Advertentie

Noodbevel afgekondigd voor heel Apeldoorn

Burgemeester van Apeldoorn Ton Heerts heeft voor de hele stad Apeldoorn een noodbevel en zogenoemd aanwijzingsbesluit afgekondigd. Dat betekent dat de politie bij alle toegangswegen naar Apeldoorn en in de stad preventief kan fouilleren, meldt de gemeente.

31 januari 2021
politie-demonstratie.jpg

Burgemeester van Apeldoorn Ton Heerts heeft voor de hele stad Apeldoorn een noodbevel en zogenoemd aanwijzingsbesluit afgekondigd. Dat betekent dat de politie bij alle toegangswegen naar Apeldoorn en in de stad preventief kan fouilleren, meldt de gemeente.

Geldige reden
Ook kunnen mensen die geen geldige reden hebben om in de stad te zijn worden tegengehouden of weggestuurd. Het noodbevel is zondag om 10.15 uur ingegaan. Hoelang het van kracht blijft, maakt de gemeente later bekend.

 

Koffiedrinken

Op sociale media worden mensen opgeroepen zondag als protest tegen de coronamaatregelen te gaan ‘koffiedrinken’ op het Zwitsalterrein in Apeldoorn. Ook zouden er geluiden zijn om te verzamelen op het Marktplein. Vorige week zondag liepen soortgelijke protesten in Eindhoven en Amsterdam flink uit de hand.

Heerts zei eerder het ‘koffiedrinken’ op het Zwitsalterrein niet te willen verbieden, omdat demonstreren een grondrecht is in Nederland. Wel stelde hij een noodverordening en aanwijzingsbesluit in, waarmee de politie meer bevoegdheden heeft om mensen aan te houden en te fouilleren. Die verordening geldt voor dat Zwitsalterrein, de Apeldoornse binnenstad en het gebied rond het NS-station en ging zaterdag om 21.00 uur in en geldt tot maandag 04.30 uur.

 

Aanwijzingsbesluit

De gemeente stelt zondag dat het noodbevel en gewijzigde aanwijzingsbesluit daar een aanvulling op zijn. Waarom de gemeente heeft besloten nu toch met een noodbevel voor de hele bebouwde kom voor de stad Apeldoorn te komen, wil een woordvoerder niet zeggen. Rond 12.30 uur was het volgens hem rustig in de Gelderse stad. De Gelderse politie twittert zondag over het noodbevel: 'De gemeente Apeldoorn heeft een noodbevel afgegeven. Dat betekent dat we mensen kunnen wegsturen', aldus de politie, die daar ook de hashtag #houhetrustig bij heeft gezet.

Venray
Venray wist zaterdagavond door grootschalige inzet van politie, mobiele eenheid en andere handhavers eerder aangekondigde rellen voorkomen. De politie stuurde mensen van buiten de gemeente terug naar huis. Zo waren er zaterdag mensen naar Venray gekomen uit Rotterdam, Helmond en andere plaatsen. Bij de invalswegen hielden politie en boa's 90 voertuigen staande en controleerden 270 mensen. Zo'n 80 mensen werden preventief gefouilleerd. De politie zette deze maatregelen in na oproepen om zaterdagavond te gaan rellen in Venray.

 

Veiligheidsrisicogebied

Burgemeester Luc Winants had een noodverordening ingesteld en Venray tot veiligheidsrisicogebied verklaard. Dat maakt het mogelijk mensen ook zonder aanleiding aan te houden en te fouilleren. 'De via sociale media aangekondigde rellen bleven uit', aldus een woordvoerder van de gemeente zondag.

 

Sensatiezoekers

Zo'n dertig agenten van de politie hielden samen met boa's en medewerkers van een beveiligingsbedrijf de ontwikkelingen in de gaten. Later zaterdagmiddag kregen zij hulp van de mobiele eenheid en speciale aanhoudingseenheden. De handhavers hielden via een drone overzicht over de situatie. 'Met de noodverordening in de hand werden sensatiezoekers uit andere gemeenten al aan de grenzen van de gemeente Venray opgevangen en teruggestuurd. Kentekens werden opgenomen', aldus de woordvoerder.

Signalen

'De signalen die we kregen waren serieus', zei burgemeester Winants na afloop. 'Die konden we niet negeren. We hebben ons goed voorbereid, maar naar mijn idee niet overdreven. Als we niets hadden gedaan en het was uit de hand gelopen was de schade veel groter geweest. Ook de complimenten aan de ondernemers en de inwoners van onze gemeente, die ogen en oren open hielden en ons tipten.' (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

herman jansen
Een noodbevel tegen Leisurelands is ook nodig. Voor uitbreiding van het toch al grote sauna complex Bussloo wordt veel natuur vernietigd. Schandalig!
Just Saying
Oud-vakbondsman en PvdA-er Ton Heerts wil het land ook even laten weten dat hij nog leeft. Kondigt pardoes een noodverordening af voor het ingedutte Veluwestadje Apeldoorn.

Burgemeester Heerts denkt zeker dat zijn dorp een soort Amsterdam 2.0 is. Best wel komisch, eigenlijk, zijn optreden tegen de koffiedrinkers.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Just saying: Ik zou eerder de conclusie trekken dat het noodbevel dus uitstekend heeft geholpen om de 'gezellige koffiedrinkers', die onder dat voorwendsel een demonstratie wilden houden waarvoor géén toestemming is verleend, van hun actie te weerhouden. Prima gedaan door die burgemeester (wiens politieke kleur hier volstrekt niet terzake doet)!
Advertentie