Advertentie

‘Nedersaksisch erkennen als streektaal'

Dat heeft grote gevolgen voor gemeenten en provincies in Noordoost-Nederland. Zij moeten hun inwoners dan in drie talen te woord kunnen staan.

02 maart 2012

Het Nedersaksisch moet volgens CDA Tweede Kamerlid Eddy van Hijum erkend worden als streektaal. Dat heeft grote gevolgen voor gemeenten en provincies in Noordoost-Nederland. Zij moeten hun inwoners dan in drie talen te woord kunnen staan.

Ondergang

Een verzoek om in Brussel een hogere status van de taal te vragen ligt al twee jaar op het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat duurt volgens Van Hijum te lang. Bescherming van het Nedersaksisch is nodig om de taal van de ondergang te redden, aldus Van Hijum. ‘De erkenning van streektalen door het rijk kan bijdragen aan een positiever imago en stelt overheden in staat om de talen beter te beschermen.’

Haalbaar

Hij wil van minister Spies weten waarom dit verzoek zo lang moet wachten op een antwoord. Woordvoerder Vincent van Steen meldt dat verschillende ministeries op dit moment bekijken hoe haalbaar het verzoek van de provincies is.

Gevolgen lokaal bestuur

De erkenning betekent volgens Van Steen niet dat het Nedersaksisch de officiële derde taal in Nederland wordt, na het Nederlands en Fries. Desondanks heeft een hogere status nogal wat gevolgen voor het lokaal en provinciaal bestuur en de rechtspraak in de regio’s. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen: Nedersaksisch waar het kan.

Aanvraag indienen

Inwoners moeten zich dan bij gemeente, provincie en in de rechtbank in hun streektaal kunnen uiten. Zo moeten zij aanvragen mondeling en schriftelijk in hun streektaal kunnen indienen en ook in die taal antwoord ontvangen.

Spreken in vergaderingen

Het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden schrijft voor dat gebruik van een erkende streektaal in en door het openbaar bestuur moet worden aangemoedigd. Bijvoorbeeld door tijdens vergaderingen van gemeenteraad en provinciale staten de streektaal te spreken, overigens zonder daarbij het Nederlands uit te sluiten.

Ambtenaren

Aan ambtenaren moeten opleidingen worden aangeboden om zich de streektaal eigen te maken, of hun kennis daarvan op te frissen. Ook in het basis-, middelbaar en hoger onderwijs moet aandacht voor de streektaal zijn gewaarborgd.

Visie delen

Kortom, het verzoek van de noordelijke provincies moet goed worden bestudeerd. Van Steen: ‘De uitkomst van dat onderzoek wordt vermoedelijk deze maand bekend. Daarom lopen we nu nog niet vooruit op de vraag of we de visie van de onderzoekers delen of niet.’

Groot taalgebied

Nedersaksisch is een grote taal in Nederland. Het wordt gesproken in Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en in de Friese gemeenten Oost- en West-Stellingwerf.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. ten Klooster
Erkennen als streektaal best, maar het is te zot voor woorden dat provincies, gemeenten, ambtenaren mensen verbaal en schriftelijk te woord moeten gaan staan in een streektaal. We wonen in Nederland! Als er met de overheid gecommuniceerd wordt, moet Nederlanders verplicht worden dat in het Nederlands te doen en niet de overheid verplicht worden om dat in een of andere streektaal te gaan beantwoorden. Dat is niet efficiënt.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Nou..Criticus.. anderzijds kun je ook stellen: als je de afstand tussen bestuur/ambtelijk apparaat en burger wilt verkleinen, je de ook taal als instrument kunt inzetten...
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Naschrift @ Criticus : overigens...waar komt het woordje "zot" (dat u gebruikt) vandaan?
Dennis / -
Wat een onzin. Kan die Van Hijum zich niet beter richten op zaken die op dit moment hogere prioriteit hebben? Iets met 9 miljard extra bezuinigen bijvoorbeeld? Daarbij zal het invoeren van een erkende streektaal (dus officiële communicatiemiddelen, zoals naamborden, website etc van gemeenten in die regio) een forse kostenposten met zich meebrengen. Wie betaalt dat? En wat is bovendien de meerwaarde van dit voorstel? Wordt Leids, Brabants of van mijn part Wierings ook straks een officiële streektaal? Een sociolect is iets van de mensen die er wonen, daar heb je toch geen erkenning voor nodig? Tot slot is dat ook nog eens tegenstrijdig met de verontwaardiging van overheidscommunicatie in bijvoorbeeld het Arabisch of Chinees. Selectieve verontwaardiging?
Oscar
Er zou eerder gewerkt moeten worden aan het leren van Nederlands aan alle anderstalingen zoals Friezen, Limburgers, Hagenezen, Amsterdammers en buitenlanders, i.p.v. nog een streektaal verplicht stellen als taal van de overheid naar een handjevol burgers die te beroerd zijn om Nederlands te spreken.

Straks moet er in Zeist nog Stichts gesproken gaan worden.
Jan
Sterker nog: ik wil ervoor pleiten het Fries als tweede officiële taal in Nederland af te schaffen. Wie in Nederland woont, moet gewoon Nederlands kunnen spreken en lezen. Dat verlangen we van allochtonen ook.
Ikbenveur
Direct invoeren en verplicht stellen
Wezep
Helemaal mee eens. Laat alles vallen stel duurzaamheid, Griekenland, 9 miljard uit. Dit moet eerst opgelost worden en wel nu!, Daarna wil ik als derde taal het Wezeps invoeren, ten onrechte als dialect bechouwd, terwijl het zo'n rijke taal is (wij hebben bijv wel 50 woorden voor saai). Alles vele prachtdorpen dan meegaan en ieder een eigen taal introduceren komt het punt dat we het nederlands gaan verbannen. Immers dit is niet zon mooie taal als het fries, neder saskisch og het wezeps dus waarom zouden we dit nog spreken? Ik hoor u al kritisch reageren: om elkaar te verstaan! Nee hoor daarvoor spreken we allemaal Engels
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Van Hijum is niet goed wijs, dus deze luchtballon moet je met een korreltje zout nemen. Dat blijkt o.a. ook uit zijn initiatief wetsvoorstel over de ambtenarenstatus.
Greet De Baets / Communicatietrainer-coach
De kern van de situatie is niet de streektaal, wel de draagwijdte van een officiële erkenning. In Vlaanderen spreken we bijna allemaal Vlaams (geen officiële taal) en switchen we gemakkelijk naar het algemeen Nederlands zodra we schrijven, officieel spreken of spreken met Vlamingen uit andere provincies. Die switch is natuurlijk, meestal respectvol en heeft geen officiële neerslag nodig.



Hadden we de laatste eeuw dat gewild, dan kon het Vlaams een apart statuut krijgen, zoals het Fries. Het is anders gelopen: de weg naar een algemeen Nederlands heeft een nuttige verbondenheid geschapen: een economische en culturele regio die nu zichtbaar is in Europa.



Misschien is onze Vlaamse situatie en onze gezamenlijke geschiedenis een inspiratie?
W.Bulter
Goed voorstel. Opwaardering van het Nedersaksisch is de enige manier om deze historische taal van deze streek te behouden. Met name zou het mogelijk moeten zijn om om ondwijs in deze taal te geven op de lagere school.
Advertentie