Advertentie

Nieuw bestuur in 233 gemeenten

Het langzamere formeren wordt toegeschreven aan het inzetten van informateurs, verkenners, gespreksleiders, bemiddelaars en procesbegeleiders.

17 mei 2018
Het duurt lang om colleges te vormen na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Bijna twee maanden later is er een bestuur in 233 van de 335 gemeenten waar werd gestemd, oftewel bijna 70 procent, blijkt uit een inventarisatie van de NOS. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 had 97 procent (368 van de 380) na twee maanden een nieuw college.

Winnaars
Het langzamere formeren wordt toegeschreven aan het inzetten van informateurs, verkenners, gespreksleiders, bemiddelaars en procesbegeleiders. De lokale partijen en GroenLinks waren de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen en zitten nu vaker in het bestuur. D66 en SP staan aan de zijlijn. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het probleem rond het formeren is slechts het eerste van wat ons nog te wachten staat. De "kippenhokken" op micro en macro niveau zijn veel te groot. Om in beeldspraak verder te gaan: het wordt de hoogste tijd dat het Kabinet de hokken open zet via het verminderen van het aantal kippen in de hokken en via het verhogen van de kippenstokken.
Bernard
Wat is dat nou voor gelul, H. Wiersma? Het kabinet had zelf ruim 6 maanden nodig om geformeerd te worden. De gemeenten zijn nog geen 2 maanden bezig en ruim 70% heeft al weer een nieuw college.
Advertentie