of 63946 LinkedIn

Nieuw kabinet wil genderneutralere overheid

Het aankomende kabinet gaat paal en perk stellen aan het registreren van het geslacht van mensen. Overheden moeten waar mogelijk genderneutraal werken. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover door de NOS. Voor een paspoort zal registratie van geslacht noodzakelijk blijven, maar voor veel andere zaken zal het niet meer nodig zijn.
7 reacties

Het aankomende kabinet gaat paal en perk stellen aan het registreren van het geslacht van mensen. Overheden moeten waar mogelijk genderneutraal werken. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover door de NOS. Voor een paspoort zal registratie van geslacht noodzakelijk blijven, maar voor veel andere zaken zal het niet meer nodig zijn.

Geslachtsregisgtratie
In het regeerakkoord VVD, CDA, D66 en ChristenUnie komen de punten terug die staan in het zogeheten Regenboog Stembusakkoord dat eerder door D66 en VVD is ondertekend. Het gaat niet alleen om het mijden van geslachtsregistratie, zoals gewenst door transgenders en interseksuelen, maar ook dat in het Nederlandse buitenlandbeleid de rechten van de LHBTI's topprioriteit blijven.

Grondwet

Een andere belangrijk punt is dat Artikel 1 van de Grondwet over gelijke behandeling wordt aangevuld. Hierin komt expliciet te staan dat discriminatie wegens seksuele oriëntatie niet is toegestaan. Dat geldt ook voor discriminatie op grond van een handicap. Het kan nog wel een tijd duren voordat de grondwet is aangepast, omdat dit een lange procedure is. Een voorstel moet twee keer door het parlement, waarvan de tweede keer na nieuwe verkiezingen en ook nog met een tweederdemeerderheid.

Meerouderschap

In het regeerakkoord staan ook afspraken over meerouderschap, waardoor meer dan twee personen ouderschap en ouderlijk gezag over een kind kunnen krijgen. Hierover is afgesproken dat het een zogeheten vrije kwestie wordt. Het betekent dat CDA en ChristenUnie niet voor het voorstel hoeven te stemmen, maar ook geen blokkades zullen opwerpen. Ingewijden zeggen dat het nieuwe kabinet de aanbevelingen over zal nemen van de commissie die onder leiding van Aleid Wolfsen heeft gekeken naar de toekomst van het ouderschap. Daarbij zal eerst moeten worden gekeken naar zaken zoals naamgeving van kinderen, als er meer dan twee ouders in het spel zijn.

Onzekerheid

Het COC, dat al langer pleit voor een einde aan verplichte geslachtsregistratie door de overheid, reageerde zondagavond voorzichtig positief, omdat eerst definitief duidelijk moet zijn wat er precies in het regeerakkoord staat. Het COC komt op voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie (LHBTI’s). Over onderzoek naar naamgeving bijvoorbeeld zegt COC-voorzitter Tanja Ineke: 'Zulk onderzoek mag niet tot vertraging leiden.' Zij noemt het 'niet verantwoord om kinderen en ouders in meeroudergezinnen nog langer in onzekerheid te laten.' Dat mogelijk maatregelen uit het Regenboog Stembusakkoord zijn overgenomen is -als dat juist is 'heel positief'. (ANP)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Klaas Vaak (ambtanaar) op
Wanneer stopt de overgrote meerderheid in Nederland met tolereren dat zij gediscrimineerd wordt door elke minuscule minderheid? Wordt het niet hoog tijd dat wij als meerderheid eisen dat al die flut minderheden zich eens aanpassen aan ons?
En of het dan gaat over Zwarte Piet, transgender, stushouders die het verrekken om fatsoenlijk Nederlands te leren, laat staan hun gedrag aan te passen aan onze maatschappij, doet weinig ter zake.
In Nederland hebben wij een Nederlandse cultuur; wij zijn in het algemeen tolerant tegen alle andersdenkenden/anderszijnden. Maar er zijn wel grenzen. En die zijn zo langzamerhand wel bereikt. En dan vindt die "elite" minderheid (max 4 % van onze bevolking is lid van een politieke partij) dat al die andere minderheden vooral ge(p)aaid moeten worden... Het is wel genoeg zo. Laat ons onze Nederlandse normen en waarden (en ik ben geen fan van Balkenende) eens hoog in het vaandel houden. En tegen onze politici zeggen: handen af van onze culturele waarden, tradities etc.
Door M op
Het moge voor velen een non-issue lijken het gaat echter veel dieper. In essentie gaat het over de discussie en de bewustwording over wat is de informatiebehoefte wat isecht nodig om te registreren en laat alles wat niet strikt nodig is achterwege. Conform Wbp en binnenkort AVG.
Wat je niet registreert kan je ook niet kwijtraken !
Door p op
Het is zo'n heerlijk achterhoedegevecht.
En onder het mom van gratis laat iedereen honderden kenmerken opslaan bij bedrijven (en overheden) in het buitenland met alle appjes...
Door Annemiek (ICmedewerker) op
Inderdaad, ook mannen kunnen borstkanker krijgen en die zouden dus ook een oproep voor het onderzoekmoeten krijgen, zeker als ze het borstkanker-gen hebben. Inderdaad, de plaskrul is anatomisch gezien ongeschikt voor stopcontactjes. Gek dat die stekker-rechter dat niet weet. Maar als het over de echte WC's gaat: neem er gewoon een waar 'vrij' op staat en kijk niet naar de plaatjes. Tot slot trek ik de stekker uit deze non-discussie. Over naar de realiteit, graag.
Door l.Nelissen (pensioen) op
Wat een flauwe kul. Er zijn belangrijkere zaken om je mee bezig te houden, ook als nieuw kabinet.
Door Gepensioneerd (Gepensioneerde) op
Waar is het gezonde verstand?
Door Linden op
Onzinnige zaak in onze hypergevoelige samenleving. Zal ooit worden teruggedraaid. Krijgt een man voortaan een oproep voor onderzoek borstkanker? Bij bepaalde beleidszaken is er wel degelijk zinvol verschil te maken tussen man en vrouw. Het handjevol uitzonderingen is in deze irrelevant. Onzinnige flauwekul.