of 59345 LinkedIn

Nieuwe akte voor levenloos geboren kind

Akte van geboorte (levenloos). Dat wordt per 1 juli 2017 het opschrift van de akte van een levenloos geboren kind.

Akte van geboorte (levenloos). Dat wordt per 1 juli 2017 het opschrift van de akte van een levenloos geboren kind. 

Wens

De nieuwe akte vervangt de huidige akte, met de aanduiding ‘levenloos geboren’. De nieuwe omschrijving komt tegemoet aan een sterk gevoelde wens van ouders van een levenloos geboren kind. Gebleken is dat zij grote moeite hebben met de huidige akte, omdat de aanduiding ‘levenloos geboren’ miskent dat hun kind feitelijk heeft bestaan, althans dat het tijdens de zwangerschap heeft geleefd.

Apart traject
Het besluit loopt niet vooruit op eventuele opname in de basisregistratie personen. Dat maakt deel uit van een apart traject.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hennie Helwig op
Een kind dat levenloos geboren is en wat word aangegeven als zodanig lijkt mij heel normaal. Ons kind levenloos geboren op 17-03-1969 vergeten wij ook nooit. Dat verander je niet met een andere akte.
Er werd toen ook heel anders omgegaan met het feit dat je kind levenloos was. Men is er nu veel liefde vol mee bezig en kan je ook goed afscheid nemen iets wat wij niet hebben gekund.
Door Marianne op
In 1957 was de wet in ieder geval zo dat als het kind overleden was voordat de aangifte van geboorte gedaan was, het kind als levenloos werd geregistreerd. De wetgever had dat destijds zo bedacht in verband met het erfrecht meen ik. Ik las over de nieuwe wet dat deze tegemoet moet komen aan de behoeften van sommige ouders in hun rouwverwerking zonder dat er juridische persoonlijkheid wordt toegekend aan een levenloos geboren kind. Het zal ouders van een levenloos geboren kind evenmin bijkomende verplichtingen opleggen.
Door A.D. van Elmpt op
Levenloos geboren betekent volgens mij een baby die dood ter wereld komt.
Mijn schoonouders kregen vlak na de oorlog een kind welke geleefd heeft, maar voordat het gemeentehuis open was overleed. Het kind had zelfs al een naam gekregen. Waarom wordt er niet eerst een akte van geboorte opgemaakt en daarna een akte van overlijden?
Door Marianne op
@Keride: Dat is precies wat mijn ouders ook hebben meegemaakt. Mijn vader, 88 jaar nu, is er nog steeds mee bezig, maar er is nog geen zicht op een oplossing (lees: wijziging van de akte). Daarvoor zou een gerechtelijke procedure nodig zijn, waarbij je moet bewijzen dat het kind heeft geleefd. Het ziekenhuis heeft het dossier echter vernietigd. Als alternatief willen we het kindje nu op een stamboom op internet zetten (wikitree).
Door keride op
Ons Kind werd op 6-61954 geboren om 18.30 uur en is de volgende dag om 7.30 uur overleden. Hij heeft dus 13 uur echt geleefd. maar omdat het weekend was het maandag pas kon worden aangegeven. werd onze Marco als levenloos opgegeven en begraven En dat is nu niet meer terug draaien
Door petra de pender (vrijwiliger) op
wat bedoel men met levenloos gebooren
ik ben petra de pender geboren te academiche ziekenhuis
21=09=1967 van 0 tot 1 jaar bij adopsie ouders geweest weer teruig gehaald bij ijgen ouder die mijn verwaardeloos hebben was benieuwt waar die adopsie ouders waren dat leg aan de ouders niet aan het kind dus wat praat men over levenloos kind iemand heeft er onder gereageert he he dit slaat nergens op hoor petra de pender gebooren uit jantje bras
Door Eric op
"omdat de aanduiding ‘levenloos geboren’ miskent dat hun kind feitelijk heeft bestaan, althans dat het tijdens de zwangerschap heeft geleefd". Denk daar nog eens over na, wat een 'waan-zin'.
Droefig genoeg een levensloos geboren kind maar deze ouders helpen met een andere titel boven de akte is wel heel kil, hier is heel andere hulp nodig, maar ja dat kost wat hé?
Door Opmerker (orig) op
hèhè, eindelijk