Advertentie

Nederlanders verstoken van nieuws over lokaal bestuur

In gemeenten met minder dan 50.000 inwoners is weinig lokaal nieuws te vinden in lokale en regionale media. Uit een analyse blijkt dat in die kleinere gemeenten een derde van de nieuwskanalen in een week tijd geen enkel lokaal nieuwsbericht bracht.

12 februari 2015

Op steeds meer plekken in Nederland raken mensen verstoken van maatschappelijk relevant nieuws uit hun eigen woonplaats. Onder druk van bezuinigingen zijn regionale media bijvoorbeeld niet meer in staat het lokale bestuur te controleren.

Nieuwsvoorziening
Dat concludeert het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek op basis van een aantal onderzoeken naar de nieuwsvoorziening in de regio. 'Nu het probleem overtuigend in beeld is gebracht, wordt het tijd voor oplossingen', schrijft algemeen directeur René van Zanten in de inleiding van het rapport dat donderdagmiddag werd aangeboden aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.

Weinig nieuws
In gemeenten met minder dan 50.000 inwoners is weinig lokaal nieuws te vinden in lokale en regionale media. Uit een analyse blijkt dat in die kleinere gemeenten een derde van de nieuwskanalen in een week tijd geen enkel lokaal nieuwsbericht bracht. Ook gaat bijna de helft van de berichtgeving over lokale cultuur, vrijetijdsbesteding en 112-meldingen.

Zorgwekkend
Een extern bureau deed onderzoek naar de beleving van lokale bestuurders over de nieuwsvoorziening. Een deel van hen vindt het ongewenst dat zij zich niet via de media hoeven te verantwoorden voor hun beleid. Een ander deel vindt dat eigenlijk wel prima. Via de communicatieafdelingen van provincie- en gemeentehuizen kunnen de bestuurders hun eigen boodschap vormgeven en communiceren. 'En omdat er steeds minder journalisten zijn die tijd of ruimte hebben om die boodschap te controleren, corrigeren of nuanceren, is de kans groot dat zo'n bericht één op één in de krant komt.' Volgens Van Zanten een zeer zorgwekkende ontwikkeling. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eric Immink
De burger wil niet betalen voor nieuws. Daarbij wordt dit versterkt door teruglopende reclame opbrengsten van regionale bladen. Helaas is dit het gevolg.
Jan
De tijd dat regionale bladen van raadsvergaderingen en commissievergaderingen verslagen maakten, is reeds lang voorbij. Ze duiken hooguit nog op al dan niet vermeende schandaaltjes. De Telegraafmentaliteit heeft helaas overal toegeslagen. Daarmee graven ze hun eigen graf. Dan kun je als abonnee immers net zo goed overstappen op een landelijke krant. En zo redeneren de adverteerders dan ook.
Jan Vrolijk / informatiespecialist
De meeste gemeenten zetten raadsverslagen, commissiebrieven en overige bestuurlijke stukken op de gemeentelijke internetsite.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Hoogste tijd dat Overheden burgers, die daarom vragen, per email informeren over alle belangrijke voorgenomen besluitvorming en genomen besluiten. Abonnementen op fysieke kranten zijn vanwege internet zo langzamerhand aardig achterhaald.
Advertentie