te houden. Dit is mogelijk daar ambtenaren elkaar altijd dekken. iedere ambtenaar kent projecten waar geld over de balk wordt gegooid, BELASTINGGELD! Iedere ambtenaar is verplicht deze BELASTINGGELD verkwisting te melden (bijv. een anonieme brief bij een advocaat op de mat) maar doet dit niet, men is dus mede schuldig. En dit is de burger meer dan zat. Bovendien zijn er in alle steden ambtenaren boventallig = geen functie voor. In een arme stad als Enschede zijn er 900 van de 2000 ambtenaren boventallig, kosten 38 miljoen euro per jaar. Wat verwachten jullie ambtenaren nu, dat wij weken per jaar extra werken om jullie aan het eten te houden?! Ga zelf maar eens werken op de vrije markt en laar daar maar zien hoeveel spierballen je hebt, ben bang dat velen niet uit de bijstand/wwb komen.Dus dacht het niet, dr uit met die opvreters.
de gebeten hond / netto betaler
Leuk om dat fnv te zien stuiptrekken. Ze vertegenwoordigen vrijwel niemand meer en zijn vooral bezig met achterhoede gevechten voor bejaarden. Alsof ze een Openluchtmuseum beheren.
Lady
Wat doen azijnpissende ex-ambtenaren nu bij Binnenlandsbestuur? Staat er nog een rekening open?
Hans / afdelingsmanager
De verwachting van de indieners van het wetsvoorstel is nogal doorzichtig. De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 was volgens politici destijds 'onontkoombaar'vanwege de verwachte 'schrikbarende tekorten op de arbeidsmarkt'. En kijk nu eens: 800.000 werklozen, jongeren die niet aan de bak komen, Oost-Europeanen die staan te dringen.

En de verkorting van de WW moet dan nog komen !
Johan / Re-integratie consulent
Correctie om mijn eerdere reactie:



Bezuinigingen vallen moeilijk bij de Nederlandse kiezer. Maar als een bezuinigende politicus ombuiging zegt en er bij lacht, dan kan hij de bezuiniging als het ware binnensmokkelen, bij de burger



De positie van ambtenaren is beschermd tegen politieke willekeur en tegen misbruik van de dubbelrol (werkgever en wetgever) die de overheid inneemt.

De overheid kan niet eenzijdig deze bijzondere rechtspositie van ambtenaren afschaffen. Tenzij je het niet afschaffen van de bijzondere rechtspositie noemt, maar: normaliseren.

Een proces dat erop is gericht om iets meer 'normaal' te maken. Afgevaardigde Pechtold zei het al: abnormaal die beschermde ambtenaren status, niet meer van deze tijd.

Het afschaffen van de beschermde ambtenaren status, moet worden gezien in beweging van versoepeling vh ontslagrecht, verkorting WW, flexibilisering arbeidsmarkt, verdringing onderkant arbeidsmarkt vanuit Oost Europa etc.

Doel: arbeid moet goedkoper worden. Een paar duizend ambtenaren weg normaliseren, kan hier een positieve bijdrage aanleveren. Het zou echter veel effectiever zijn het gehele kabinet te normaliseren. Afgevaardigde Pechtold voorop.



Re-integratie consulent voor ambtenaren. / Re-integratie expert call center
@Lady de waarheid is niet leuk om te horen hè.



Het merendeel van de ambtenaren zit hier te zeuren/drammen/klagen en wil de feiten niet onder ogen zien.



1. Ambtenaren verkwisten miljarden euro’s. Sinds 1995, 100 miljard euro (onderzoek UvA)

2. 40 a 60% is boventallig = er is geen werk/functie voor.

3. Veel ambtenaren liegen en bedriegen uit naam van de overheid, dat de burger met enorme kosten en brokken blijft zitten deert de gem. ambtenaar niet.

4. Ambtenaren dekken elkaar altijd. Waar zijn de klokkenluiders?

5. Ambtenaren zijn een moeilijk leerbare groep.

6. Ambtenaren schenden wet en regelgeving, door misstanden niet te melden. Iedere ambtenaar kent een “project geld over de balk”! Waar zijn al die meldingen?

7. Ambtenaren geven burgers vaak de schuld, terwijl zij brieven niet beantwoorde, laten verdwijnen, antedateren, etc.



Dit alles zal u niet onbekend voorkomen neem ik aan, daarom wil 80% van de burgers van u KAFKA af en wel zo snel als mogelijk.



Mocht u nog twijfels hebben wij beschikken over vervalste stukken, gesprekopnamen met leugens, telefoongesprek opnamen met leugens, etc., etc. Een erg zieke verrotte club, waar mensen op basis van vriendjespolitiek, nepotisme, over de rug van de burgers, stijgen op de ambtelijke ladder! En aangezien geen ambtenaar zich aan deze waarheid wil branden, doet men alsof deze gegevens niet bestaan. Dus wij blijven zagen aan uw stoelpoten, dit volkomen legaal en volkomen terecht.

Joost / gemeente ambtenaar
Wat een tegenvaller, al die zure reacties over het werk van ambtenaren. Ja een ambtenaar behoort integer te handelen. Maar denken denken deze zure mensen werkelijk dat in andere organisaties iedereen zijn handen in onschuld kan wassen? Word toch eens redelijk!

In plaats van dat de politiek eens eerst in haar eigen mes gaat snijden en wat gaan doen aan de hoge vergoedingen, wachtgeld, etcetera, wordt er nu eenzijdig als werkgever gerommeld aan de arbeidsvoorwaarden van de werknemers. Dit terwijl diezelfde mensen die nu optreden als werkgever vaak maar enkele jaren actief zijn, om vervolgens niet meer hun verantwoordelijkheid te hoeven dragen voor hun daden in hun kortstondige politieke carriere. Dit terwijl ambtenaren vaak jaren aan een stuk ergens werken met veel toewijding, daardoor dossierkennis opbouwen zodat gedegen besluiten genomen kunnen worden. En nee: ze zitten niet vastgeroest, als men boventallig is komt de werkgever er echt wel van af. Het is echter de bescherming tegen de grillen van politici zoals de indieners van dit voorstel, dat essentieel is voor de arbeidsvoorwaarden van een ambtenaar. En over de onderbetaling ten opzichte van de markt zal ik maar niet beginnen...
Burger is klant, is koning! / Dienstbaar is het credo
Denk eens na ambtenaar!

Hoe zo is de waarheid verkondigen ineens zuur denken, azijn pissen?



“Maar denken deze zure mensen werkelijk dat in andere organisaties iedereen zijn handen in onschuld kan wassen? Word toch eens redelijk!”.



Deze frauderen en/of niet toereikend werkende ambtenaren worden door mij en andere burgers betaald! Ik begrijp uit uw reactie en die van andere ambtenaren dat dit lampje nog niet is gaan branden.

Mensen staan met de poten in de modder, werken 40 uur knetterhard en betalen zich scheel aan belasting. Dan willen deze mensen als klant door ambtenaren worden behandeld en niet anders! Laat staan dat wij geld verkwisting toestaan. U BENT ER VOOR ONS EN WIJ NIET VOOR U! Dankzij ons heeft u eten, kunnen uw kinderen naar school, vakantie, rijd u auto, etc.



En voor de “slimme” ambtenaar, u betaald geen belasting, uw “betaalde” belastinggeld is ons belastinggeld. Een netto loonstrook voldoet derhalve ook!



Echt er zijn zeer veel ambtenaren die denken dat ze belasting betalen.

Joost / gemeente ambtenaar
Tja, wat valt hier nog op te zeggen? Ambtenaren werken net zo goed een volle week knetterhard en ja dat doen we voor de burger. En ja, tuurlijk staat de klant centraal. Maar de burger kan soms maar moeilijk inzien dat voor vragen, verzoeken, etc. er een afweging gemaakt moet worden. Kortom: een burger kan niet altijd zijn zin krijgen, ookal wil die dat wel. Belasting betalen staat niet gelijk aan het recht hebben op alles wat je verlangt van de overheid.

En ja: ik betaal wel belasting. En ja: die belastingafdracht wordt betaald door de samenleving. Maar in ruil daarvoor stel ik mij wel een volle week in dienst van diezelfde samenleving. Daar mag best wat tegenover staan. En ja: als ze onze arbeidsvoorwaarden willen gelijktrekken: prima, maar dan ook ons salaris.
Jos / Adviseur
Met stomme verbazing lees ik hier sommige reacties. Voor mij zegt het veel over een aantal mensen die het hier nodig vinden om een hele groep mensen over een kam te scheren. Als of alle ambtenaren verkwistende, frauderende mensen zijn die ook allemaal niet toereikend werken. Het is werkelijk te gek voor woorden. Hoe ongelofelijk dom en kortzichtig moet je zijn om op deze manier te reageren. Dus politieagenten, brandweerlieden, soldaten, vuilophalers, plantsoenwerkers, onderwijzers, etc. etc. jullie deugen allemaal niet en het is aan de belastingbetalende burgerkoning dat jullie überhaupt nog leven, gespuis! En wilt u volgend keer de schoenen van burgerkoning aub likken. Daar heeft hij namelijk het volste recht op. Als je toch zo (moet) reageren hier dan ben je toch werkelijk volslagen .... Ach laat ook maar. Dit soort mensen is het gewoon niet waard dat ik er nog een woord aan vuil maak. En nee, ik ben geen ambtenaar!
Henk / Observator
@ jos lees alle reacties eens! De door de UvA geconstateerde 100 miljard euro is geen verkwisting? de 50 miljoen p.j. onderzocht door de UT Twente is geen verkwisting? Boventallige ambtenaren bestaan niet? Melden ambtenaren misstanden conform ambtenarenwet, neen. Dit is nu juist het probleem bij ambtenaren, ze zien het niet. Dat er geen verschil wordt gemaakt met welke ambtenaar dan ook, heeft waarschijnlijk te maken met de vele slechte ervaringen van burgers. En ik moet eerlijk zijn in mijn hele leven heeft nimmer een ambtenaar mij echt geholpen ik heb er slechts last van gehad. Ook ambtenaren zelf hebben inmiddels last van andere ambtenaren die niet correct werken, zover zijn we dus al gezakt met zijn allen.

henk
Ambtenaren dienen marktconform te worden behandeld, dus

- een 13e maand

- auto van de zaak

- bonussen

- goedkope hypotheek

- cao 2,5procent

- feesten in de Ahoy en tennistoernooi

- optieregeling

- vertrekbonussen

- wethouders en burgemeester laten prikklokken

Snel invoeren zou ik zeggen

Kokerblik / Kokerblikkert
@Henk = andere Henk dan Henk observator

Leuk lijstje maar niet compleet.



-13 maand hebben ambtenaren al, krijg je in december, dus niet in de maand Dejari

-Jullie hebben een behoorlijke reiskosten vergoeding per maand (veel werknemers niet) en rij je voor je ambtenaren werk, mag je per km declareren

-Bonus moet je wel verdienen door extra uren en/of inzet en/of verkoop prestaties.

-Er is altijd een hypotheek voordeel voor ambtenaren geweest en misschien nog wel aanwezig.

-Ambtenaren krijgen er bijna altijd iets bij via de CAO indien niet krijgen ze later meer dan werknemers.

-Ambtenaren hebben jaarlijks meerdere feestjes en dagjes uit.

-Optieregelingen hebben veel werknemers ook niet.

-Vertrekbonus hebben ambtenaren al + beter WW

-B en W doen nu even niet mee, maar een niet te manipuleren prikklok voor ambtenaren is geheel ok.

-Aanvulling ziektekosten premie krijgen ambtenaren

-Extra vrije dagen hebben ambtenaren al.

-40 uur per week werken, ze werken nu 36 of minder = 5,7 werk weken extra vrij p.j.

Gemiddelde inkomen in NL is 1600 euro netto. Een gemiddelde bureau ambtenaar bij sociale zaken verdient 1.900 netto + de voordeeltjes..

Dus wat ambtenaren te klagen hebben is mij een raadsel. Ook een beetje koker blik niet?

henk
@kokerblik

Enige pertinente onjuistheden in je opsomming. Ik tel er minimaal 12. Last van een verkokerde blik misschien?
Mark
@koekblik

Ambtenaren hebben geen volledige 13e maand, er is geen hypotheek voor ambtenaren, inderdaad 36 uur werken maar hiervoor 10 procent salaris ingeleverd, etc. De moeite niet niet waard om verder te reageren op dingen die niet kloppen....
Jamin trommel / Koekblikje
-Hypotheek stel ik ook niet als een vast gegeven in het verleden bestond de korting wel!

-Die 10% inleveren daar krijgen jullie indirect compensatie voor, extra dagen te weten.

-Waarom zouden ambtenaren een 13e maand moeten krijgen? Werken ze op provisie basis? Lopen ze extra risico? Neen. Dus is een 13e (deel) maand overbodig.

-Vergoeding studiekosten en tijd.

-Ik denk dat ik nog voordelen voor de ambtenaar vergeten ben.

-De rest klopt dus.

-Wat zijn ambtenaren klagers, jankers en zeurders niet te geloven.

-Dus niet zeuren en aan het werk maar weer.

U begrijpt het systeem niet geheel. / Sukkelaar
Een sukkel dan? Jos?
Geheel eens met Bas / Speurder
Je verhaal klopt als een bus Bas! Ook hier dezelfde ervaringen. Heb eens te maken gehad met een ambtenaar die verklaaarde "als we niet liegen voor de rechter, winnen we bijna nooit". Waarvan akte.
Advertentie