Advertentie

Negen voortijdig vertrekkende burgemeesters

Negen burgemeesters telde Binnenlands Bestuur, die in 2019 aftraden.

19 december 2019
vallende-wethouder---shutterstock.jpg
Shutterstock

2019 was het jaar waarin relatief veel burgemeesters onder druk hun post verlieten. Binnenlands Bestuur telde er liefst negen. 

Eén van de eerste die dit jaar zijn ontslag indiende, was Ralf Krewinkel van de gemeente Heerlen. In februari kondigde hij zijn vertrek aan. Aanleiding voor zijn noodgedwongen vertrek was de ontstane commotie nadat bekend werd dat de PvdAbestuurder tijdens zijn ziekteverlof van ruim een jaar had gesolliciteerd naar het burgemeesterschap in de gemeente Kerkrade. De Heerlense gemeenteraad was daar verbolgen over.

In diezelfde maand meldde Jeannette Zwijnenburg (VVD) zich ziek als burgemeester van de gemeente Haaren. Ze deed dat nadat vier wethouders het vertrouwen in haar opzegden. Wat er precies speelde, is nooit helemaal duidelijk geworden. Verder dan ‘serieus verstoorde verstandshouding’ en ‘onverenigbare verschillen’ gingen de verklaringen niet.

Geldrop-Mierlo verloor in maart burgemeester Berry Link. De positie van de CDA-bestuurder was onhoudbaar na een vermeende liefdesaffaire met een ambtenaar in zijn gemeente.

In september werd burgemeester Peter de Koning van Gennep meegedeeld dat hij niet langer welkom was in het gemeentehuis. Wat de exacte reden was voor het opzeggen van het vertrouwen wordt angstvallig geheim gehouden. Het zou de vertrouwenscommissie zijn geweest die er een belangrijke rol in speelde. Naar de reden dat die commissie en de wethouders hem opeens niet meer pruimden, moet De Koning (VVD) tot op de dag van vandaag gissen. ‘Geen idee. Ze vertellen het niet, en dat is zo vernederend.’

De volgende burgemeester die zich genoodzaakt zag vroegtijdig op te stappen, was Harald Bouman van de gemeente Noordoostpolder. Amper zeven maanden bekleedde hij die post, maar langer doorgaan was volgens hem geen optie vanwege ‘een te groot verschil van inzicht’ met zijn directe werkomgeving over de manier waarop hij de gemeente wilde besturen. Dat stond de partijloze burgemeester naar eigen zeggen in de weg om op een vruchtbare manier verder samen te kunnen werken.

In oktober diende burgemeester Pauline Krikke van Den Haag per direct haar ontslag in. Dat deed ze in een videoverklaring op Instagram. Krikke (VVD) was onder vuur komen te liggen na harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het verloop van de afgelopen nieuwjaarsnacht. Toen trok een regen van vonken over Scheveningen door uit de hand gelopen vreugdevuren.

St. Anthonis verloor in november burgemeester Marleen Sijbers. Ze gaf aan onvoldoende ruimte te krijgen in de politieke omgeving van de gemeente ‘om mijn wettelijke rol en taak te vervullen’ en ook omdat er volgens haar ‘druk wordt uitgeoefend om dingen te doen of na te laten waar ik niet achter sta’. Ze hekelde met name de niet transparante bestuurscultuur in de Brabantse gemeente. Vlak voordat Sijbers (VVD) haar vertrek aankondigde, werd bekend dat ze een integriteitsonderzoek had laten instellen naar één van de VVD-wethouders.

Vorige maand leverde ook Jobke Vonk-Vedder van de gemeente Halderberge per direct haar ambtsketen in. Zij gaf als reden op dat de functie haar de laatste tijd zwaar viel. In haar verklaring meldde de CDA-bestuurder dat ze vanwege haar gezondheid en gezin in combinatie met de hoge werkdruk moest besloten het ambt als burgemeester per direct neer te leggen.

De laatste burgemeester die zich gedwongen zag haar ontslag in te dienen, was Annemiek Jetten van de gemeente Vlaardingen. ‘Het huidige politieke klimaat in Vlaardingen vraagt om een bestuursstijl die niet volledig aansluit bij de kwaliteiten van burgemeester Annemiek Jetten’, aldus de verklaring die de gemeente begin deze maand gaf. Jetten (PvdA) was sinds januari 2017 burgemeester van de Zuid-Hollandse gemeente. In 2018 kwam ze in het nieuws omdat zij werd bedreigd nadat ze de traditionele nieuwjaarsvuren had verboden.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Zandkruuer
Alvast een voorschot op 2020 (niet gedwongen, wel voortijdig): https://www.beemster.net/content/burgemeester-va …
Karel van Klaveren
Meer dan 55% van de afgetreden burgemeesters betreft vrouwen. Terwijl die nog geen 30% van de burgemeestersposten bezet. Een vrouwenquotum voor burgemeesters is dan ook sterk af te raden!
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Carol Stel: ik mag toch hopen dat je niet bedoelt te zeggen dat meer vrouwelijk burgemeesters ook per definitie leidt tot meer aftredende burgemeesters!!!??

Dat is namelijk niet uit dit bericht af te leiden.
JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Voor bijna heel het hangende kabinet is er al een baantje...De wachtgelden gaan toch wel door ….
Advertentie