of 63908 LinkedIn

Niet CDA maar VVD nu hofleverancier van burgemeesters

Naar aanleiding van een onderzoek van eht ANP en Sargasso is duidelijk dat niet langer het CDA, maar de VVD de meeste burgemeesters levert.
6 reacties
Voor het eerst in de geschiedenis van de partij leverde de VVD in 2012 de meeste nieuwe burgemeesters. Dat blijkt uit een data-analyse van nieuwssite Sargasso en het ANP. Vorig jaar werden er 27 nieuwe VVD-burgemeesters geïnstalleerd, tegen 23 van de PvdA en 19 van het CDA. Het is sinds de oprichting van de VVD nooit voorgekomen dat de liberalen de meeste nieuwe burgemeesters leverden.
Liberaal besturen

,,We kunnen concluderen dat we goede kandidaten in huis hebben'', laat een woordvoerster van de VVD weten. ,,Een groot aantal burgemeesters leveren is overigens geen doel, maar wel een goed middel om liberaal te besturen. Wij staan voor zo'n beleid en hoe meer VVD-burgemeesters er zijn, hoe beter.''

 

Voorheen CDA

De afgelopen 32 jaar heeft het CDA verreweg de meeste nieuwe burgemeesters aangeleverd. In 1987 wist de PvdA de christendemocraten voor het eerst de loef af te steken. Vanaf 1996 gebeurde dat vaker, al wist het CDA tijdens de kabinetten-Kok I en II nog altijd het vaakst nieuwe burgemeesters te leveren, ondanks de oppositierol van de partij. 881 burgemeesters die sinds 1980 zijn begonnen, waren of zijn lid van het CDA. Dat is ruim meer dan de PvdA (648) en de VVD (517). Een goede vierde is D66 met 108. Van 51 burgervaders is de partijvoorkeur onbekend.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door vandepport op
Wel bijzonder dat van twee partijen, die samen goed zijn voor zo'n 30 zetels in de tweede kamer geen enkele burgermeester is. Of deze twee partijen geen geschikte kandidaten zouden hebben.
Door S.L. (Adviseur) op
Dé liberalen??? Wanneer leert de redactie het nu een keer? Er zijn meer liberale partijen in Nederland. D66 zeker en in wat mindere mate GL.
Door Jan op
En maar volhouden dat het alleen maar om de kwaliteit gaat. We weten wel beter met al die VVD burgemeesters die in opspraak zijn gekomen.
Door J. Hak op
Zomaar een paar voorbeelden:

Offermans (Meerssen)
Verver (Schiedam)
Bats (Haren)
van Hedel (Neerijnen)

VVD-burgemeesters: Ze komen snel, maar zijn ook weer rap vertrokken.
Met achterlaten van grote puinhopen.
Door Jos Praat (beleidsmedewerker) op
Dus het leveren van burgemeesters is nu ook al in competitie?
Door Melkkoe (Econoom) op
Nu ook nog hofleverancier van de Eerste Kamer worden VVD. Gaat de goede kant op. Chapeau.