of 64740 LinkedIn

Nieuw stembiljet telt makkelijker

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken laat een nieuw stembiljet ontwikkelen dat het tellen van de uitgebrachte stemmen makkelijker maakt.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken laat een nieuw stembiljet ontwikkelen dat het tellen van de uitgebrachte stemmen makkelijker maakt.

De bewindsman onderzoekt de adviezen van de commissie elektronisch stemmen en tellen in het stemlokaal (commissie Van Beek) op haalbaarheid. Voor de ontwikkeling van een nieuw stembiljet wordt de tijdelijke experimentenwet nieuwe stembiljetten en centrale stemopneming aangepast. Voor het einde van dit jaar wordt hiervoor een voorstel voor parlementaire behandeling aangeboden. Bij de herindelings-verkiezingen in november 2016 kan dan vervolgens het eerste experiment plaatsvinden.

 

Schaduwverkiezing

Om het makkelijker te maken voor Nederlanders in het buitenland om te kunnen stemmen, hoeven mensen zich voortaan niet meer voor elke verkiezing apart te registreren: er komt een permanente registratie. In 2016 is een test gepland met internetstemmen voor kiezers die vanuit het buitenland mogen stemmen. Die test zal de vorm hebben van een schaduwverkiezing en heeft tot doel na te gaan hoe internetstemmen zich ontwikkelt, met name waar het de betrouwbaarheid betreft.

 

Stemprinter

Een deskundigengroep stelt momenteel de specificaties op voor de systemen die nodig zijn voor het stemmen met behulp van een stemprinter en het tellen met scantechnologie. Aan de hand daarvan zal worden bezien of de ontwikkeling van deze systemen mogelijk is en tegen welke kosten. Na afloop neemt het kabinet vervolgens een besluit over de mogelijke invoering van elektronisch stemmen en tellen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Klaas B (oud adviseur burgerzaken) op
Allemaal goede bedoelingen, maar allemaal omdat een stelletje malloten vond dat de stemmachine niet meer kon omdat ze op afstand de stemmen konden uitlezen. Wat een land dat Nederland, wat een geldverspilling. Commissie zus en commissie zo, elk commissielid een behoorlijke vergoeding, de voorzitter nog ietsje meer. Waarom eenvoudig doen als het ook moeilijk kan. Daarom dus niet een snelle terugkeer van de uitermate goed functionerende stemmachine, maar een trage gang met ' proefjes' tijdens een komende stemming. Zo duurt het nog wel jaren en jaren. Chapeau jongens daar in het Haagse.
Door Gerrit Gönning (AOW) op
Waarom hier nu weer geld aan verspillen. Ga gewoon over op digitaal stemmen.
Scheelt 's avonds na het stemmen vele uren.
Door Richard (CISO) op
Alles moet digitaal behalve stemmen???
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Eens met Willem dat een nieuw formulier verspilde energie is en dat de stemcomputer terug moet.
Door Willem op
Nieuw formulier? Gewoon de stemcomputers terugplaatsen. Eenvoudiger kan het niet.
Door Annemiek (ICmedewerker) op
Gewoon het oude systeem weer invoeren. Dat werkte goed en is al beschikbaar. Fraudegevoelig was namelijk niet het systeem maar de mensen die het bedienden. En ja, die zijn er nu ook weer bij: de smoezelende wethouders, kandidaatsraadsleden en hielen likkende ambtenaren. Trouwens, hoe fraudegevoelig is papier eigenlijk. Laatste gemeenteraadsverkiezingen: Amsterdam en Rotterdam: vele duizenden gefraudeerde stemmen zonder stempas, bijvoorbeeld.