Advertentie

Noodverordening blijft mogelijk in coronanoodwet

Het veel bekritiseerde ontwerp voor een coronanoodwet is grondig gewijzigd. Wie een coronaboete is opgelegd, hoeft straks niet te vrezen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) mis te lopen en achter de voordeur wordt niet gecontroleerd. Het wetsvoorstel, dat maandag aan de Tweede Kamer is voorgelegd, 'lijkt niet meer op het eerste concept', zegt het kabinet.

13 juli 2020
corona-protest.jpg

Het veel bekritiseerde ontwerp voor een coronanoodwet is grondig gewijzigd. Wie een coronaboete is opgelegd, hoeft straks niet te vrezen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) mis te lopen en achter de voordeur wordt niet gecontroleerd. Het wetsvoorstel, dat maandag aan de Tweede Kamer is voorgelegd, 'lijkt niet meer op het eerste concept', zegt het kabinet.

Ongekende maatregelen
Het wetsvoorstel, dat regelt hoe de overheid mag ingrijpen om de corona-epidemie de kop in te drukken, kwam er op aandringen van de Kamer. Die wilde niet langer met lede ogen toezien hoe de minister van Volksgezondheid en burgemeesters in de coronacrisis ongekende maatregelen namen zonder dat parlement of gemeenteraad daarover veel te zeggen had. Maar toen het kabinet met een eerste ontwerp kwam, barstte de kritiek los. De wet zou de overheid veel te veel macht geven en dat voor onnodig lange tijd.


Halfjaar

De tijdelijke wet wordt voor een halfjaar van kracht, en niet zoals de bedoeling was voor een jaar. Die duur kan zo nodig worden verkort of met telkens drie maanden worden verlengd. De Tweede en Eerste Kamer moeten de wet goedkeuren en hebben ook een stem in verlenging of bekorting. Als het parlement akkoord gaat met de vertimmerde wet, kan die in het najaar ingaan en van pas komen tegen een onverhoopte tweede golf van de epidemie.

Burgemeesters

Toen de afgelopen maanden het coronavirus om zich heen greep en de nood hoog was, gaf het kabinet de burgemeesters in de veiligheidsregio's opdracht om allerlei maatregelen te nemen. Die regelden vervolgens met noodverordeningen dat de politie bijvoorbeeld mensen die te dicht bij elkaar kwamen, ook binnenshuis, mocht bekeuren en dat verpleeghuizen niet langer bezoek mochten toelaten. Maar die noodverordeningen zijn bedoeld voor plotselinge, kortstondige calamiteiten als een treffen tussen voetbalhooligans.

Strafblad

De Raad van State, een belangrijke adviseur van het kabinet, is blij dat het veel van zijn kritiek ter harte heeft genomen. Maar de raad had het liefst gezien dat het kabinet straks helemaal niet meer kan terugvallen op noodverordeningen. De noodwet laat die mogelijkheid nog wel. En de wet moet duidelijker maken wat bijvoorbeeld 'veilige afstand' en 'groepsvorming' betekent. Nu weten burgers en handhavers niet waar ze aan toe zijn. Verder zou een overtreder van de coronaregels dat niet langer met een strafblad moeten bekopen. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
De 2e kamer doet er verstandig aan ook deze aangepaste wet af te keuren, liefst definitief. We hebben deze wet helemaal niet nodig.
Bernard
Helemaal eens met Petra. Ik hoop dat iedereen die tegen deze 'Nood' wet is zich ertegen uitspreekt. Nog veel te veel mensen slapen. Ik ben niet bang voor corona en het is geen pandemie. Ik ben bang dat de overheid corona misbruikt om onze vrijheid af te pakken. Van de gleichgeschaltete pers hoef je het niet te hebben. Joseph Goebbels zou zijn ogen hebben uitgekeken; de mainstream media loopt in ganzenpas in de pas...
Froukje / adviseur
Die wet heeft niets met corona virussen te maken. Het is de introductie van communisme in nederland. Niets meer mogen en geen kant meer opkunnen, precies wanneer het de overheid uitkomt. We kunnen net zo goed china maar meteen alle europese staatsschuld laten betalen, dan hoeven deze maatregelen allemaal niet meer. Scheelt een hoop tijd. Het zou me niet verbazen als alle instructies ook daar vandaan komen. Nederland is een heel vervelend landje aan het worden.
Bertine Hendriks
Een corona-noodwet, volkomen absurd... Op dit moment zijn er volgens het dashboard van de overheid / RIVM in Nederland minder dan 2500 besmettelijke personen op een bevolking van 17.000.000. Dat is 0,00014% van de bevolking. De kans om besmet te raken is kleiner dan de kans op een auto-ongeluk.
W.J.J.A.M. Croon / besparingsspecialist afval stromen
Noodwet... Nood? Waar dan? Als er echt nood is om zo'n wet te moeten hebben, waarom kunnen Kamerleden dan rustig met reces gaan? Vandaag de nieuwe cijfers van het RIVM, 8 doden door corona in een week tijd. Er sterven dagelijks meer mensen aan astma aanvallen, hartinfarcten, hersenbloedingen etc. Dus die noodwet???? Doe ff normaal!!!
Advertentie