of 59082 LinkedIn

Nieuwe CdK Groningen moet goede onderhandelaar zijn

Het opkomen voor de Groningers en de Groningse belangen buiten de provincie vinden Groningers de belangrijkste taak voor de nieuwe commissaris van de koning. Dat blijkt uit een publieksenquête die op initiatief van de Staten is gehouden. Ruim 1.300 reactie kwamen binnen. De profielschets wordt op 28 oktober in de Staten vastgesteld

Het opkomen voor de Groningers en de Groningse belangen buiten de provincie vinden Groningers de belangrijkste taak voor de nieuwe commissaris van de koning. Dat blijkt uit een publieksenquête die op initiatief van de Staten is gehouden. Ruim 1.300 reactie kwamen binnen.

Recht door zee

‘Iemand die Den Haag duidelijk maakt dat Groningen er niet alleen is voor de Randstad maar dat zonder Groningen de Randstad niet kan bestaan’, stelt een van de deelnemers aan de publieksenquête. ‘Laat hem er ook voor zorgen dat Groningen zijn/haar deel uit de gasbaten krijgt waarop het recht heeft en niet dat Groningen wordt leeggemolken ten faveure van het westen.’ De nieuwe CdK moet ‘opkomen voor de Groningers (en ook de drie noordelijke provincies), nuchter en recht door zee zijn, een ‘niet lullen maar poetsen' mentaliteit hebben, zorgen voor veel werkgelegenheid, de stad Groningen nog meer promoten en de discussie rondom de NAM meer duidelijkheid geven’, stelt een ander.

 

Aanspreekbaar

Inwoners van Groningen vinden het ook heel belangrijk dat de nieuwe commissaris makkelijk met mensen omgaat en zich laat zien. Een greep uit de reacties: ‘ruimdenkend en sociaal aanwezig’; ‘een gewone man die aanspreekbaar is’. Ze willen daarnaast een commissaris die mensen laat samenwerken, vernieuwend en daadkrachtig is. Of, zoals een Groninger het verwoordt: de nieuwe CdK moet ‘duidelijk naar de inwoner en daadkrachtig naar Den Haag’ zijn. Gegadigden moeten echt een hart hebben voor Groningen; iemand die in willekeurig welke provincie CdK wil zijn, is in Groningen aan het verkeerde adres, zo komt verder uit de publieksenquête naar voren.

 

Openstelling vacature

De resultaten van de enquête zijn meegenomen in de profielschets, samen met gesprekken met de directe werkomgeving van de commissaris en eigen ervaringen van de fractievoorzitters van de Groningse Staten. De profielschets wordt op 28 oktober in de Staten vastgesteld. Daarna wordt de vacature voor de opvolging van de huidige CdK Max van den Berg opengesteld. Van den Berg houdt er per 1 april 2016 mee op.

 

Aardbevingsdossier

Veel van de in de profielschets opgenomen eisen komen overeen met de profielschets van een willekeurige burgemeester. De nieuwe man/vrouw moet communicatief sterk zijn, over goede bestuurlijke gevoeligheid en een rijke bestuurlijke ervaring beschikken, sterk zijn in verbinden en netwerken, een bruggenbouwer zijn en een hoog ‘omgevingsbewustzijn’ hebben. Wel nadrukkelijk staat er in dat de nieuwe CdK in Groningen over ‘uitstekende onderhandelingsvaardigheden’ moet beschikken. ‘Hij of zij weet successen te behalen in overlegsituaties, verbindt belangen en standpunten en komt met oplossingen die op een breed draagvlak kunnen rekenen.’ Niet onbelangrijk in het ‘aardbevingsdossier’. In de profielschets staat als een van de uitdagingen voor bestuurlijk Groningen dan ook het ‘terugwinnen van het vertrouwen van de inwoners in het aardbevingsgebied. Hoe zorgen we dat zij veilig kunnen wonen?’ Naast het aardbevingsdossier worden ook het omgaan met krimp in de verschillende regio’s, het zorgen voor economische groei, voor banen en voor duurzame energietransitie en de ontwikkeling van de karakteristieke landbouwsector als belangrijke opgaven voor de komende jaren benoemd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P. Pluim op
En hij moet schokbestendig zijn! hi