of 64621 LinkedIn

Nog steeds worden stemmen geteld

Nog niet alle stemmen zijn geteld. Door de hoge opkomst (80,2 procent) kost het gemeenten meer tijd om de uitslagen door te geven. Amsterdam, Den Haag en Utrecht hebben aangegeven vandaag of zelfs morgen pas met een uitkomst te komen.
2 reacties

Nog niet alle stemmen zijn geteld. Door de hoge opkomst (80,2 procent) kost het gemeenten meer tijd om de uitslagen door te geven. Amsterdam, Den Haag en Utrecht hebben aangegeven vandaag of zelfs morgen pas met een uitkomst te komen. In Nijmegen sloten de stembureaus gisteravond pas om 21.30 uur. Ook in andere steden bleven sommige stembureaus wat langer open om de rij wachtenden weg te werken.

Geen einduitslag

Amsterdam, Den Haag en Utrecht gaven na sluiting van de stembureaus gisteravond 21 uur uitslagen door gebaseerd op respectievelijk 87, 80 en 90 procent van de stemmen. Tientallen andere gemeenten hadden donderdagochtend rond 04.15 nog geen einduitslag aangeleverd. In Etten-Leur moesten de stemmen opnieuw worden geteld.


Hertelling

Rond 04.00 uur werd een verschil ontdekt tussen het aantal stempassen en het aantal uitgebrachte stemmen. Het verschil was niet heel groot maar voldoende om de stemmen van zes van de vijftien stembureaus opnieuw te tellen, zei een gemeentewoordvoerster. Volgens de woordvoerster hebben stembureauvoorzitters en vrijwilligers de hele nacht gewerkt om donderdagochtend alsnog een uitslag te kunnen doorgeven. De gemeente kondigde aan dat het tellen geëvalueerd zal worden om te ontdekken wat er is misgegaan.


Langer open

In Nijmegen zijn alle stembureaus woensdagavond om half tien gesloten. Op dat moment stond nergens meer een rij en heeft burgemeester Hubert Bruls het laatste stembureau gesloten dat nog open was. Zoals volgens de Kieswet voorgeschreven is, aldus een woordvoerder van de burgemeester. De gemeente meldde eerst dat het stembureau in het stadhuis pas om 23.00 uur zou sluiten, twee uur later dan de vastgelegde sluitingstijd van 21.00 uur. Dat was volgens de gemeente nodig omdat er kort voor 21.00 uur op een aantal plekken nog lange rijen stonden, terwijl op diverse stembureaus de stembiljetten op waren. Kiezers konden op het stadhuis alsnog gaan stemmen. Er is volgens de woordvoerder geen sprake van dat de Kiesraad zich bemoeid zou hebben met de gang van zaken in Nijmegen. ‘De burgemeester heeft dit zelf besloten en geen contact hierover gehad met de Kiesraad’, zei hij woensdagavond.


Eerste grote gemeente

De gemeente Súdwest-Fryslân was woensdagavond de eerste grote gemeente (ruim 84.000 inwoners) die klaar was met het tellen van de stemmen. Iets na 23.30 gaf de gemeente de resultaten door aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst van 81,1 procent. Op het kleinste stembureau van Nederland, in Marle in de provincie Overijssel, was de opkomst met 131 stemmen bijna 300 procent. Het stembureau, in de woonkamer van Wim en Elly Westhoff, kende een opkomstpercentage van 279 procent, liet Elly Westhoff woensdagavond weten. Voor een opkomst van 100 procent waren 47 stemmers nodig. In het huis kan al sinds 1948 worden gestemd, maar dit keer was er erg veel aandacht voor de locatie. Dat komt onder meer door de radioploeg van Qmusic die woensdag te gast was in het huis. Ook partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie deed er woensdagmorgen zijn biljet in de stembus. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ruby op
Bij wet verboden dat de stemburo s nog open waren.De voorzitter 2e kamer had in moeten grijpen.Maar ja,2e op lijst VVD!
Door Flipper op
Groenlinks staat te juichen om hun winst. Dom, dom, dom. Want waar, waar kwamen die zetels weg van hen ??? Niet van de PVV of VVD. Links in haar totaliteit is zo'n 20 zetels gezakt. Hoezo dus een juichende Jesse ? Hij zal met niemand in een coalitie kunnen, als hij nog iets van Groenlinks' standpunten over wil houden.
Dat zal overigens voor de overigen ook nog een moeilijke zaak worden.
Misschien dus weer nieuwe verkiezingen einde dit jaar ?
Dat trouwens DENK erin zit, is dramatisch !!!!!!!!!!!!!!
Flipper