of 63966 LinkedIn

Nieuwegein wil van Poolse partnerstad af

De Poolse gouverneurs van vijf provincies die met een LHBT-vrije zone willen gaan werken hebben een tik op de vingers gekregen van de Europese Commissie. Dat Brussel de regio´s zo direct aanspreekt, komt zelden voor. Ook Nieuwegein is not amused en staat op het punt  om die reden de banden met een Poolse partnerstad te verbreken.

Nieuwegein staat op het punt de banden met het Poolse Pulawy te verbreken. Steen des aanstoots is de LHBT-vrije zone die de partnerstad heeft afgekondigd.

LHBT-ideologie

De Poolse regering heeft een aantal van dergelijke zones in het land uitgeroepen om het volk achter traditionele waarden te laten scharen: in die regio´s zou de ´LHBT-ideologie´, zoals Polen het noemt, niet bestaan. LHBT is de Nederlandse verzamelafkorting voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele personen en transgenders.

 

Symbolisch

In regenboogstad Nieuwegein hebben inwoners zich beklaagd over het gedrag van hun partnerstad Pulawy. Het gemeentebestuur vroeg aan de Poolse stad om opheldering. Daarop is geen reactie gekomen – behalve in de media waar Pulawy een reactie zou hebben getoond dat Nieuwegein zich er niet mee zou moeten bemoeien. Vervolgens ligt er nu een breed ondertekende motie van de gemeenteraad om het partnerschap, dat de laatste jaren al louter symbolisch was, te verbreken. Vooral een reportage over homo´s die bang zijn, trok veel raadsleden over de drempel: dat staat haaks op waar de regenboogstad voor staat. De naam Pulawy staat nu nog op de toegangsborden van de stad, maar dat verdwijnt snel als de motie waarover donderdag 9 juli of maandag 13 juli wordt gestemd, wordt aangenomen.

 

EU-fondsen

Naar nu blijkt hebben de Poolse gouverneurs van vijf provincies die met zo’n zone willen gaan werken, ook een tik op de vingers gekregen van het Directoraat-Generaal (DG) Regio en het DG Werkgelegenheid van de Europese Commissie. Dat Brussel de regio´s zo direct aanspreekt, komt zelden voor.

 

Klachten

Ook in Brussel komen klachten binnen over de homovrije zones. De laatste klacht gaat over het feit dat meerdere regionale en lokale autoriteiten hebben gestemd voor discriminatoire verklaringen, resoluties en verklaringen, terwijl die autoriteiten tegelijk EU-fondsen gebruiken, die discriminatievrij moeten worden ingezet. De acties van de lokale en regionale autoriteiten leiden tot de angst gediscrimineerd te worden door die autoriteiten, angst voor mishandeling door andere burgers, of angst het werk kwijt te raken, schrijven directeur generaal Marc LeMaître van DG Regio en Joop Korte van DG EMPL aan de provincies Lublin,  Lódz, Klein Polen, Groot Polen, Subkarpaten en Ostrowiec. De brief is in bezit van Binnenlands Bestuur. Ook vragen de directeuren-generaal om anti-discriminatiegaranties en een uiteenzetting hoe de discriminatievrije verdeling van de fondsen gebeurt.

 

Onacceptabel

De presidentsverkiezingen in Polen maken de timing van de discussie extra saillant: die gaan komende zondag in de tweede ronde tussen de zittende president Andrzej Duda van het populistische PiS en de uitdager Rafal Trzaskowsky, burgemeester van Warschau en lid van het Comité van de Regio´s (CvdR), het Brussels adviesorgaan van lokale en regionale bestuurders.

 

Verwerpelijk

De LHBT-vrije zones zijn door de regering die Duda steunt, uitgeroepen terwijl Trzaskowski juist aan voorlichting in Warschau werkte en heeft geijverd voor opname van kennis over LHBT in het schoolcurriculum. Onder Duda´s bewind is Polen, volgens de Amerikaanse democratiewatcher Freedom House, gedaald naar een deels geconsolideerde democratie. Duda heeft van anti-homoretoriek de hoeksteen gemaakt van zijn campagne om ´kinderen te beschermen tegen de LHBT-ideologie.´ Trzaskowski vindt dat verwerpelijk. ´Claimen dat Polen zonder wie dan ook kan, is niets anders dan de Polen verdelen op een manier die niet alleen illegaal is maar ook onacceptabel in een democratisch land´, laat hij Binnenlands Bestuur weten.

 

Zondag verkiezingen

Komende zondag gaan de Polen naar de stembus. In de eerste ronde haalde Duda 43,5 procent van de stemmen en Trzaskowski 30,4 procent. De overige stemmen gingen naar inmiddels afgevallen kandidaten. Nu is de race niet te voorspellen, zeggen opiniepeilers: het is too close to call. Een voorbeeld: een poll van Politico van dinsdag zegt dat beiden 50 procent kunnen krijgen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ben (jurist) op
Het is ook onverteerbaar dat er in Polen gemeenten zijn waar men kennelijk niet voor de veiligheid van alle burgers wil opkomen maar kennelijk juist het tegenovergestelde doet. Maar laten we er niet meteen de concentratiekampen bij halen. Iets kan al heel verschrikkelijk zijn zonder daar meteen de Holocaust bij te betrekken. Vergeet niet dat in Polen bij de presidentsverkiezingen de kandidaat van PIS maar tenauwernood won. Een maatschappij is voortdurend in beweging maar verander je ook niet in één nacht. Maar ik denk dat we niet mogen vergeten dat dit in Polen ook niet monolythisch door iedereen gesteund wordt. Heb ook een beetje vertrouwen in emancipatie en de krachten in de Poolse maatschappij die hier ook van gruwen.
Door Willem (Volger) op
Eens met #Jan. In heel Polen is een extreme verrechtsing en pseudocratie aan de gang. Hier zou geen enkele stad nog een relatie mee willen hebben. het begint op een eenpartijstaat te lijken met PiS en de beïnvloeding van het rechtssysteem aldaar.
Door ben (jurist) op
Dat partnerschap bestond dus feitelijk al niet meer. Gewoon opzeggen dus en het spaart wellicht nog geld uit ook.
Door Jan (Adviseur) op
drie voormalig concentratiekampen liggen vlakbij het stadje. Je zou verwacht dat 75 jaar na WOII het besef er is dat wat er in de concentratiekampen gebeurde nooit meer mag gebeuren. Niets blijkt minder waar.
In 1941 stonden er in Nederland bordjes met verboden voor Joden. in 2020 staan er in Polen bordjes bij 'homovrije zones'. Dat dat in de EU gebeurt is onwerkelijk.