of 63000 LinkedIn

Noardeast-Fryslân krijgt nieuwe vlag na ophef

Noardeast-Fryslân is in 2019 ontstaan uit het samengaan van de gemeenten Kollumerland, Dongeradeel en Ferwerderadeel. In de vlag komen de vlaggen van de oude gemeenten terug, legt een woordvoerster van de burgemeester uit.
Reageer

De nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân laat een nieuwe gemeentevlag ontwerpen omdat de bestaande vlag te veel associaties oproept met de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Over de gele ster, die erg veel lijkt op de davidster die Joden op hun kleding moesten dragen, ontstond de afgelopen tijd veel ophef. Het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, noemde het vlagontwerp eerder al bizar.

Geen gedoe
‘We willen geen gedoe over onze vlag’, zei burgemeester Johannes Kramer donderdag tegen de regionale omroep, Omrop Fryslân. Kramer vindt het een vervelende kwestie. ‘Als het wordt gezegd en dan kijk je weer naar de vlag, dan kun je er eigenlijk niet omheen.’

Heraldiek
Noardeast-Fryslân is in 2019 ontstaan uit het samengaan van de gemeenten Kollumerland, Dongeradeel en Ferwerderadeel. In de vlag komen de vlaggen van de oude gemeenten terug, legt een woordvoerster van de burgemeester uit. ‘Kollumerland had een rode ster, Dongeradeel drie gele en Ferwerderadeel een aantal gele sterren. Bij het ontwerp is vanuit de heraldiek (de kunst van wapenemblemen) eerder nooit het verband gelegd met de davidster. Dat deze vlag zoveel negatieve emoties oproept, is natuurlijk nooit onze bedoeling geweest.’

Nieuwe vlag
De gewraakte vlag was overigens getoetst door de Hoge Raad van Adel, die over ontwerpen van vlaggen advies uitbrengt. Wanneer de nieuwe vlag in top kan, is nog niet bekend. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners