Advertentie

Nieuwerkerk gooit afval over gemeentegrens

Inwoners van Nieuwerkerk in Zuid-Holland ontwijken al enkele jaren een extra afvalheffing door hun vuilnis in het naburige Capelle aan den IJssel te dumpen. Het zou per jaar om 85.000 kilo afval gaan.

24 maart 2010
Blauwe zak
Aanleiding voor de problemen is het verschil tussen de afvalsystemen in Nieuwerkerk en het naburige Capelle. Inwoners van Nieuwerkerk in de gemeente Zuidplas betalen een euro voor een blauwe zak. Die euro is een gemeentelijke heffing zodat de vervuiler betaalt naarmate die meer afval maakt. Capelle zamelt het afval nog gewoon in met bovengrondse containers.

100.000 euro
Ondanks dat de benzinekosten van de rit naar Capelle vaak hoger zijn dan de euro voor de vuilniszak, blijken veel bewoners van Nieuwerkerk toch bereid om het afval met de auto naar de buurgemeente te brengen. De 85.000 kilo afval kost Capelle bijna een ton per jaar om te verwerken. Zelf een systeem met blauwe zakken invoeren is in Capelle niet haalbaar. ‘We hebben hier heel veel flats waar we inzamelen met bovengrondse containers. Dan gaan mensen het naar beneden gooien’, zegt Eerdmans.’

Hogere boete
Wethouder Eerdmans van Capelle gaat in gesprek met zijn collega Hazelebach van gemeente Zuidplas om over het probleem te praten. ‘Ik heb gisteren een gebeld met de wethouder van Nieuwerkerk en hij vond het goed dat we ermee kwamen. Ondertussen zoekt Capelle naar manieren om het probleem aan te pakken. Zo  wordt binnenkort binnen het college van b en w besproken of de boete voor het dumpen van afval verdrievoudigd kan worden naar 180 euro.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Criticus - NL
Is het in gemeenteland nu nog niet duidelijk, dat betalen per zak o.i.d. niet gaat werken. Je creeert een nieuw probleem (afvaltoerisme) zonder het oude (vervuiler betaalt) te tackelen.

Het terugdraaien van deze niet-werkende methode is ook een mogelijkheid. Maar daar willen de meeste bestuurders niet aan.
Henk Lamphen
Suggestie voor de gemeente Nieuwerkerk/Zuidplas: leer van Barendrecht (ook -inmiddels niet langer- Diftargemeente) die soortgelijke problemen had.
WJ van Tilborg / oud raadslid gem. Moordrecht
Binnen de gemeente Zuidplas (waar Nieuwerkerk tegenwoordig deel van uitmakt) zijn er andere systemen aanwezig die dit probleem niet kennen. Nl. inzameling via containers. De inzameling zou beter via dit systeem kunnen plaatsvinden in combinatie met de nascheiding van plastic uit het restvuil ipv de huidige plastc inzameling via plasticzakken die 1x per maand via een aparte inzameling op gehaald worden.
Door een dergelijke wijziging van het systeem onstaat er een voor de burger practisch, efficient toepasbaar systeem dat uiteindelijk veel milieuvriendelijker is.
M. Woestenenk / commissielid Zuidplas
Uit de oude doos een déja vu: toen ik in 1995 (!) als ambtenaar werkte bij de gemeente Capelle aan den IJssel, was dit probleem ook (zeer) actueel. Alle jaren daarna leek het niet meer te bestaan. Waar komt het nu ineens vandaan?!
Advertentie