of 59162 LinkedIn

Nieuwe CdK: boegbeeld of aanjager

Inwoners van Fryslân kunnen tot 1 september via een online enquête aangeven wat zij van de nieuwe commissaris van de Koning (CdK) verwachten. De uitkomsten ervan worden door Provinciale Staten meegenomen bij het opstellen van de profielschets.

Alle inwoners van Fryslân kunnen tot 1 september via een online enquête aangeven wat zij van de nieuwe commissaris van de Koning (CdK) verwachten. De uitkomsten ervan worden door Provinciale Staten (PS) meegenomen bij het opstellen van de profielschets. Via de inzet van sociale media hopen PS op een hoge respons.

Politieke kleur

De enquête bestaat uit zeven vragen, waarbij inwoners bij de laatste vraag een boodschap voor de nieuwe commissaris kunnen meegeven. Een van de andere vragen gaat over wat de belangrijkste opdracht voor de nieuwe CdK moet zijn, zoals Fryslân (inter)nationaal op de kaart zetten of er juist voor zorgen dat de voorzieningen in de provincie op hoog niveau blijven. En moet de belangrijkste eigenschap zijn dat hij/zij hard wil werken voor Fryslân of is het belangrijker dat de nieuwe CdK ‘nauwkeurig en gedegen’ is. Moet de opvolger van vertrekkend commissaris John Jorritsma vooral de Friese taal en cultuur uitdragen of is het belangrijker dat hij/zij zich volop beweegt onder de inwoners van Fryslân. Ook worden de Friezen gevraagd of de politieke kleur van belang is.


Andere lading

Het is niet de eerste keer dat Fryslân voor de profielschets voor een nieuwe commissaris om de mening van de Friezen vraagt, vertelt Johan Tjalsma, voorzitter van de vertrouwenscommissie. ‘Nu krijgt het toch een andere lading. De vorige keer – ruim acht jaar geleden – waren we niet gewend om enquêtes via internet in te vullen. Ook speelde Twitter en Facebook niet tot nauwelijks een rol.’ Het exacte antwoord op de vraag hoeveel Friezen destijds hun mening gaven, moet hij schuldig blijven, maar volgens hem waren dat er slechts enkele honderden. Via sociale media hopen PS heel veel inwoners te enthousiasmeren om de vragenlijst in te vullen. Jong en oud, niet alleen stemgerechtigden, kunnen de vragenlijst invullen. ‘Het is ook hún commissaris’, benadrukt Tjalsma.


Verrassingen

De uitkomsten van de enquête worden door de Staten betrokken bij het maken de profielschets voor de nieuwe commissaris. Hoe zwaar weegt de stem van de Friezen? ‘Dat hangt van de opmerkingen af. Het zou kunnen zijn dat inwoner dingen aangeven waar we zelf niet aan hadden gedacht, maar wel belangrijk zijn. Zelf ben ik heel benieuwd naar wat er uit komt; of er heel verrassende dingen uitkomen’, aldus Tjalsma. De profielschets wordt in de Statenvergadering van 28 september vastgesteld en vervolgens aangeboden aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). De minister stelt daarop de vacature open en komt met kandidaten. Dan is de vertrouwenscommissie van de provincie weer aan zet.

 

Jorritsma wordt per 13 september burgemeester van Eindhoven. Op verzoek van de Staten is tot aan de komst van een nieuwe commissaris, Joan Leemhuis-Stout tot waarnemer benoemd. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marquis de Canteclaer thoe Beneveldt op
Er wordt gezocht, uit Ljauwerd,Snits of Metslawier:
prikken op een echte Greate Pier.
Een afdanker uit Den Haag is geen keus
men hoort slechts die ene leus:
Alles behalve een Batavier.

Ik ken inmiddels het meest bekende Friese gezicht:
nimmer heeft hij iemand het beentje gelicht.
Elke avond voor het slapen gaan
neem ik zijn woorden voor geheel waar aan
Piet Paulusma is De man (met gratis weerbericht)