Advertentie

Nieuw meetinstrument gemeentelijke ombudsmannen

Hoe behoorlijk is de overheid? De gemeentelijke ombudsmannen hebben er een nieuw meetinstrument voor.

12 januari 2012

De gemeentelijke ombudsmannen hebben, samen met de Nationale Ombudsman, een nieuw instrument in handen om te kijken of de overheid 'behoorlijk' heeft gehandeld. Ze gebruiken daarvoor 22 regels waaraan getoetst kan worden hoe het staat met de 'behoorlijkheid.'

Kastje-muur
In de 22 vereisten staat bijvoorbeeld dat de overheid de grondrechten van mensen moet respecteren, zich onpartijdig moet opstellen en mensen fatsoenlijk en met respect moet behandelen. Ook moet de overheid samenwerken zodat de burger niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd en moet er zo mogelijk maatwerk worden geleverd.

Beleid ontwikkelen
Als een ontevreden burger naar de ombudsman stapt, kan deze aan de hand van de 22 vereisten toetsen of er iets fout is gegaan en zo ja, wat. Overheden kunnen de normen gebruiken om beleid te ontwikkelen en toe te passen. De 'behoorlijkheidsvereisten' helpen overheidsinstanties goed om te gaan met burgers en hun belangen, aldus de Nationale Ombudsman. De normen zijn te downloaden op de website van de Nationale Ombudsman. De nieuwe normen zijn dit jaar ingegaan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie