Advertentie

Nieuw stembiljet getest door minister Spies

In Alphen aan den Rijn heeft minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken (CDA) een nieuw ontwerp stembiljet getest. Met dit biljet kunnen slechtzienden en verstandelijk gehandicapten makkelijker hun stem uitbrengen. Ook is het digitaal te versturen naar Nederlanders in het buitenland en is het elektronisch te tellen.

12 september 2012

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse zaken heeft vanochtend een nieuw stembiljet getest. Dit biljet moet het voor slechtzienden en verstandelijk gehandicapten makkelijker maken om te stemmen. In Alphen aan den Rijn bracht de minister eerst haar echte stem uit, om vervolgens mee te doen met de test voor het nieuwe ontwerp.

Herkenning

In totaal zijn er drie nieuwe ontwerpen, die maximaal één a4 groot zijn. Het nieuwe biljet heeft een logo van de partij er op, en er zijn foto’s te zien van kandidaten. Dit maakt herkenning makkelijker, zowel voor slechtzienden als verstandelijk gehandicapten.

Sneller tellen

Daarnaast is het nieuwe biljet ook digitaal op te sturen naar Nederlanders in het buitenland en is hij elektronisch te tellen. ‘Dan hoeven we niet meer uren in spanning te zitten voor de uitslag’, vertelde de minister. De biljetten worden naast Alphen aan den Rijn ook getest in Veenendaal en Dordrecht.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Gaan we nog steeds door 'met paard en wagen' of stappen we eindelijk eens over op de computer (uiteraard met gebruik digicode)? Het bespaart veel moeite voor mensen die (tijdelijk) in het buitenland verblijven en last but not least ook veel kosten.
Jan
Ik was even bang te lezen dat minister Spies vanwege haar verstandelijke handicap een aangepast stembiljet heeft moeten gebruiken...
Henk / beleidsmedewerker
Ophouden met ontwikkeling in stembiljetten en ontwikkel en investeer in echte elektronische dienstverlening voor de burger en maar ook voor de vele tellers van gisteravond
Jos Praat / beleidsadviseur
Het biljet is electronisch te tellen: goed nieuws voor al die mensen die vanaf gisteravond 21.00 uur tot soms diep in de nacht met de hand al die stemformulieren moesten verwerken. Het is inmiddels 2012: die stemcomputers zullen toch wel beveiligd kunnen worden, zodat we dit stuk inefficiente Hollandse folklore achter ons kunnen laten?

Advertentie