of 62688 LinkedIn

Noord-Holland moet integraler gaan werken

De provincie Noord-Holland heeft de afgelopen drie jaar flinke verbeterslagen gemaakt, maar er blijft nog huiswerk over. Ze moet onder meer integraler werken. Dat komt naar voren uit de Omgevingsscan 2020

De provincie Noord-Holland heeft sinds 2017 flinke verbeterslagen gemaakt, maar er blijft nog huiswerk over. Op het lijstje waar in de ogen van ‘de buitenwacht’ blijvend aan moet worden gewerkt, staan verkokering, transparantie en risicomijdend gedrag.

Spiegel

Dat komt naar voren uit de Omgevingsscan 2020 waarin 54 partijen, waarmee de provincie Noord-Holland een relatie heeft, hun mening hebben gegeven over het functioneren van de provincie. Het gaat zowel om gemeenten, andere overheidsorganisaties, belangenorganisaties en bedrijven. Drie jaar geleden liet de provincie Noord-Holland zich ook een spiegel voorhouden.

 

Risicomijdend

Uit die Omgevingsscan kwam onder meer naar voren dat de provincie meer lef moest tonen. De ambtelijke en bestuurlijke organisatie toonde – te vaak – risicomijdend gedrag. De provincie heeft op dat punt haar leven verbeterd, vindt een derde van de deelnemende relaties. Een op de acht partijen vindt dat sprake is van een verslechtering. Een kwart van de geïnterviewden vindt de provincie te voorzichtig en risicomijdend, al geeft een aantal daarvan aan dat dit nu eenmaal inherent is aan een overheidsinstelling. Eenzelfde percentage stelt juist dat de provincie innovatief en vooruitstrevend is.

 

Ontkokering

Ook op het punt van verkokering zijn verbeteringen te zien, stelt 29 procent van de geïnterviewden.  Elf procent vindt echter dat de provincie op dit punt juist slechter presteert. Drie jaar geleden was de kritiek dat er onvoldoende integraal werd gewerkt. Hoewel er verbeteringen zichtbaar zijn, moet het hoog op de agenda blijven staan, vinden de geïnterviewden. ‘De huidige tijd vraagt volgens geïnterviewden nóg meer dan in het verleden om integraal werken en ontkokering, zowel intern als extern.’ Vooral op duurzaamheid, wonen en mobiliteit is integraal werken van groot belang. ‘Ook door de Omgevingsvisie en Omgevingswet wordt integraal werken steeds belangrijker.’

 

Transparant

De provincie heeft een flinke verbeterslag gemaakt als het gaat om transparantie. Drie jaar geleden zag de omgeving de provincie vaak als een ‘black box’. ‘De omgeving wil het proces, de afwegingen en stappen die gemaakt zijn om tot de keuzes te komen begrijpen. Dit is ook in 2020 nog steeds een belangrijke constatering, al wordt hier ook verbetering op ervaren’, aldus de Omgevingsscan. 54 procent geeft nu aan dat de provincie transparanter is geworden. Tien procent vindt van niet. Ondanks die verbeteringen moet transparantie niet van het ’lijstje’ af.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners