Advertentie

Niemand blij met vertrek Gerd Leers

Het vertrek woensdag van Gerd Leers als burgemeester van Maastricht heeft donderdag alom voor bedrukte reacties gezorgd. Voor zover bekend ging nergens in het Limburgse de vlag uit vanwege het opstappen van de burgervader die vertrok omdat een meerderheid van de gemeenteraad geen vertrouwen meer in hem had. Leers struikelde over de perikelen rond de aankoop van een vakantiehuis in Bulgarije.

15 januari 2010
Coffeeshophouders teleurgesteld
De coffeeshophouders in Maastricht zagen Leers liever blijven. 'Acht jaar hebben we intensief samengewerkt. Leers was een kartrekker als het gaat om realiseren van een hanteerbaar cannabisbeleid in Maastricht', reageerde Marc Josemans, coffeeshophouder en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshophouders Maastricht (VOCM). Volgens hem worden juist dit jaar de eerste vruchten van de samenwerking zichtbaar als een aantal coffeeshops naar de rand van de stad wordt verplaatst.

'Moedig besluit'
De Limburgse commissaris van de koningin Léon Frissen noemde het besluit van Leers moedig en een verlies voor de stad. 'Maastricht verliest in hem een energieke burgemeester die zijn ambt met hart en ziel vervulde en die de belangen van zijn stad met tomeloze inzet behartigde', zei de CdK. Hij benoemde donderdag Jan Mans, eerder onder andere burgervader in Enschede, met ingang van vrijdag als waarnemend burgemeester van Maastricht.

Blauw hart
Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken toonde zich ook niet blij. Ze liet Leers donderdag weten het zeer te betreuren dat 'de vertrouwensrelatie met de gemeenteraad te broos was om door te gaan'. Zij heeft hem gezegd: 'Ik had je anders gegund'. Het politiekorps Limburg-Zuid concludeerde donderdag dat het verder moet zonder een 'man met een blauw hart'.

Conclusies getrokken
CDA-voorzitter Peter van Heeswijk noemt het aftreden van partijgenoot Leers 'spijtig'. Leers trok volgens hem zijn conclusies. 'Ik kan niet anders dan dat respecteren.', zei Van Heeswijk donderdag in Den Haag.

België wel blij
Een afwijkende reactie kwam uit het buitenland. Burgemeester Johan Sauwens van de Belgische gemeente Bilzen vlakbij Maastricht hoopt dat de opvolger van Leers wat meer rekening houdt met de buurgemeenten. 'Leers heeft zich altijd eigenzinnig opgesteld, hield met ons geen rekening en behandelde ons altijd met een bepaald dédain'.

 

Reacties: 29

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.J. Guldemond / Directeur veiligheidsadviesbureau
Dat de heer Leers als burgemeester door de PvdA wordt weggestemd is de grootste blunder die deze broddelpartij heeft kunnen doen ontstaan. Voor zo ver mij bekend is er binnen Nederland geen enkele burgemeester die in zijn ambtsperiode zover zijn nek durft uit te steken en daadkracht toont. Pappen en nathouden is bij de socialisten het motto waardoor de maatschappij in veel opzichten en zo slecht voor staat als nu het geval is. Dat de heer Leers onhandig is geweest zal mogelijk niet te ontkennen zijn maar om zo grof van wal te steken was volkomen onnodig geweest. Laten we vooral kijken naar de politieke blunders die uit de PvdA koker zijn gekomen en waarbij betrokken bestuurders blijksbaar aan het pluche vastgegelijmd zit. Mensen met visie en ballen, die zijn op dit moment nodig om de uiterst kritieke landsbelangen te sturen naar beter vaarwater. Daar moeten PvdA bestuurders nog veel voor leren.
wkesselaer / Huisvrouw
Het is schandalig om zo een burger vader weg te sturen. Er zijn er die het erger hebben gemaakt.Ben er kapot van, graag herziening!!!
peter dols / n.v.t.
laten we voor de verandering eens iemand
TERUG stemmen
wegstemmen hebben we al zo vaak gedaan, da's te makkelijk
TERUGHALEN die MAN
Pieter Kusters
Zijn er in maart geen verkiezingen voor de gemeente? Laat de inwoners dan maar (stemmen) spreken hoe ze over deze kwestie denken.
Cindy Plath / facilitair medewerkster
Ben het helemaal met Peter Dols eens.
Al is het maar om eens statement te maken!! Maar ik ben bang dat het kwaad is geschied nu.

Helaas Leers zijn we kwijt en krijgen we ook niet meer terug, dat zou ook niet kunnen na wat er woensdagnacht is gebeurd, nu is inderdaad de situatie onwerkbaar geworden daar heeft de raad nu wel voor gezorgd.
Er is ook zeker geen gelijkwaardige opvolger voor Leers, zo'n man daar is er maar 1tje van.
De imagoschade waar mebrouw Fokke en consorten het over hebben is pas geschied toen Leers gedwongen aftrad en niet ervoor.
Jullie hebben nu zelf gezorgd voor de genoemde imagoschade en niet Gerd Leers. Kennen jullie het spreekwoord van een mug een olifant maken?
Nee dan meneer Mans die geblunderd heeft in Enschede tijdens de voorwerkramp en dan ook nog trots is op zijn nieuwe woonwijk? Achja het is in ieder geval een pvda'er hè! Dus dan mag dat, daar heeft de raad wel vrede mee!

Sjèrke veer misse diech noe al, ezzebleef kom toch trök, veer höbbe wel vertrouwe in diech!!
Steven Surdèl
Tis good, jungske, tis good. Men hoof sich toch neet zoe op te richten, doa weurste allein mer gries vaan. 't Innigste waste mos doon is dien taole good liëre, angers maogste noets meer nao Mestreech.
Paul / projectleider
wie z'n billen brand...
Tja, tijd voor een gekozen burgermeester?

Overigens Leers zal niet lang werkloos zijn, zo medelijden heb ik ook niet.
Donnie / medewerker RO
Tis dat wij al een burgermoeder hebben. Anders had ik die man graag in Zaanstad gezien.
Niek Drnt / burger Maastricht
Met de aspiratie burgermeester van R,dam te worden, gaf Gerd aan, andere bedoelingen te hebben, dan die in Maastricht. Daarmee gaf hij aan zijn taak niet te volharden, continueren. De verschraling van de bewoners is erger, dan de emotie op te moeten stappen naar elders, vakantie-adres!
klaas
Gerd van leers slachtoffer van moralisten, machts wellustelingen, vele raadsleden in de landen zijn zelf incapabel, en gaan belangen verstrengeling niet uit de weg
Douwe / Hollender
De beste burgemeester van ons land.
En dan zeggen dat hij niet meer werkbaar is.
Ze hebben ons onze burgervader af genomen.
Alles wat deze man 8 jaar lang heeft opgebouwd voor Maastricht is nu in eens nutteloos verloren.
Waarom mag hij niet gewoon zijn karwei af maken.
Het is slecht voor Maastricht dat dit ONS over komt.
Ik wist al niet op wie ik moest gaan stemmen.
Dit is nu wel erg duidelijk.
Roos
BELACHELIJK dat ze iemand hier voor wegsturen!.. fouten maken is menselijk.. iemand die zoveel goeds gedaan heeft
wegsturen.. ik hoop dat ze er nog
achter komen dat ze een verkeerde keus
gemaakt hebben!
Annelies Stoorvogel
Absurde situatie. Aangegrepen door de tegenpartij om Gerd Leers te kunnen wippen.Politiek.........Maastricht niet denkbaar zonder Gerd Leers, een uitstekend burgemeester. Het hele land treurt mee, ook in Zeeland....
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Wat zijn jullie allemaal bedroefd! Ik vind het juist goed dat Leers de eer aan zichzelf heeft gehouden. Daarom heet hij Gerd Leers en niet Hard Leers. Die man zal z'n kwaliteiten op andere plekken ook goed kunnen inzetten, en wat hij in Maastricht heeft opgebouwd, gaat vast niet opeens verloren.

Als jullie hem zo goed vinden, dan zou je ook moeten proberen te begrijpen waarom hij zelf heeft gekozen op te stappen. Dat heeft hij namelijk niet zomaar gedaan. Hij had daar een goede reden voor, namelijk dat hij zelf ook beseft dat hij dingen heeft gedaan die een burgemeester niet passen. Nu kan hij een voorbeeld zijn dat het ook anders kan dan al die plucheklevers waar jullie óók zo boos op zijn.
Steven Surdèl / kunsthistoricus
Is dit nu democratie? Het is toch idioot dat een doortastende en alom geliefde burgemeester tot opstappen kan worden gedwongen voor een onopzettelijke misser, die niets voorstelt bij wat de heren Balkenende en Bos al jaren stug volhouden: draaien, zwijgen en jokken tegenover parlement en volk. Is er dan werkelijk geen landelijke gedragscode te bedenken die het onmogelijk maakt om integriteit ondergeschikt te maken aan politieke belangen? Laten we Gerd Leers zo gauw mogelijk een herkansing geven als nieuwe en daadkrachtige gouverneur van Limburg, om een einde te maken aan al die wraakzuchtige kongsi's die deze mooie provincie keer op keer en slechte reputatie bezorgen. En laat onze zogenaamd 'onmisbare' premier liefst voorgoed opstappen uit de politiek: want FATSOEN, DAT MOET JE DOEN! zoals hij zelf ooit zei.
Th.Houben / Gepensioneerd.
Diep teleurgesteld in onze gemeente raad. Hoe kon deze zo een bekwaam bestuurder de laan uit laten gaan. Dhr Leers durfde tenminste zijn nek uit te steken tegen de problemen die voor zijn tijd al jaren speelde in Maastricht. Hiervoor werd hij gewaardeert door de inwoners van Maastricht, zelfs door coffee shop houders en de mensen van Vinkenslag.
Triest dat men zo een burgemeester laat gaan. En dan ook nog durven te zeggen; Mijnheer Leers u deugt. Volgens de PvdA, Psp en Vvd raads leden moet er eerlijkheid,betrouwbaarheid uitgaan. Anders wordt het imago aan getast.
Maar, ik vind het wel raar dat de commissaris van de Koningin al heel vlug een vervanger in de Heer Mans van de PVDA had. Ruikt dit dan wel naar eerlijkheid en betrouwbaarheid.
Of was er al meer bekonkeld onder elkaar voor het debat in Maastricht plaats vond.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Steven Surdèl

"Onopzettelijke misser"? Een beetje naïef om dat te denken. "Bezweken voor de verleiding" is waarschijnlijk juister. Het vertrek van Leers is goed omdat het andere burgemeesters en wethouders helpt om niet te bezwijken voor de verleidingen die hun functies met zich meebrengen. Met een mooi woord wordt dat "precedentwerking" genoemd.
Danielle / verzorger
Gerd Leers Bedaank veur alles!!!!!
Geer zeet de biste en zalt dat altied blieve!!!!!
Sonne goeie hubbe veer nog noets gehad!!!!BEDAANK
Hiel MESTREECH is in rep en roer!!!!!!
LEE EUN YOUNG / Kunstenaar
De heer Leers is een eerlijke, aardige en warmhartige man zoals ik hem ken. Ik wil heel graag dat hij de nieuwe minister-president84 wordt!
Steven Surdèl / kunsthistoricus
Vraagje: Als Gerd Leers mag opstappen na deze 'onhandige' affaire rond een kwestieuze aankoop in Bulgarije, wat moeten we dan met onze kroonprins die eerst aan dezelfde verleiding bezweek in Mozambique en nu weer in Argentinië? Meteen maar de republiek? Of toch maar Constantijn de Eerste?
Brigitte / Burger
Onbegrijpelijk! dat de z.g. volksvertegenwoordiging deze burgemeester zo heeft laten vallen!!! Dit is niet wat leeft in Maastricht! Als inwoner van deze stad kan ik oprecht zeggen dat deze burgemeester onterecht op het politieke chavot is beland! Deze integere burgemeester verdient weldegelijk beter, en op zijn minst een tweede kans. Jammer dat hem dit onthouden is.
Het is een gemis voor Maastricht!

Sjérke geer seet de béste börgemeister dee Mestreech oets heet gehád. bedaank.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Steven Surdèl

Hm... een republiek? Misschien best een goed idee. Dan heb je ook niet meer dat gedoe van familiebanden met dienaren van Zuid-Amerikaanse dictators en zo.

Verschil is overigens dat Willem-Alexander niet pretendeert enige democratische legitimering te hebben, terwijl die pretentie bij een burgemeester in een "democratische rechtsstaat" toch wel een beetje in de lucht hangt. Daarom hebben die gemeenteraadsleden ook zo akelig veel invloed... Vraagje: lijkt het jou een goed idee om de zoon van Gerd Leers tot nieuwe burgemeester van Maastricht te benoemen? Of heeft hij misschien een broer?
Steven Surdèl / kunsthistoricus
(voor ambtenaar B.) Dat onze kroonprins terdege beseft dat er voor hem dezelfde (morele) wetten gelden als voor een burgemeester, blijkt uit zijn besluit om zich tijdig terug te trekken uit een kwestieuze aankoop; net als Gerd Leers dat (zij het onhandig) ook heeft geprobeerd.
Maar vermits het iedereen duidelijk was dat Leers allesbehalve een traditionele Limburgse achterkamertjespoliticus is, had de raad met het oog op zijn bijzondere verdienste de grootmoedigheid moeten hebben om het laten bij een officiële reprimande: 'eens, maar niet weer'. Maar omdat uitblinkers met een cijfer '9' of '10' door stiekemerds met een zes-minnetje nu eenmaal als een bedreiging worden gezien, moest Barbertje bij de eerste kans hangen. Tot grote vreugde ongetwijfeld van de heren Hoen en van Rensch.
En vermits ik niet van nepotisme houd praat ik niet eens over die broer van Gerd, gewoon omdat ik Gerd zelf hier gewoon voordraag als volgende gouverneur van Limburg, in de oprechte hoop dat hij eens korte metten maakt met al die traditionele Limburgse kliekjes die elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
Steven Surdèl
Bewondering maakt plaats voor verbazing en teleurstelling. Laat ik nu net als menigeen gedacht hebben dat Gerd Leers zo'n rechte rug had. Gaat hij ineens in totale zelfvernedering op goedkeuringsvisite bij onze geblondeerde racist Wilders, om maar alsjeblieft in diens(jawel) kabinet te mogen plaatsnemen. En dan durven ze bij het CDA nog van anderen te roepen dat ze draaikonten zijn...
g.verhoeven
Opgeklopte volkshysterie over een man die van onze stad een pretpark maakte, geen oog had voor bijv. de buitenwijken en enkel uit was op publiciteit. Daar komt nog bij dat hij, als die vraag enige tijd geleden was gekomen, met alle gemak als burgemeestre naar Rotterdam was vetrokken. Had hij de eer aan zichzelf gehouden dan was hij de debatavond afgelopen week niets eens begonnen. Streng voor anderen? dan wel consequent en streng voor je eigen persoontje.
De betyekenis van Leers voor onze stad wordt zwaar overschat: Vinkenslag is deels nog steeds een vrijstaat alleeen nu achter een mooie facade, het koffieshopprobleem is nog altijd een probleem en "fatsoen moet je doen" lijkt ook niet echt te slagen.
Steven Surdèl / kunsthistoricus
Opgeklopte volkshysterie - weer zo'n overtrokken woordkeus waarin tegenwoordig zo graag wordt gegrossierd. Dat Leers geen heilige is en alleszins feilbaar blijkt uit zijn bestuurlijke inschattingsfout in Bulgarije, die hem terecht verwijten heeft opgeleverd. En als Maastricht al zogenaamd een pretpark zou zijn geworden, dan valt dat al terug te voeren tot de eveneens overspannen kreet 'Limburg - balkon in Europa' ten tijde van oud-gouverneur Sjeng Kremers.
Nee, wat de burgers heel goed aanvoelen is, dat Leers met al zijn fouten een van de weinigen is geweest die het aandurfden om (ook binnen zijn eigen partij) die typische Limburgse onderkoningen aan te pakken, zoals de CDA-bestuurders Hoen en van Rens, die nu bijna hoorbaar kwijlen van leedvermaak. En dan heb ik het nog niet eens over zijn standvastigheid tegenover de eeuwige geldproblemen van voetbalclub MVV. Maar ja, we weten allemaal dat de man met een '9' of '10' op zijn rapport bijna zeker kan rekenen op de wraakzucht van de jongens met een zes min. Ben benieuwd of de PvdA als dank voor bewezen diensten nu de volgende burgemeester mag leveren.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Steven

Ja, villa's zijn gevaarlijk, het is moeilijk je eraan te onttrekken. Vroeger had je de Sirenen, tegenwoordig heb je de Stenen. Goed dat je je niet wilt inlaten met Limburgse kliekjes en nepotisme! Onze kroonprins wil dat ook niet, want die IS een vorm van nepotisme. Hij zou zich dan ook tijdig uit zijn kwestieuze familie moeten terugtrekken om aan te mogen blijven als villa-bezitter.

Nee, dan Gerd. Als een Christus is hij opgestaan uit zijn Limburgse graf en zweeft nu levensgroot boven het Balkon van Europa. Gekruisigd vanwege een Bulgaarse villa, kan het onrechtvaardiger?

We zouden een lichtmis voor hem moeten houden. Wat hij deed, was immers hooguit licht mis. Het blijft me verbazen dat zoveel intelligente, ervaren bestuurders van die heel erg voordehand liggende dingen niet zien. Zou dat toeval zijn?
Steven Surdèl
Jummig, wat ein sjeale kal.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Hai Steven,

Kun je dat voor me vertalen?

Even voor de duidelijkheid: ik houd het voor mogelijk dat je gelijk hebt over de verdiensten van Leers in de strijd tegen de kwalijke praktijken van "Limburgse onderkoningen" - dat kan ik van een afstand niet goed beoordelen. Waar het mij om ging, was dat gelijke monniken gelijke kappen hebben. Daarom was het terecht geweest als Leers uit eigen beweging was afgetreden, terwijl hij dat nu eigenlijk toch alleen onder dwang van een meerderheid in de gemeenteraad lijkt te hebben gedaan.

Vergelijk het eens met die eerste vrouwelijke Duitse bisschop, die onlangs de eer aan zichzelf hield na met een te hoog promillage achter het stuur te zijn aangetroffen. Dat was voor mij niet nodig geweest, maar ik respecteer haar moedige beslissing zeer.

Wat Leers betreft, hij heeft nu een prachtig afscheidsfeest gehad waarop 2000 burgers van Maastricht hem eer bewezen. We zullen zeker nog van hem horen.
Advertentie