of 62812 LinkedIn

Nijmegen wil gebouw Het Valkhof kopen

Museum Het Valkhof verkeert in zwaar weer en heeft miljoenen nodig om niet ten onder te gaan. Voor noodzakelijke renovaties en verbouwingen aan het pand is 11 miljoen euro nodig. Nijmegen wil dat bedrag investeren, maar alleen als dat geld wordt gestoken in eigendom. Daarvoor is de aankoop van het gebouw nodig.
Reageer

De gemeente Nijmegen wil het iconische gebouw van Museum Het Valkhof in die stad kopen. De gemeente trekt daar 4,9 miljoen euro voor uit, als de gemeenteraad daarmee akkoord gaat. Het museum wordt dan huurder van het in 1998 door architect Ben van Berkel ontworpen gebouw.

Renovatie en verbouwing
Museum Het Valkhof verkeert in zwaar weer en heeft miljoenen nodig om niet ten onder te gaan. Voor noodzakelijke renovaties en verbouwingen aan het pand is 11 miljoen euro nodig. Nijmegen wil dat bedrag investeren, maar alleen als dat geld wordt gestoken in eigendom. Daarvoor is de aankoop van het gebouw nodig. Het is onder andere noodzakelijk om het klimaatsysteem in het gebouw te moderniseren. Dat is nu zo verouderd dat andere musea geen bruiklenen meer willen afstaan.

Collectie
Het museum gaat zelf miljoenen besteden aan het opbouwen van een evenwichtiger collectie. Het Valkhof toont nu deels een landelijk unieke collectie objecten uit de oudheid en deels moderne kunst. Onderzoek heeft aangetoond dat bezoekers het museum letterlijk en figuurlijk ontoegankelijk vinden.

Andere plek
Als de verkoop van het gebouw geregeld is worden zowel voor de verbouwing als voor de herinrichting plannen gemaakt. Het streven is om in 2022 met de verbouwing te beginnen. Museum Het Valkhof verhuist dan voor enkele jaren naar een andere plek in Nijmegen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners