Advertentie

Nederlanders tevreden over handhaving tijdens corona

Een ruime meerderheid van de Nederlanders ziet het nut en de noodzaak in van de coronagedragsregels. Ook over de handhaving is men over het algemeen tevreden. De helft van de Nederlanders staat zelfs achter strengere handhaving en heeft niet het idee dat de maatregelen het leven van de burger moeilijker maken. Dit blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van het WODC.

04 mei 2021
handhaving-shutterstock-.jpg

Een ruime meerderheid van de Nederlanders ziet het nut en de noodzaak in van de coronagedragsregels. Ook over de handhaving is men over het algemeen tevreden. De helft van de Nederlanders staat zelfs achter strengere handhaving en heeft niet het idee dat de maatregelen het leven van de burger moeilijker maken. Dit blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van het WODC.

Weerstand

Het onderzoek gaat over de periode maart tot en met november 2020. Het viel de handhavers op dat tegen het einde van deze periode burgers de regels minder gingen naleven en dat er meer weerstand ontstond tegen de handhavers. Die weerstand had echter voornamelijk te maken met de acceptie van de regels en had geen verband met de manier waarop is gehandhaafd. Over de gehele periode hebben burgers waardering voor de wijze waarop handhavers hun werk doen.


Veranderende regels
Acht op de tien Nederlanders vonden het duidelijk welke coronagedragsregels er waren en op welk gedrag zij konden worden aangesproken door handhavers. De handhavers zelf hadden hier meer moeite mee, zo blijkt uit het onderzoek. Voor bijna zes op de tien handhavers was het niet op elk moment duidelijk welke gedragsregels er waren. Handhavers stellen dat er doorlopend sprake was van veranderende gedragsregels, dat de handhavingsinstructie niet altijd synchroon liep met de bekendmaking van de regels en dat de instructies niet altijd duidelijk waren.

Onduidelijkheid

Over het algemeen vonden de boa’s en agenten dat de regels goed uit te leggen waren aan de burger, maar toch had een op de drie daar moeite mee. De meeste onduidelijkheid bestond er over welke regels op welk moment van toepassing waren. Het 1,5 meter afstand houden en het dragen van een mondkapje in het OV waren voor de handhavers de duidelijkste regels om op te handhaven. Minder duidelijk was hoe ze precies moesten handhaven op het ongeoorloofd open zijn van gebouwen en overtredingen van het maximaal aantal personen in gebouwen en bij evenementen.


Positief

De meeste waarschuwingen en bekeuringen werden uitgedeeld tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020. Tussen juni en september werden de regels versoepeld en werden er ook veel minder boetes opgelegd. Vanaf september, wanneer er steeds strengere maatregelen gelden, loopt het aantal bekeuringen weer op. De meeste bekeuringen werden uitgedeeld aan jongvolwassenen tussen de 18 en 27 jaar. Minderjarigen kwamen er over het algemeen vaak met een waarschuwing vanaf. Opvallend is dat ook burgers die zijn gewaarschuwd of bekeurd over het algemeen positief zijn over de manier waarop de handhavers hun werk doen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Karel van Klaveren
Een WC-eend onderzoek. Dus de uitkomst was voorspelbaar,



En natuurlijk geen enkele kritische noot van de hoofdredacteur. Maar dat zijn we van hem gewend...
Jos / Financieel Adviseur
Wat een onzin artikel ? Totaal gekleurd verhaal. Handhavers pakken de mensen aan die geen weerstand durven tonen. In plaatselijke woonwagencentrum hier was hele coronajaar gewoon feest en geen avondklok. Geen handhaver die hier naar toe gaat. Kijk naar Amsterdam voorbeelden genoeg van met verschillende maten meten. De student die in zonnetje in park zit op 1.5 m afstand maar met meer dan 2, ja die gaan ze een boete geven. Zou me kapot schamen als dat mijn beroep was. Avondklok heeft geen enkele bijdrage geleverd aan daling van besmettingen hoe hoog de minsister dit ook beweerd. Kuipers heeft 100% gelijk.
Henk
Weer zo n bericht van het RIVM communicatie buro. Dit ter voorbereiding op een tweedeling in de samenleving> het vaccinatiepaspoort. Notabene smakeloos om dat aan te kondigen op 4 mei / 5 mei.
Petra
Mosterd na de maaltijd, dit onderzoek. Ik wil wedden dat de uitslag anders was geweest als men de periode van de avondklok had onderzocht.
Advertentie