Advertentie

Nieuwe wet verplicht overheid tot openbaarheid

De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) moet worden vervangen door een wet die overheden verplicht informatie ter beschikking te stellen, vindt de Raad voor het Openbaar Bestuur.

17 september 2012

De overheid moet actief informatie voor volksvertegenwoordigers en burgers openbaar gaan maken. Een nieuwe wet moet bestuursorganen verplichten tot openbaarheid. Dat staat in een advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur (Rob) dat maandag is verschenen.

Vervanging Wet openbaarheid van bestuur
De nieuwe wet vervangt de wet openbaarheid van bestuur (Wob), die volgens de raad aan een grondige herziening toe is. DeWob regelt dat burgers kunnen vragen om publicatie van overheidsdocumenten, de Raad voor het Openbaar Bestuur vindt dat de overheid verplicht moet worden zelf veel meer stukken te publiceren. 

Informatie geen politiek spel
Daarbij gaat het niet alleen om wetten, verordeningen en rechterlijke uitspraken, maar ook om informatie die een rol speelt bij het nemen van besluiten, zoals adviezen, evaluaties en ook tot op zekere hoogte adviezen van ambtenaren. Deze zaken blijven nu doorgaans achter de schermen. Alleen informatie waarvoor geheimhoudingsplicht geldt, blijft vertrouwelijk. Volksvertegenwoordigers moeten goed kunnen zien hoe een politiek besluit is genomen. Het wel of niet geven van bepaalde informatie mag geen onderdeel zijn van het politieke spel, meent de raad.

Openheid beperkt verzoeken
Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner kwam vorig jaar met plannen om oneigenlijk gebruik van de wet openbaarheid van bestuur in te perken. Dan ging het vooral om burgers die de overheid jarenlang om stukken vragen over hetzelfde onderwerp. De Raad voor het openbaar bestuur voorspelt dat een meer open houding van de overheid het aantal verzoeken van burgers om informatie zal verminderen.

Grotere transparantie
De Rob pleitte al eerder voor meer openheid rond de kabinetsformatie. Als de Tweede Kamer het voortouw neemt bij de formatie, zoals nu het geval is, biedt dit volgens de raad extra ruimte voor grotere transparantie. Rob-voorzitter Jacques Wallage was ook voorzitter van een commissie die in 2001 een rapport publiceerde over overheidscommunicatie. Ook toen pleitte hij al voor het systematisch en actief openbaar maken van alle informatie waarover de overheid beschikt.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henri Okken / Hoogeveense burger.
W.o.b verzoeken, Gemeente Hoogeveen, Provincie Drenthe. Ik weet, en velen met mij dat de Drentse bestuurders weinig interesse hebben om medewerking te verlenen . In vele gevallen komen integere bestuurders in de schijnwerpers!, vanwege zeer corrupte praktijken. De bewijzen spreken voor zich!!. Het lijkt mij persoonlijk niet onredelijk om aan te tonen, hoe de lokale bestuurders de bevolking benadeeld. Men hanteert in Drenthe al jaren hun eigen wet!. In feite doet men niet onder dan de normale draaideur crimineel. Het verschil!, de democratie;s gekozen bestuurders worden niet vervolgd.Vriendjes politiek, corruptie voeren de boven toon!.Maar langzamerhand komen de schandalen onder het tapijt vandaan!. De ( Raad Van State die de dubieuze praktijken mee speelt!. Onze ( Rechtspraak. Kom op Overheid, daagt u mij voor de Rechter, gaan we de varkentjes wassen!. vriendelijke groet, Klokkenluider misbruik praktijken.( Gemeente Hoogeveen, Drenthe.
Peter / ambtenaar
Zie: http://wijdoendatzo.wordpress.com/uitspraken-rec …

Goed initiatief om een eind te maken aan de doofpotterij bij overheidsinstanties. Nu wordt iemand ten onrechte nog te vaak met een kluitje in het riet gestuurd.

Het is ook van belang dat overheidsinstanties integer handelen en dat zij niet hardnekkig volhouden dat bepaalde stukken niet bestaan terwijl iedereen op z'n klompen aanvoelt dat die stukken wel bestaan.



In mijn geval wilden B&W van Zevenaar alleen achtergehouden stukken over mijn ontslagzaak aan mij toezenden als ik zou opgeven wie het stuk (verslag) geschreven had, wat het exacte onderwerp was, wat het registratienummer was en wanneer het was opgesteld.

Wie kan hier aan voldoen als je stukken over een bepaalde zaak opvraagt omdat je ze niet hebt? Echte doofpotterij!

Zie ook: http://wijdoendatzo.wordpress.com/





Meppie
@Paul

Ontslag is niet leuk, dat snap ik. Maar volgens mij gaat het niet om dit soort stukken met een vertrouwelijk, persoonlijk karakter. Uiteraard moet jij die stukken krijgen, maar moet jouw buurman ze ook krijgen als hij ze opvraagt?



Naar mijn mening gaat het meer om adviezen waarin voor een bepaalde (beleids-) richting wordt gekozen. Op dit moment blijven dit soort stukken buiten beeld.
Niek / jurist
Typisch dat het bericht het er alleen over heeft dat de WOB regels geeft wanneer iemand om informatie vraagt. De WOB kent van meet af aan een actieve informatieplicht voor alle overheden. Alleen is in de loop van de tijd het accent helemaal gaan liggen op de 2 WOB-artikelen met uitzonderingsgronden om geen informatie te verstrekken. De afgelopen 10 jaar is dat het domein geworden van journalisten, voorzichtige bestuurders en ambtenaren, juristen en recent ook de goudzoekers. Waar Piet Hein Donner juist weer met reactiewetgeving aan kwam stappen.

Ik denk dat iedereen voor openbaar bestuur is dat echt openbaar is. In de praktijk zie je echter dat men heel snel in de stress schiet en de zaken geheim wil houden. Soms terecht wanneer het gaat om de kraamkamergevallen. Soms onterecht als het om tacktische pesterijtjes gaat.
Jacquelien Otten / procesbegeleider
Ik denk dat deze nieuwe ontwikkeling ook belangrijk kan zijn in het overbruggen van de steeds groter wordende kloof tussen overheid en burger. Wanneer besluitvormingsprocessen transparant worden, wordt ook duidelijk voor welke dilemma's bestuurders komen te staan en welke afweging ze hebben gemaakt. Daarmee kun je veel onbegrip of onduidelijkheid wegnemen. Ik vind het jammer dat het nu te weinig gebeurt. Natuurlijk moeten individuele gevallen niet op straat komen, maar als het gaat om algemeen beleid dan zie ik in algemene zin geen enkel bezwaar.
Advertentie