Advertentie

‘Niet ‘Utrecht’ maar klimaat gamechanger’

Campagneleiders van de belangrijkste politieke partijen denken dat de schietpartij in Utrecht niet beslissend was voor de Provinciale Statenverkiezingen. De opmars van grote winnaar Forum voor Democratie (FvD) was al voor die noodlottige maandag begonnen, menen ze.

21 maart 2019
Tram-Utrecht-1.jpg

De schietpartij in Utrecht was niet beslissend voor de Provinciale Statenverkiezingen, denken de campagneleiders van de belangrijkste politieke partijen. De opmars van grote winnaar Forum voor Democratie (FvD) was al voor die noodlottige maandag begonnen, menen ze.

Klimaatbeleid ‘gamechanger’
Uit kiezersonderzoek blijkt dat kiezers vooral vorige week overstapten naar FvD, zegt Bas Erlings, campagnemanager van de VVD, meldt het ANP. Zijn SP-collega Bart van Kent houdt er wel rekening mee dat de gebeurtenissen in Utrecht mensen die overwogen voor de partij van Thierry Baudet te kiezen, in die keuze heeft gesterkt. Volgens Erlings was de plotselinge wending van het kabinet in het klimaatbeleid wél een zogenoemde gamechanger. Dat de regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie oppositiewensen als een CO2-heffing voor bedrijven en een verlaging van de energierekening omarmde, zou vooral GroenLinks parten hebben gespeeld.

Laagste opkomst in Rotterdam

Rotterdam is opnieuw de gemeente met de laagste opkomst bij Provinciale Statenverkiezingen. Toch is de stad tevreden omdat er ten opzichte van vier jaar geleden meer mensen naar de stembus zijn gegaan, liet een gemeentewoordvoerder weten. In de havenstad ging 44,9 procent van kiesgerechtigden naar de stembus, tegen 35,1 procent vier jaar geleden. Het gaat om een stijging van ongeveer 47.000 kiezers van de in totaal bijna 205.000 stemmers. 'Dat zijn toch 30 procent meer kiezers dan vier jaar geleden. Daar zijn we blij mee. Het is een mooi teken voor de democratie en voor de stad zelf', aldus de woordvoerder. Forum voor Democratie werd de grootste partij in Rotterdam met 15,7 procent van de stemmen. VVD werd tweede met 12,8 procent, gevolgd door GroenLinks met 12,2 procent.


Hoogste opkomst in Rozendaal

Het Gelderse villadorp Rozendaal, ten noorden van Arnhem, behaalde met 79,6 procent de hoogste opkomst. Volgens een woordvoerster van de gemeente is dit te danken aan de grote betrokkenheid van de kiezers. ‘We zijn een klein dorp en de inwoners vinden stemmen heel belangrijk. We hebben altijd hoge opkomstcijfers. Vier jaar geleden hadden we een opkomst van ruim 75,3 procent en in 2011 zo’n 84 procent. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen ging bijna 96 procent van de inwoners naar de stembus.’ Rozendaal telt 1655 inwoners. In de gemeente bleef de VVD de grootste partij met 35 procent van de stemmen, gevolgd door D66 (11,7 procent) en GroenLinks (11 procent).

VNG blij met hogere opkomst
VNG-voorzitter Jan van Zanen laat in een reactie op de Provinciale Statenverkiezingen en ook de waterschapsverkiezingen weten dat een belangrijke democratische waarde van ons land de mogelijkheid is om in alle vrijheid een stem uit te kunnen brengen bij verkiezingen. ‘Het is goed te zien dat meer mensen van dit recht gebruik hebben gemaakt dan vier jaar geleden. Wij feliciteren de (nieuw)gekozen leden van de provinciale staten en de waterschappen en wensen hen heel veel succes en wijsheid toe bij het uitoefenen van hun taak.’ De VNG geeft geen inhoudelijke reactie op de uitslag van de verkiezingen. ‘Maar we hopen uiteraard ook de komende periode weer op een goede samenwerking met de provincies en de waterschappen.’

Ollongren: weinig incidenten

Ook Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, is blij met de opkomst bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen. 'De vorige keer was de opkomst lager dan 50 procent en daar lijken we nu ruim boven te zitten. Dat kan allerlei redenen hebben, maar voor mij als minister van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor verkiezingen, is opkomst gewoon heel belangrijk. Ik ben erg blij dat er nu meer mensen naar de stembus zijn gegaan.' Ollongren vindt dat de verkiezingen goed zijn verlopen, rustig met weinig incidenten. 'Natuurlijk zijn er altijd wel wat dingetjes. Zo was er op een paar plekken een tekort aan stembiljetten dat snel opgelost moest worden.'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Onzin verhaal, we zijn jullie zat! / Let op de volgende verkiezing!
Klimaatbeleid ‘gamechanger’



Wat een onzin! Burgers zijn de elite en volgende ambtenaren geheel zat en dit al jaren, sinds Pim.



Het is een veenbrand die ontkent is, elite en ambtenarij plukken de burger kaal en wat een burgen op een eerlijke manier niet kan krijgen gaat hij pakken!



Wacht maar, er hangt de ambtenarij iets heel moois boven het hoofd de komende jaren.



Succes met het manipuleren van burgers en cijfers.
Advertentie