of 59162 LinkedIn

Nieuwe partijen klagen over onwillige ambtenaren

Kieskringen in Nederland
Kieskringen in Nederland
1 reactie

Meerdere nieuwe partijen die zich hebben aangemeld voor de Tweede Kamerverkiezingen, klagen dat ze door onduidelijke regels en ongeïnformeerde of zelfs onwillige ambtenaren zijn gehinderd. De Kieswet zou in veel gemeenten zijn geschonden.

Onafhankelijk Kamerlid Norbert Klein, die met zijn nieuwe Vrijzinnige Partij aan de verkiezingen wil deelnemen, vraagt opheldering aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.

Ondersteuningsverklaringen
Nieuwe partijen moeten voor iedere kieskring minstens dertig ondersteuningsverklaringen inleveren. Dat valt veel partijen zwaar en dat wijten zij mede aan de onduidelijke regels. Sommige gemeenten stopten volgens Klein te vroeg met het afgeven van de verklaringen die op het gemeentehuis moeten worden getekend. Hierdoor stonden kiezers soms voor een dichte deur.

Op afspraak
Lokaal in de Kamer, een verbond van lokale partijen, heeft dezelfde klacht. De nieuwe partij constateerde bovendien dat gemeenten kiezers alleen op afspraak wilden helpen en dat een andere geld vroeg voor het stempelen van een verklaring. Ze dient daarom een klacht in bij de Kiesraad. GeenPeil klaagde al eerder over ‘ambtenaren die geen idee hebben wat de bedoeling is’. Ook de Ondernemerspartij van ex-PVV'er Hero Brinkman deed haar beklag. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Ik herken de klachten wel, op grond van mijn eigen ervaringen zou ik ze zelfs mild noemen. Het binnenhalen van 580 ondersteuningsverklaringen is niet heel moeilijk, de moeilijkheid zit hem vooral in de omgang met de bureaucratie en de logistiek erachter.

Maar goed, het proces is juist bedoeld om te borgen dat er zo weinig mogelijk nieuwe keuze in het politieke landschap is.