of 60220 LinkedIn

Nog drie fusiepartners in de race

Amsterdam, Haarlemmermeer en Velsen staan op de fusie-shortlist van het college van Haarlemmerliede en Spaarnwoude. In de zoektocht naar een herindelingspartner zijn Haarlem, Heemstede en Bloemendaal inmiddels afgevallen.

Amsterdam, Haarlemmermeer en Velsen staan op de fusie-shortlist van het college van Haarlemmerliede en Spaarnwoude. In de zoektocht naar een fusiepartner zijn Haarlem, Heemstede en Bloemendaal inmiddels afgevallen.

Herindeling

Donderdag stelt de raadscommissie definitief vast met welke drie gemeenten de komende tijd verdiepende gesprekken worden gevoerd. Eind juni wordt de knoop door de raad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude doorgehakt. Vervolgens is het woord aan de raad van de gewenste fusiepartner. Per 1 januari 2019 moet de nieuwe gemeente het levenslicht zien.

 

Onder druk

In juni vorig begon de Noord-Hollandse gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude (5.500 inwoners) aan de zoektocht naar een fusiepartner. Kwaliteit van de dienstverlening en het bestuur staan onder druk; aan gemeentelijke herindeling is niet te ontkomen, stelden college en raad. Maar niet ten koste van alles: zorg voor het groengebied en behoud van de leefbaarheid van de vijf kernen werden vooraf als strikte voorwaarden geformuleerd. Zes mogelijke kandidaten waren in beeld: Amsterdam, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemstede en Velsen. Aan hen werd gevraagd een ‘position paper’ in te dienen, waarin de kandidaten duidelijk moesten maken waarom ze willen samengaan met Haarlemmerliede en Spaarnwoude en wat ze de gemeente te bieden hebben.

 

Ongedeelde fusie

Vijf van de zes gemeenten hebben dat medio februari gedaan. Heemstede haakte begin dit jaar af. Voor de fusie-ideeën van Haarlem en Bloemendaal is in de ogen van het college geen draagvlak binnen de raad. Zo vindt Haarlem dat Haarlemmerliede en Spaarnwoude zouden moeten onderzoeken of het niet zinvoller is zich ieder beter bij een (andere) partner aan te sluiten; Spaarnwoude bij Haarlem en Haarlemmerliede bij Amsterdam of Haarlemmermeer. Haarlemmerliede en Spaarnwoude willen niet worden opgesplitst en gaan voor een ongedeelde fusie. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Relevante Parlementaire Dossiers

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.