Advertentie

Noodbevelen, rellen, vernielingen en plunderingen

Rotterdam, Geleen, Helmond, Zwolle, Amersfoort, Den Bosch, Haarlem, Amsterdam en Den Haag. Het rijtje steden waar maandagavond in meer of mindere mate rellen uitbraken werd gaandeweg de avond steeds langer. In diverse plaatsen in het land heeft de politie al zeker zeventig personen aangehouden.

25 januari 2021
Mobiele-eenheid.jpg

Rotterdam, Geleen, Helmond, Zwolle, Amersfoort, Den Bosch, Haarlem, Amsterdam en Den Haag. Het rijtje steden waar maandagavond in meer of mindere mate rellen uitbraken werd gaandeweg de avond steeds langer. In diverse plaatsen in het land heeft de politie al zeker zeventig personen aangehouden.

Waterkanonnen en traangas
Dat zei politiechef Willem Woelders in Nieuwsuur. Volgens hem was er sprake van plunderingen, met name in Rotterdam. Waterkanonnen zijn ingezet en de mobiele eenheid heeft ook traangas gebruikt, onder meer in Haarlem, om groepen te verspreiden en agenten te ontzetten. Er wordt op dit moment veel van de politie gevraagd, aldus Woelders. ‘We gaan tot het uiterste.’ Aangezien de rellen in meerdere plaatsen in het land zijn, heeft de ME last van langere aanrijtijden.

Geest uit de fles
‘Tot een uur of 19.30 was het relatief rustig’, zegt de politiechef. ‘Wel waren er veel jongeren op straat. Vanaf 19.30 uur zie je links en rechts dat de geest uit de fles komt in meerdere steden.’ Het gaat volgens hem om groepen variërend van vijftig tot tweehonderd personen. Naar aanleiding van de ongeregeldheden afgelopen weekend heeft de politie op grote schaal opsporingsteams opgezet. Woelders verwacht dat er de komende week nog mensen worden aangehouden. ‘We hopen op die manier er de angel uit te kunnen halen en we hopen daarnaast ook heel snel dingen aan de voorkant te kunnen verstoren.’

Hulp leger ‘heeft geen voorkeur’
Hulp van het leger heeft op dit moment niet de voorkeur van de politiechef. ‘Voor dit soort rellen heb je mensen nodig die gewend zijn hierbij op te treden. Defensie is in principe opgeleid om in oorlogssituaties op te treden en dat is een andere achtergrond dan voor de politie. Ik zou dat zeker niet als eerste voorkeur hebben. Je kunt natuurlijk niks uitsluiten maar ik denk dat we het met deze eenheden moeten proberen in de hand te krijgen.’

Creëren van chaos
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb had vanwege de onrust een noodbevel afgegeven voor de omgeving rond de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk. Iedereen die zich in dat gebied bevindt dient zich ‘te verwijderen en verwijderd te houden’. Het noodbevel geldt van maandagavond 20.00 uur tot 04.30 uur. Volgens de burgemeester geven de relschoppers in Rotterdam-Zuid gehoor aan oproepen op social media om ‘het ongenoegen kenbaar te maken tegen de coronamaatregelen en het creëren van chaos in Rotterdam’. (ANP/redactie)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jasper
Wee de regering als ze besluiten de situatie aan te grijpen om de verkiezingen uit te stellen. De artikeltjes en items van de #kliek zie je al verschijnen.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Jasper: welke #kliek heb jij het over. De regering wil helemaal niet uitstellen. En die burgemesters dien daar wel voor zijn, ook al snap ik hen wel, kijgen geen gelijk. Discussie gesloten dus.
Hans / afdelingsmanager
Ik dacht dat vanaf vandaag ook de boa's zouden gaan handhaven op de avondklok. Of ik heb ze overschat of ik heb de verkeerde datum, dat kan natuurlijk ook. Niettemin, veel plezier, boa's.
Advertentie