Advertentie

Wethouder onder vuur om wereldleiderscursus in Amerika

Wethouder Carolien Gehrels krijgt kritiek uit de raad vanwege haar studiereis naar de Verenigde Staten. Zij krijgt tijdens de reis haar salaris doorbetaald.

15 maart 2012

De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (PvdA) is in de Verenigde Staten voor een persoonlijke leiderschapscursus. De reis, die officieel wordt aangeduid als een ‘economisch werkbezoek’, krijgt kritiek uit de gemeenteraad.

Toekomstige leiders
De politica is tot volgende week in Amerika bij het International Visitors Leadership Program, een lesprogramma van drie weken voor ambitieuze en aanstormende politici uit Europa. Tijdens de cursus krijgen ‘toekomstige leiders van de wereld’ les over de Amerikaanse samenleving en het buitenlandse beleid. Ook ontmoeten ze belangrijke politici en bestuurders.

Begrip kweken
Alle deelnemers zijn gerekruteerd door de Amerikaanse ambassades in Europa. Voor het land is het programma een investering: door de jonge politici naar Washington te halen, wil het meer begrip kweken voor zijn situatie en standpunten. Vele Europese en Nederlandse regeringsleiders gingen Gehrels voor, waaronder de oud-premiers Wim Kok, Jan-Peter Balkenende en de Duitse ex-president Christian Wulff.

Economische werkreis
Vorige maand kondigde Gehrels haar trip aan als een ‘economische werkreis’ voor de stad Amsterdam. De reis wordt weliswaar betaald door haarzelf en de Amerikaanse overheid, maar toch is er kritiek in de gemeenteraad. ‘Het is opvallend dat ze geen onbetaald verlof heeft aangevraagd voor deze persoonlijke studiereis. Ze wordt gewoon doorbetaald. Hetzelfde geldt voor haar staf. Bij elkaar kost dat tienduizenden euro’s,’ aldus SP-voorman Laurens Ivens. Hij twijfelt aan de noodzaak van deze dienstreis. ‘Ik weet echt niet hoeveel wij als gemeente zullen hebben aan de inspiratie en ervaring die zij tijdens deze trip opdoet.’

Cv verfraaien

Ook raadslid Marijke Shahsavari (CDA) heeft kritiek: ‘Waarom moet dit middenin het politieke seizoen? Ze had beter in het zomerreces weg kunnen gaan. We vinden de timing dus niet handig.’ Raadslid Roderic Evans-Knaup (Red Amsterdam) zet eveneens grote vraagtekens bij het nut van de reis. ‘Wij vragen ons af of haar deelname hieraan primair bedoeld is om de band tussen Amsterdam en de VS te versterken of om het cv van mevrouw Gehrels te verfraaien.’ Hij wil dat wethouders hun dienstreizen vooraf inhoudelijk bespreken met de raad. ‘De raad heeft dan de mogelijkheid om mee te denken over het doel en kan daar dan nog iets aan toevoegen.’

Omdat Gehrels nog in Amerika zit, kan ze zelf niet reageren. Haar voorlichter wil het volgende kwijt: ‘De wethouder is in de VS als vertegenwoordiger van de stad Amsterdam en is daar om handelscontacten op te doen. We zijn een internationale stad en moeten onze buitenlandse contacten en handel op peil houden. Dat is goed voor onze economie en werkgelegenheid.’ Verder belooft Gehrels dat ze in de raad een toelichting zal geven over de inhoud van haar reis. Eind maart gaat ze weer weg, dit keer naar het Indiase Mumbai.

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
dit vind ik echt grote onzin. het PVV virus waart door dit land. het lijkt sterk op jaloezie. ze betaalt nota bene de reis zelf.
Nick / concerncontroller
Wat een zeikerds. Wees er trots op dat je in je stad blijkbaar iemand hebt die ertoe doet en die de kans krijgt, en pakt, om contacten te leggen die voor de stad (en wellicht meer) in de toekomst belangrijk kunnen gaan worden.

Ik ben geen PvdA-er, maar ik ben wel blij dat mevrouw Gehrels de kans grijpt om navelstaren te voorkomen. Zouden meer politici (in Den Haag en in de grote steden) moeten doen.
Jan Keijzer
Onbetaald verlof aanvragen?? Mijnheer Ivens een wethouder is toch geen ambtenaar. Mevr.Gehrels is bestuurder. Een bestuurder met veel externe contacten kan veel goeds doen voor de stad. Veel zaken worden namelijk geregeld via de informele weg.
Daniel van der Ree / gemeenteraadslid VVD Amsterdam
Een mooie kans voor Gehrels. Ik zou hem ook grijpen als het mij werd aangeboden. Het is wel te hopen dat ze het liberale licht ziet in de VS en ze na terugkomst de links-conservatieve Amsterdamse PvdA gaat hervormen.
Milk
Ik ruik spruitjes...
Anna
Dat Binnenlands Bestuur zich voor leent om een dergelijk artikel te schrijven: pas op het laatst lees ik dat mevrouw de reis zélf betaald. Aan het begin dacht ik nog, jemig wat doet die nou? Maar er is niets aan de hand, dit heeft geen nieuwswaarde. Die gemeenteraadsleden hadden wat te vereffenen met de wethouder (dit is dus nu politiek) en grijpen dit aan. Jemig, ga toch wat nuttigs doen.
Gerard Wiegerinck / adviseur wonen
Als dit het type 'meedenken' door de raad is, zou ik zeker geen reizen tevoren met de raad bespreken, daar krijg je alleen gezeik mee als bestuurder. Ze heeft het netjes gedaan, betaalt de reis zelf. Dat 'haar staf' tijdens haar afwezigheid gewoon doorwerkt, lijkt me nogal wiedes. Dat zijn geen 'kosten', meneer de SP-voorman. Wat een gezeur aan de beide uiteinden van het politieke spectrum...

In de laatste alinea: pijl = peil.
Yolande / Financieel medewerkster
Als het nou een man geweest was zou er veel minder om te doen zijn, denk ik zo. Ze betaalt de reis notabene zelf. En als je wethouder bent worden overuren nooit uitbetaald, dus wat een gezeur dat ze geen onbetaald verlof neemt. Treurig weer al dit gezeur.
Laurens Ivens / Fractievoorzitter SP-Amsterdam
Kan ook iemand mij uitleggen wat het nut van deze reis is voor de gemeente Amsterdam? Ik denk dat mijn werkgever het niet zo leuk zou vinden als ik een reisje ga maken in werktijd zonder er vakantie voor op te nemen. Gelden voor wethouders andere regels?
Kritikus / Geen Hagenees
Schattig toch die reacties hier van feministische lotgenoten van Gehrels. Direct in de verdediging en het feminiene aspect in de strijd gooien.



Maar in het bezit van een doos of niet, de strapatsen van Gehrels moeten gewoon zakelijk bekeken worden :



1. Gehrels noemt haar uitstapje naar de VS een economisch werkbezoek. Het blijkt echter te gaan om een persoonlijke cursus. Zoiets heet misleiding.

2. De Raad is de werkgever van een wethouder. iedere ondernemer hoort vooraf toestemming te vragen aan de werkgever om verlof op te nemen. dat heeft Gehrels niet gedaan. Zij beslist zelf om onder werktijd (voor bestuurders is dat het hele jaar, behoudens de recessen) gewoon 2 weken weg te gaan. Zoiets is eigenlijk onbestaanbaar.

3. Leden van haar ambtelijke staf vergezellen Gehrels tijdens haar reis. Uit het artikel blijkt dat niet dat zij verlof hebben opgenomen. Of zij de reis ook zelf betaald hebben, is onduidelijk.

4. Na weken VS is ze Gehrels een weekje terug, voordat ze de volgende reis maakt, nu naar Mumbai. Kennelijk is er in Amsterdam weinig te besturen. Goed om te weten, eigenlijk kan de hoofdstad met minder wethouders toe. Na de verkiezingen te regelen, scheelt ook weer in de kosten.

True
Lezen Hoogmoed, er staat letterlijk "ze wordt gewoon doorbetaald".

Pvda trollen..
Maarten
Het valt met erg vaak op dat PvdA politici onhandig omgaan met belastinggeld. Eveline Herfkens was ook zo één. Van VVD'ers weet je gewoon dat ze op het geld uit zijn, maar de Pvda pretendeert van niet.



Maar is dat haar voorland? Drie gevallen leiders Wim Kok (die heeft alle sociale pvda veren afgeschud), Jan-Peter Balkenende (flapdrol die niet tegen kritiek kon) en de Duitse ex-president Christian Wulff (die is/wordt rijk door onfrisse spelletjes en regeltjes).

Succes...

Boris
@ Daniel van der Ree

Humor!

Maar ik moet zeggen in Amsterdam is sowieso alles anders dan anders, nml. een links-sociale VVD en een partij die het groen in de stad, waar het voor zegt te staan, links laat liggen....tja
erik-jan / adviseur
Jammer dat BB hier aandacht aan geef.
Kritikus / Geen Hagenees
Maarten, jij linkse lul, alle PvdA-ers zijn graaiers.

Kok, de Waal, Herfkens, ter Horst, Staal, Barth, te veel om op te noemen.
Frank / opperadviseur
Waar gaat dit allemaal over. Maken jullie je druk om de echt grote graaiers en misbruikers van ons belasting geld. Dat zijn de echte ratten.
gerrie
Ook mensen die links stemmen zijn te koop met geld. Dat is mensen eigen
Marco
De deelnemers zijn gerecruteerd door de ambassade? Het lijkt wel of ze het over spionnen hebben.



Meer begrip kweken voor de situatie en standpunten van Amerika? Dat dient effectief geen doel: Amerika is oppermachtig en deelt als het nodig is gewoon de lakens uit (dat had JPB ondanks zijn zwak ogende optreden bij de zaak Iraq goed gezien).



Omgekeerd zou veel beter zijn: het is voor Nederland (en de rest van Europa) veel belangrijker om Amerikaanse politici hier heen te halen en kennis te laten maken met de wereld buiten de Washingtonse kaasstolp (beter bekend als Wallstreet en K-Street).
liesbeth / mantelzorger
wanneer komt er een einde aan de HEBZUCHT van bep mensen????

met het geld wat verreisd wordt had een minumumgeldmens een CURSUS BIJ DE LOI(DUUR)KUNNEN VOLGEN OF EEN andere doel bv bejaardentehuis gezellig een dagje uit
Insider / ...
Die Amerikanen lachen zich helemaal gek om die naive Nederlanders. Het is ze namelijk maar om 1 ding te doen, het belang van de VS. En daar hoort politieke invloed in Europa ook bij. De eerste stappen zijn alweer gezet....
Advertentie