of 64231 LinkedIn

Noordwijk blij met schrappen 'zwijgplicht'

Noordwijk, Zandvoort en Bloemendaal zouden kunnen beschikken over een fonds van 750.000 euro, op voorwaarde dat het college en ambtenaren twintig jaar lang geen negatieve publieke uitspraken zouden doen over twee windparken van Eneco.

Wethouder Bas Brekelmans uit Noordwijk is blij dat energiebedrijf Eneco een gevoelige passage heeft geschrapt in een convenant over windmolenpark Luchterduinen. Het Noordwijks college kan nu weer vrijuit kritiek leveren op het windpark dat op circa twintig kilometer uit de kust in zee komt te staan.

College en ambtenaren de mond gesnoerd

Een publicatie in NRC Handelsblad was de druppel voor Eneco. De krant schreef over de afspraak in het convenant dat de gemeenten Noordwijk, Zandvoort en Bloemendaal kunnen beschikken over een fonds van 750.000 euro, op voorwaarde dat het college en ambtenaren twintig jaar lang geen negatieve publieke uitspraken zouden doen over twee windparken van Eneco.

 

Passage schrappen

Die afspraak draaide Eneco vrijdag terug. Op de website verklaart het energiebedrijf: ‘Nu we op een constructieve wijze samenwerken past het ons inziens niet dat bestuurders of ambtenaren zich vanuit hun functie negatief uiten over het windpark. Wij hebben dit verwoord in het convenant. Uit de discussies in de gemeenteraden en recente publiciteit realiseren we ons dat dit de schijn van afkoop oproept. We hebben dan ook vandaag aan de wethouders voorgesteld om deze passage te schrappen.’

 

College steunde 'zwijgplicht'

De gewraakte passage leidde tot veel discussie in de Noordwijkse gemeenteraad, die maar nipt akkoord ging met ondertekening van het convenant. Het college steunde de afspraken, inclusief die over de ‘zwijgplicht’. Niet van harte, zegt wethouder Brekelmans (VVD). ‘Wij stonden met de rug tegen de muur. Al onze juridische mogelijkheden om nog iets te doen waren uitgeput. Dat park zou er hoe dan ook komen. Moeilijk blijven doen zou de casus niet meer helpen. Wat wel zou helpen – om de pijn te verzachten – was het fonds waaruit toeristische initiatieven kunnen worden betaald en de twee elektrische auto’s voor de reddingsbrigade die we krijgen.’

 

Geen sprake van omkoping

Brekelmans erkent dat die afspraken de schijn van omkoping wekten, maar ontkent dat daar sprake van was. ‘Als ik ook maar het vermoeden had gehad dat uitspraken van het college het park hadden kunnen tegenhouden, had ik nooit getekend. Maar die ruimte was er niet meer. Had ik dan puur om principiële redenen moeten kiezen voor onze vrijheid van meningsuiting over deze zaak? En de gemeenschap deze extra’s moeten onthouden? Als college hebben we gezegd: Dan moeten we maar pragmatisch zijn en eruit halen wat erin zit.’

 

Zorgen over nieuwe plannen op zee

Brekelmans is desondanks blij dat Eneco nu toch zelf de passage heeft geschrapt. ‘Het is altijd beter als je onbeperkt kunt praten.’ Veel negativiteit over Luchterduinen zal echter niet meer uit Noordwijk te horen zijn. Liever richt het college de energie op windparken waar nog wel wat tegen te doen is, zegt Brekelmans. ‘Er zijn plannen voor meer parken, ook dichterbij de kust, daar maken we ons meer zorgen over. Straks ontstaat er een parelsnoer aan windmolens. We willen proberen ervoor te zorgen dat volgende windparken in het verlengde liggen van Luchterduinen, dus erachter in plaats van ernaast. Want we willen in Noordwijk graag de zon zien zakken in de zee, niet in de windmolens.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Daalder Windparken Wiki op
Het is natuurlijk wel een heel dom aanbod van Eneco, 750.000 voor 20 jaar zwijgen.
Eneco had beter een voordelig stroomcontract kunnen aanbieden, dan hadden ze 20 jaar winst gemaakt in deze gemeenten.
Door Henk Daalder Windparken Wiki (draagvlak voor windparken) op
Ik kan de wethouder geruststellen, het zal een extra mooie dag zijn als je in de ondergaande zon ook nog een windmolen aan de horizon ziet.
Daar komt dan de stroom vandaan voor je auto, hoef je niet te lopen naar huis.

Mijn advies, bouw zelf een windpark dichter bij de kust.
Straks is die plek bezet door een of andere ondernemer, dan moet de gemeente dure stroom kopen, ipv zelf opwekken.

Als de gemeente zelf eigenaar is, kan ze het windpark in kavels aan de inwoners verkopen. Dat is eerlijker handel dan het grondbedrijf.
Door Tisjammer op
"Want we willen in Noordwijk graag de zon zien zakken in de zee, niet in de windmolens."
Tja, dan had je er niet mee in moeten stemmen. Het kwaad is al geschiet, dombo. Bij deze afstand zakt de zon al in de windmolens. Zwaai maar naar het onbeperkte uitzicht nu het nog kan. Wat een kansloze opmerking van deze wethouder.
Door Dirk Klinkenberg (Gemeenteraad Noordwijk ) op
Ben blij dat er toch naar mijn bezwaren zijn geluisterd en deze passage is verdwenen
Door come wih me op
Leuk rijtje windmolens, of het zin heeft kan je uit de agitprop sites niet opmaken, dus teugen.
Door JHAGM Sneuf van Toetellaere (Bd) op
De waarheid zal blijken als de Duitse toerist vlucht voor het resultaat....maar eerlijk is eerlijk, zo doorzichtig jokken valt zelfs mij op mijn bejaarde leeftijd op.

Vacatures

Van onze partners