of 63908 LinkedIn

Noord-Veluwse gemeenten klaar met geluidsoverlast festivals

De Noord-Veluwse gemeenten Elburg, Nunspeet en Oldebroek zijn klaar met de herrie van festivals op het Walibi-terrein in Biddinghuizen in Flevoland.
6 reacties

De Noord-Veluwse gemeenten Elburg, Nunspeet en Oldebroek zijn klaar met de herrie van festivals op het Walibi-terrein in Biddinghuizen in Flevoland. Daarom stappen ze naar de rechter om de nieuwe omgevingsvergunning die voor de festivals is afgegeven aan te vechten.

Meer geluidshinder
In de nieuwe vergunning die de gemeente Dronten heeft afgegeven staat onder andere aan welke geluidsnormen festivals als Defqon, Lowlands en Opwekking moeten voldoen. De maximale geluidsgrens is hoger dan in de oude vergunning. Dat is de drie gemeenten tegen het zere been, want ze proberen al jaren om de geluidshinder juist omlaag te krijgen. ’Als de wind richting de Veluwe staat is er soms geen normaal gesprek te voeren’, zegt de Nunspeetse wethouder Jaap Groothuis (SGP).

Extra dag
Defqon krijgt vanaf volgend jaar een dag extra en Lowlands mag elke dag een uur langer doorgaan, want volgens Dronten valt de overlast enorm mee. Nunspeet, Elburg en Oldebroek zeggen juist dat de herrie nu al tot de vroege ochtenduren duurt. Defqon.1 begint vrijdag en duurt tot en met zondag. Zowel de Noord-Veluwe als Dronten laten geluidsmetingen doen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mevrouw Kiki op
in het zeer kwetsbare - ecologisch hoogwaardige Stad Groningen Noorderplantsoen wat omringd is door diverse woonwijken - presteerde het Noorderzonfestival 2019 om 11 dagen achtereen: 85 db (A) op de dichtstbij zijnde gevel vergund te krijgen.

In de stukken van de vergunningverlening voor Noorderzon 2018 bepaalde burgemeester Peter den Oudsten nota bene dat gehoorbeschadiging voor de Stichting Noorderzon is...

Maar niemand kan ooit bewijzen dat de gehoorschade alleen door Noorderzonfestival is ontstaan.
Oftewel:
Deze burgemeester wandelt weg van zijn verantwoordelijkheid om de bevolking te beschermen.

Ik vraag mij inmiddels af of een burgemeester überhaupt dergelijke hoge geluidsnormen - en zoveel dagen achtereen - mag vergunnen.....

<>
Mevrouw Kiki
Door Nuchter op
Beste Hans (afdelingsmanager??? relevant?).
Lees je twee reacties nog eens op een rustig moment na. Als manager even "met helicopterview" kijken. Ik begrijp dat je afkeer hebt van "grefo's". Maar objectief gezien is het toch niet zo gek dat de gemeenten voor hun inwoners overlast proberen te beperken? Zoals cormulder aangeeft, draagt het geluid ver over water. Dronten zelf heeft niet veel last en maakt zich dus geen zorgen over de bewoners "van de overkant". Dus doen die gemeenten dit. Ze willen geen verbod op festivals, maar beperking overlast. Eigenlijk helemaal niet zo'n gek idee als je met "helicopterview" de casus overziet. En een dergelijke blik mag je toch van een manager verwachten?
Door Hans (afdelingsmanager) op
Hoi Menno, ik heb nooit last van een ochtendhumeur en bovendien was t al 18.52! Als de TT Assen wordt verplaatst naar de zondag is het ook niet goed voor de Noord-Veluwe e.o. want dan mogen ze niet meer gratis motors kiek'n. En de overlast van de Opwekking in Walibi vergeten ze ook maar even.
Door cormulder (overheidsdienaar) op
Ben benieuwd hoe de belangenafweging die de rechter hier zal maken. Zijn gemeenten sowieso belanghebbenden of is er "slechts" een afgeleid belang.
Ik mag in ieder geval toch hopen dat de gemeente Dronten de stelling dat het met de overlast enorm meevalt goed kan onderbouwen bij de rechter.
Het is bekend (ook bij de gemeente Dronten) dat met name inwoners van de gemeenten Elburg en Nunspeet bij tijd en wijle flinke overlast ondervinden van de grote evenementen nabij Biddinghuizen. Dit komt vooral doordat het geluid zich over het Veluwer randmeer verplaatst zonder tegengehouden te worden door natuurlijke of kunstmatige barrieres. Ik weet er alles van omdat ik in de omgeving woon en in (in mijn geval gelukkig niet hinderlijk) kan meegenieten van festivals als Defquon 1 en Lowlands.

Door Menno (Interim directeur) op
Ach Hans, heb je niets beters of inhoudelijks te melden dan je ochtendhumeur af te reageren op je medemens ? Triest...Geluidsoverlast is in ons volle landje regelmatig een probleem waar vaak zonder begrip en respect mee wordt omgegaan. Overleg en afstemming is hierbij zeer gewenst. Iit het artikel begrijp ik dat dit niet is gebeurd. Een gemiste kans en een onnodige belasting van de rechterlijke macht
Door Hans (afdelingsmanager) op
Chagrijnige grefo's, dat zijn 't.