of 59185 LinkedIn

Nederlanders tegen grotere gemeenten en provincies

Een meerderheid van de Nederlanders is tegen opschaling van gemeenten en provincies. Ook voelt een meerderheid niet voor het afschaffen van de provincies. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd.

Een meerderheid van de Nederlanders is tegen opschaling van gemeenten en provincies. Ook voelt een meerderheid niet voor het afschaffen van de provincies. Zeven op de tien Nederlanders vinden dat inwoners in kleinere gemeenten meer betrokken zijn bij de gemeentelijke politiek. Gemeenteambtenaren denken daar iets minder positief over.

Opheffing

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd. Onder gemeenteambtenaren is het animo voor het opheffen van de provincies met 32 procent bovengemiddeld hoog en de tegenstand (met 47 procent) veel kleiner dan gemiddeld. Een groot verschil met rijksambtenaren, die in ruime meerderheid zowel opschaling (66 procent) als opheffing (60 procent) van provincies niet zien zitten. Hoewel ook onder ambtenaren een meerderheid tegen gemeentelijke herindeling is, is het percentage ‘tegen’ onder gemeenteambtenaren met 46 procent het laagst en met 59 procent onder rijksambtenaren het hoogst. Bijna vier op de tien gemeenteambtenaren zijn voor opschaling van gemeenten terwijl slechts achttien procent van de rijksambtenaren hier heil in ziet.


Efficiënt

Een meerderheid van de Nederlanders (54 procent) denkt ook niet dat grotere gemeenten efficiënter kunnen worden bestuurd, 20 procent denkt van wel. Gemeenteambtenaren zijn hier positiever over: een op de vier gemeenteambtenaren denkt dat grotere gemeenten wel efficiënter kunnen worden bestuurd. Zeven op de tien Nederlanders menen dat inwoners in kleinere gemeenten meer betrokken zijn bij de gemeentelijke politiek. Gemeenteambtenaren zien dat minder: zes op de tien gemeenteambtenaren zien een grotere betrokkenheid in kleinere gemeenten.

 

Afbeelding

Afbeelding

 

Verantwoording

I&O Research voerde in opdracht van Binnenlands Bestuur van 10 t/m 14 februari een online onderzoek uit onder burgers en ambtenaren. In totaal deden 4.164 mensen mee aan het onderzoek, waaronder 1.359 ambtenaren.

 

Lees meer over het verkiezingsonderzoek in Binnenlands Bestuur nr 5.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gepensioneerd (Gepensioneerde) op
Het nadeel van de schaalvergroting is, dat de afstand tussen de burger en het bestuur vergroot is.
Met de belofte dat er een vlottere dienstverlening wordt geleverd, is erg discutabel.
Door Jan op
Wanneer wordt er nu eindelijk eens naar de bevolking geluisterd? Als de PvdA is uitgestorven?
Door collega op
Blij om te zien dat burgers in ieder geval hun gezond verstand bewaard hebben. Nu de bestuurders nog!