Advertentie

Noord-Brabant: ‘Vergaderen in Italië is goede investering’

Noord-Brabant blijft er bij dat de meerdaagse vergadering, die 50.000 euro kost, beter in het Italiaanse Parma gehouden kan worden dan in de eigen provincie.

08 januari 2013

De provincie Brabant blijft er bij dat de meerdaagse vergadering over veeteelt beter in het Italiaanse Parma gehouden kan worden dan in de eigen provincie. Er kwam nogal wat kritiek op de dure ‘heidag’ waarbij zo’n 50 personen van verschillende organisaties zijn uitgenodigd. Hoewel de deelnemers zelf grotendeels de kosten moet dragen, betaalt de provincie toch nog 50 duizend euro voor het uitje. De PvdA in het parlement heeft inmiddels vragen gesteld over de kosten en wenselijkheid.

Overheidsorganisaties
Volgens de Brabantse PVV kost het de gemeenschap nog meer want de kosten worden betaald door de werkgevers die voornamelijk uit semi-overheidsorganisaties bestaan. De deelnemende maatschappelijke partners zijn onder meer gemeenten, de rijksoverheid, natuurorganisaties, het ZLTO en supermarkten.

Vaker in buitenland
Het is niet de eerste keer dat de provincie Noord-Brabant een vergaderlocatie buiten de landsgrenzen zoekt. In 2006 werd er in het Ierse Cork vergaderd en in 2010 in het Belgische Leuven. Tot volle tevredenheid aldus een provinciewoordvoerder. ‘We kiezen nadrukkelijk voor afstand, we willen graag dat alle maatschappelijke partners erbij zijn. De ervaring is dat wanneer het dichtbij wordt gehouden mensen toch in de verleiding komen andere afspraken in hun agenda te zetten. Je krijgt dan de situatie dat mensen in- en uitvliegen.’

Tijd voor complexe materie

De reden dat de vergadering meerdere dagen bestrijkt ligt aan de omvangrijke onderwerpen aldus de provincie. ‘Er worden dertien dossiers besproken variërend van megastallen, pelsdierhouderijen, gezondheidsaspecten en dergelijke. Complexe materie die tijd nodig heeft om tot verdieping te komen.’  

 

'Niet decadent'

Dat in tijden van bezuiniging een reis als deze wellicht decadent op de burgers kan overkomen wijst de woordvoerder af. ‘Een bijeenkomst van deze omvang in Nederland houden kost ook veel geld. Het heeft echt meerwaarde om dit in het buitenland te houden, dat mensen een volledig lege agenda hebben. Bovendien hopen we dat de omgeving een inspirerende werking zal hebben. Het is een goede investering.’

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het lijkt me beter dat de respectievelijke Ministeries en/of Economische zaken voor dit soort zaken de toon zetten. Het is natuurlijk absurd dat allerlei provincies, grote steden e.d. dit soort dure reizen afzonderlijk maken. Hiermee gaat veel geld over de balk. Ingrijpen BZ!
edith brons / gepensioneerd rechter
Weg van de dagelijkse beslommeringen -mobiele telefoon e.d. in Brabant laten - is dikwijls veel effectiever dan 'in huis' blijven. Dat een locatie in NL goedkoper is, is ook een misverstand. Ik weet een locatie in Midden-Italië, die uitstekend bereikbaar is met openbaar vervoer en toch 'in the middle of nowhere', waar men zich uitstekend zou kunnen concentreren op haar/zijn taken en ook nog goed gelaafd en gevoed wordt voor een fractie van wat u in een nederlandse vergaderlocatie op de Veluwe, in de buurt van Zeist e.d. betaalt, zelfs als men de reis meerekent. Edith Brons.
Henri Okken / Hoogeveense burger.
De bevolking word tot het bot uit gekleed!. Miljarden gemeenschap gelden gaan de grens over. Gezien de toestand in ons Nederig landje,onrechtmatig!. De politiek blijft het spel uitvoeren. Groots tegen over onze buur landen. Maar in werkelijkheid corruptie land nummer 1.Een zieke vertoning!. Bestuurders ,op dit moment ligt u taak hier. Red uw volk van de ondergang, voordat u de kans loopt vertrapt te worden door uw eigen volk!. Er breekt een ander tijdperk aan de bevolking komt in opstand. langzamerhand ziet men wat er speelt.neem uw verantwoordelijkheid, anders pak uw biezen!. H. Okken, Drenthe.
john ten wolde / oud raadslid
je zit dan wel in een omgeving waar je veel en snel kunt leren over hoe overheid en politiek hun zakken vullen.
Kritikus / Geen Hagenees
Kunnen ze gelijk die miljoen euro mee terug nemen uit Parma, waar de Alkmaarse voetbalclub AZ nog recht op heeft ?
Don Corleone
Een aanbod dat je niet kan weigeren...
Paul / projectleider
Maar ze betalen zelf, maar dan nog steeds €1000 per persoon moeten bijdragen.



En zijn toch betere opties te bedenken-Parma en omgeving is ook te mooi om niet af en toe de agenda te laten schieten... En overigens het is veel effeciever als mesne zelf prioriteren ipv ze vast te houden, nietwaar?



Goedkoper en makkelijker bijvoorbeeld:



-Waddeneiland

-Slovenië

-Polen



r van den hoff / directeur
Voor dat geld mag de provincie bij mij wel voor een hele maand iedere dag vergaderen!
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Ik kan de redenering van de agenda's goed volgen. Maar waarom Parma, een van de duurste touristische gebieden.

Het over milieu en dieren vraagstukken hebben maar wel een vliegtuig pakken. Ga lekker in Noor-oost Groningen zitten, stimuleer je ook nog eens de nationale economie, en lekker met de trein.
de gebeten hond / netto betaler
Leuk dat die fase van snoepreisjes weer terug is. De laatste golf in deze verspil-ons-geld hype dateert alweer uit de 80-jaren. In Drenthe ging de Cdk en wat andere staatsruif-eters naar Denemarken om te zien hoe ze daar het openbaar bestuur deden. Dat was gewoon als Bartje te lezen in alle rapporten die Nederlandse onderzoekers daarover al hadden geschreven: veel beter maar wel saaier. En als een ander betaalt wil je toch vooral leuke dingen. En, ja als je grootverdiener bent zoals die Cdk dan let je niet op centjes.
True
"meerwaarde dat mensen een volledig lege agenda hebben"



Meerkosten lijkt me toepasselijker.
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
Als de genodigden hun agenda er niet voor leeg willen maken, is het maar de vraag of ze de onderwerpen belangrijk genoeg vinden. Als ze dat namelijk wel zouden doen, maakt het niet uit waar de bijeenkomst plaatst heeft.

Laat de provincie maar bepalen waar de vergadering moet plaats vinden, maar stel dan daar niet meer budget voor beschikbaar dan nodig voor een vergadering in de provincie. Dat is zeker (meer dan de helft) lager dan de nu geraamde € 50K. De tering naar de nering zetten. Zo'n reis komt decadent over, ook als roept een woordvoerder dat dat niet zo is. Beeldvorming bestrijd je niet met woorden, maar met daden. Wees slim. Niet doen!!!!!
Joop / Beleid
Belachelijk, als op deze wijze met gemeenschapsgeld wordt omgegaan dan kan het managment dat hieraan goedkeuring geeft als onbehoorlijke bestuurders worden aangemerkt.

En als er dan toch vergadert moet worden, geef dan de euro's gewoon uit in eigen land.
BJH
Kom gewoon naar Vlieland. Toch weg, beperkte kosten en een natuurlijke 'barrière' door de veerboot: niemand kan ontsnappen.
jakov / vml. controller gemeente
Stinkt de hei in NB tre veel naar de varkens?
Piet / directeur
Ik heb lang genoed in de ambtelijke en politieke wereld meegedraait om te weten dat hun motivatie hiervoor weer zo'n megaloma LUL motivatie is. Een simpel cliche, warmee je dood gegooid wordt.



Wat mij betreft komt er in 3 landelijke kranten een openbaar registers voor buitenlandse reisjes en vergadering opdat iedere Ned dit kan lezen inclusief motivatie/noodzaak!



Maarja er is geen politicus meer te vinden die nog over enig schaamtegevoel beschikt!
Advertentie