of 63606 LinkedIn

Noordwijk is wachten op burgemeester beu

De Zuidhollandse Commissaris van de Koning Franssen houdt de Noordwijkse raad aan het lijntje. Telkens stelt hij nieuwe eisen voordat hij de burgemeestersvacature wil openstellen, stelt de voorzitter van de Noordwijkse vertrouwenscommissie. De wanhoop nabij heeft de gemeenteraad de hulp ingeroepen van de VNG.

De Noordwijkse gemeenteraad voelt zich aan het lijntje gehouden door Commissaris van de Koning Franssen. Hij schuift het openstellen van de burgemeestersvacature telkens voor zich uit. Ten einde raad heeft de vertrouwenscommissie voor hulp aangeklopt bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Vertrouwensbreuk

Noordwijk wil al tijden een kroon benoemde burgemeester, maar de raad wordt op ‘geheel eigenzinnige wijze door de Commissaris van de Koning gedwarsboomd’, zo schrijft de voorzitter van de vertrouwenscommissie Taetske Visser-Danser aan VNG-directievoorzitter Jantine Kriens. De Noordwijkse vertrouwenscommissie spreekt van een vertrouwensbreuk met de CvK en verzoekt de VNG in een brief de gemeenteraad te helpen met het doorbreken van de impasse.


Kluitje in het riet

‘Het is voor de gemeenteraad van Noordwijk onbegrijpelijk dat een Commissaris van de Koning eis op eis mag stellen voordat hij wil meewerken aan het openstellen van de vacature Kroonbenoemde burgemeester. De heer Franssen hoeft zich schijnbaar niet aan zijn woord te houden. En stuurt onze gemeenteraad telkens weer met een kluitje in het riet. Hoe is het mogelijk dat de lokale democratie op deze manier met de rug tegen de muur wordt gezet?’ aldus Visser-Danser in haar brief namens de vertrouwenscommissie.


Samenwerking

Noordwijk zit sinds bijna twee jaar zonder kroonbenoemde burgemeester. Aanvankelijk zou er voor een jaar een waarnemer worden benoemd, die de opdracht kreeg de mogelijke samenwerking met vier andere gemeenten in de Duin- en Bollenstreek te onderzoeken. Inmiddels hebben Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijkerhout samen met Noordwijk afspraken gemaakt over niet vrijblijvende samenwerking. Ze hebben daarbij benadrukt niet te willen fuseren.


Profielschets

In de ogen van de Noordwijkse gemeenteraad waren die onderlinge afspraken voldoende om aan de eis van Franssen to vergaande samenwerking te voldoen. Daarom werd een vertrouwenscommissie gevormd die aan de slag is gegaan met het opstellen van een profielschets. Franssen werd uitgenodigd om deze in juni te bespreken en vast te stellen. Medio mei liet Franssen per brief weten dat het daarvoor nog te vroeg is.


Openstelling vacature

Pas als de vijf gemeenteraden de afspraken daadwerkelijk bekrachtigen, wil Franssen met de raad in overleg over openstelling van de vacature. Die afspraken zouden aanvankelijk voor de zomer door de vijf gemeenteraden worden bekrachtigd, maar dit is naar oktober doorgeschoven. De te volgen procedure heeft Franssen ook aan minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) laten weten, die daarmee heeft ingestemd, zo schrijft Franssen aan de Noordwijkers.


Verborgen agenda

Volgens Visser-Danser komt Franssen echter telkens met nieuwe eisen om de burgemeestersvacature maar niet open te hoeven stellen. ‘Franssen heeft een verborgen agenda. Hij wil gewoon dat we fuseren; maar zèg dat dan. Eerst moeten we nadenken over samenwerking. Als we daarover onomkeerbare afspraken hebben gemaakt, moeten die worden bekrachtigd. Dan moet ook de wijze van samenwerking weer worden vastgesteld. We zijn de wanhoop nabij en weten niet meer tot wie we ons moeten richten’, aldus Visser-Danser. Als de VNG niet de helpende hand kan bieden, wendt Noordwijk zich mogelijk tot minister Plasterk. Visser-Danser: ‘Misschien is dat een volgende stap.’ 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Carla ( intensive care verpleegkundige niet praktizerend) op
Hou mijzelf aanbevolen voor het burgemeesterschap van de gemeente Noordwijk als boreling van daar en alles wetende!
Door Kop op
De Zonnenkoning van Zuid-Holland, Jan Franssen, gaat tot het laatst (hij vertrekt eind dit jaar) door met zijn machtsspelletjes. Benoemt vriendjes en vriendinnetjes als waarnemer en laat keer op keer blijken schijt te hebben aan wat gemeenteraden vinden.
Niet verwonderlijk eigenlijk. Door zijn talloze bijbaantjes (die hem meer inkomen opleveren dan zijn baan als Commissaris van de Koning) komt hij er nimmer aan toe zich eens echt te verdiepen in wat speelt binnen de gemeenten.

Blijf wel wonderlijk dat deze man jarenlang ongehinderd zijn gang heeft kunnen gaan. Nooit aangepakt door de media, terwijl het materiaal toch voor het grijpen ligt. Die schijven liever over een scheve-schaats-rijdende wethouder, dat is toch lichter kaliber.
Door Henk Daalder Duurzame Brabanders op
Op macht beluste bestuurders vinden netwerken van gemeentes eng. Ze gaan dan die netwerken ontkennen.