of 60775 LinkedIn

Noord-Holland bereid tot fusie onder voorwaarden

Noord-Holland wil fuseren met Utrecht en Flevoland op een aantal voorwaarden. Noord-Holland vindt dat de nieuwe provincie voor inwoners niet duurder mag worden.
2 reacties

De provincie Noord-Holland wil onder voorwaarden wel fuseren met de provincies Utrecht en Flevoland. Zo zou voor de nieuwe provincie het belastingtarief moeten gelden in Noord-Holland, dat het laagste is van de drie provincies. Ook zou het Rijk enkele van zijn taken moeten overhevelen naar deze nieuwe provincie, op het gebied van onder meer natuur en ruimtelijke ordening, bereikbaarheid, toezicht waterschappen en cultureel erfgoed.

Drie provincies samen in 2015 
Dat schrijven Gedeputeerde Staten van Noord-Holland in een brief naar aanleiding van een gesprek met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. De minister streeft ernaar de drie provincies bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2015 te hebben samengevoegd.
 

Geen bestuurlijke exoten

Noord-Holland stelt als eis dat de nieuwe provincie voor de inwoners niet duurder mag worden en dat deze ,,aantoonbaar efficiënter functioneert dan de huidige drie provincies samen''. Ook moet de provincie ,,een aantoonbare bijdrage leveren aan de economische groeikracht van het gebied''.

De minister moet volgens Noord-Holland afzien van extra bestuursorganen, zoals een zogeheten 'OV-autoriteit' in de Noordelijke Randstad. ,,Voor dergelijke bestuurlijke exoten is geen plaats.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans van Elzakker (gemeenteambtenaar) op
Hoe sneller gefuseerd kan worden, hoe beter het is.
Door Hans de Bruijn op
Noord-Holland mag dan wel (onder voorwaarden) willen
fuseren met Flevoland en Utrecht, de vraag is en blijft
of de inwoners (ook van de andere provincies) dat wel
willen.
Daarom zou het verstandig zijn, voordat er onomkeerbare besluiten genomen gaan worden, een
REFERENDUM te organiseren. De uitkomst daarvan hoort bindend te zijn, ongeacht het opkomstpercentage
en het percentage Ja (of Nee)stemmers.
Ga je dat bepalen, komt er vast bijna niemand omdat men zich gemanipuleerd voelt in de trant van "ze doen toch wat ze willen, waarom zou ik nog gaan stemmen"