of 58952 LinkedIn

Nieuwe oproep Culemborg aan premier over Spijkers

Reageer
Premier Balkenende moet er persoonlijk zorg voor dragen dat de overeenkomst uit 2002 tussen de staat en de Culemborgse klokkenluider Fred Spijkers ‘loyaal’ wordt uitgevoerd. Dat staat in een nieuwe brief die de gemeente Culemborg gisteren aan de premier verstuurde. Half maart schreef Culemborg ook al een brief aan de premier met daarin de oproep om de zaak-Spijkers op te lossen.

De separate reacties van premier Balkenende en staatssecretaris van Defensie De Vries op de eerste brief vielen niet goed in de gemeenteraadsvergadering van vorige week donderdag. De antwoorden werden als ‘onvoldoende’ en ‘te formeel’ ervaren.

 

Opvallend is ook dat het antwoord van de staatssecretaris aan de gemeenteraad gedetailleerd ingaat op persoonlijke en financiële gegevens van Spijkers. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de Culemborgse politiek geen behoefte heeft om op de details in deze zaak in te gaan. ‘Wel roepen we de minister-president met deze brief nogmaals op om in deze zaak zelf de regie in handen te nemen.’

 

Het ministerie van Defensie houdt vol dat de overeenkomst waarmee de klokkenluider genoegdoening zou krijgen ‘correct’ is uitgevoerd. Spijkers vindt dat het rijk afspraken niet is nagekomen en er alles aan heeft gedaan om hem te slopen. Hij wordt hierin gesteund door wetenschappers, publicisten en - vooral lokale - politici.

 

Voormalig defensiemedewerker Spijkers trad begin jaren tachtig naar buiten over dodelijke ongevallen met ondeugdelijke landmijnen toen het ministerie dit in de doofpot wilde stoppen.

 

Lees ook:
De brief van Culemborg aan het ministerie (pdf)
De brief van het ministerie aan Culemborg (pdf)
De brief van Spijkers aan Culemborg (pdf)

 

Zie ook:
'Van der Knaap moet opstappen' (07/03/2008)
Hard oordeel over Nationale Ombudsman (07/03/2008)
'Hoofdrolspelers in zaak-Spijkers handelden slecht of zelfs kwaadaardig' (07/03/2008)
Twijfels D66 Ede integriteit Van der Knaap (16/01/2008)
De man die niet wilde liegen (16/03/2007)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.