of 64204 LinkedIn

Nieuwe versoepelingen pas na piek derde coronagolf

Premier Mark Rutte vindt het ‘jammer’ dat 21 april als mogelijke datum voor de eerste stappen richting heropening van de samenleving, vorige week voortijdig is uitgelekt.
Reageer

Er komen pas nieuwe versoepelingen van de coronaregels als de piek van de derde coronagolf, waar Nederland nu in zit, voorbij is. Dat zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge op een persconferentie over corona. Daarbij wordt dagelijks gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames.

Evenveel
Nu liggen er 2500 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 800 op de intensive care. Dat is even veel als in de eerste coronagolf een jaar geleden. De planbare zorg is vrijwel volledig afgeschaald vanwege het hoge aantal coronapatiënten.

Uitgesteld
Volgende week dinsdag wordt gekeken of versoepelingen mogelijk zijn. Zondag werd al bekend dat voorgenomen versoepelingen voor 21 april, zoals het openen van terrassen en het opheffen van de avondklok, met een week worden uitgesteld naar 28 april.

Teleurstellend
Premier Mark Rutte vindt het ‘jammer’ dat 21 april als mogelijke datum voor de eerste stappen richting heropening van de samenleving, vorige week voortijdig is uitgelekt. Die datum is vervolgens ‘een eigen leven gaan leiden’, zegt hij. ‘Het is ongelooflijk teleurstellend voor iedereen die op basis van uitgelekte berichten plannen aan het maken was’, zegt Rutte. Maar: ‘21 april komt gewoon echt te vroeg’.

‘Mogelijk’
Het kabinet bekijkt voortaan van week tot week wat er op basis van de besmettingscijfers en de ziekenhuisbezetting wel en niet kan. De eerste datum waarop mogelijk maatregelen kunnen worden losgelaten, is 28 april. ‘En 'mogelijk' onderstreep ik’, aldus Rutte.

Einde
De premier begrijpt dat het geduld op is en de emoties soms oplopen. ‘De beperkingen in ons dagelijks leven gaan steeds meer knellen. Dus is het moeilijker om ons aan de maatregelen te houden.’ Maar hij roept op om ‘de belangrijkste werkelijkheid’ niet uit het oog te verliezen: ‘het einde is in zicht’. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners