of 64740 LinkedIn

Noord-Hollanders onbekend met naderende verkiezingen

Slechts vier op de tien Noord-Hollandse kiezers weet dat er op 20 maart Statenverkiezingen zijn. Ruim een derde van de kiezers (35 procent) weet niet dat er verkiezingen voor de deur staan. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de provincie Noord-Holland is uitgevoerd onder 1.500 Noord-Hollanders.

Ruim een derde van de kiezers (35 procent) in Noord-Holland weet niet dat er verkiezingen voor Provinciale Staten voor de deur staan. 22 procent heeft er ‘vaag iets over gehoord’. Slechts vier op de tien kiezers (41 procent) weet dat er verkiezingen op 20 maart zijn.

 

Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de provincie Noord-Holland is uitgevoerd onder 1.500 Noord-Hollanders. Het onderzoek is woensdag gepresenteerd; op de dag dat de Noord-Hollandse campagne voor de Statenverkiezingen in het provinciehuis is afgetrapt. 


Stemmers

Zes op de tien respondenten geeft aan ‘zeker’ te gaan stemmen. Bijna een kwart (23 procent) geeft aan ‘waarschijnlijk’ te gaan stemmen. Een op de tien respondenten zegt waarschijnlijk de stembusgang over te slaan en drie procent zegt zeker niet te gaan stemmen. Zeven procent weet het nog niet. Bij de Statenverkiezingen van vier jaar geleden bracht 47,22 procent van de Noord-Hollandse kiezers hun stem uit; net onder het landelijk gemiddelde van 47,76 procent. 

 

Geen zin

De belangrijkste reden om te gaan stemmen is dat het belangrijk is om je stem te laten horen, zo geven respondenten aan. De (waarschijnlijke) thuisblijvers stellen als belangrijkste redenen dat stemmen toch geen zin heeft of dat met geen interesse in de verkiezingen heeft. Het belang van stemrecht voor de Provinciale Staten wordt wel breed onderschreven. 65 procent van de respondenten omschrijft de Statenverkiezingen als ‘belangrijk’ of ‘zeer belangrijk’. Elf procent heeft aan de verkiezingen ‘tamelijk onbelangrijk’ tot ‘zeer onbelangrijk’ te vinden.


Partijvoorkeur

Bijna een derde van de Noord-Hollands die gaat stemmen, weet al op welke partij. Nog eens 39 procent zegt dat de partijvoorkeur ‘grotendeels’ zeker is. 23 procent van de stemmers geeft aan dat de partijkeuze ‘tamelijk’ zeker is. Acht procent is er nog niet uit. De landelijke politiek is voor de helft van de kiezers doorslaggevend in hun stemkeuze. Iets meer dan een kwart van de respondenten (27 procent) geeft aan dat de provinciale politieke doorslaggevend is. Vooral Amsterdammers (55 procent) laten zich bij hun stemkeuze leiden door de landelijke politiek.


Verkeer en vervoer

In de top drie van onderwerpen die kiezers belangrijk vinden bij hun partijkeuze staan verkeer en vervoer (51 procent), duurzaamheid en milieu (46 procent) en ruimtelijke ontwikkeling, water en bodem (44 procent).

 

Aan de Statenverkiezingen in Noord-Holland doen dit jaar vijftien partijen mee. Nu tellen de Staten elf fracties. Er zijn 55 zetels te verdelen. 

   

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ton op
Je zou verwachten dat vooral de Pvv achterban goed op de hoogte van de naderende verkiezingen is. Zij zitten tenslotte in den Helder, Zaanstad, Purmerend en Zandvoort in de raad. Op internet gaat men anders flink tekeer over de politiek op landelijk en gemeentelijk niveau omdat de Pvv niet mag meedoen door eigen schuld.

Vacatures

Van onze partners