Advertentie

Nederland krijgt nationale WOB-dag

Er komt een Nederlandse versie van de internationale Right to Know Day, bedoeld om het belang van belang van openbaarheid van beleid onder de aandacht te brengen. De dag wordt georganiseerd door onder meer stichting Bits of Freedom, NVJ en onderzoeksjournalist Brenno de Winter. Politici van SP, GroenLinks, PVV en D66 hun medewerking aan toegezegd.

31 augustus 2010
Obstructor
Op de Right to Know Day, 28 september, wordt de ‘De meest transparante ambtenaar 2010’ en diens tegenhanger ‘De Obstructor 2010’ gepresenteerd.

Waakhond
‘Openheid van beleid is de crux van de journalistiek. Wij zijn toch de waakhond van de democratie,’ zegt mede-organisator Brenno Winter. Hij laat het niet bij grote woorden alleen, maar voert ook nog steeds een juridische strijd met de VNG over openbaarheid van hun beleid.

Rechter
Onlangs stelde de bestuursrechter De Winter in het ongelijk in een door hem aangespannen zaak tegen de VNG, waarin hij hen als bestuursorgaan aansprak. De rechtbank bepaalde dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) geen bestuursorgaan waarop de Wet openbaarheid van bestuur van toepassing is.

Beroep
‘Ik ga in beroep bij de Raad van State en als het moet bij het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, als dat nodig is. Het kan niet zo zijn dat organisaties als de VNG de dans omspringen,’ zegt De Winter. ‘Het is voor onderzoek naar beleid van essentieel belang dat de beleidsvorming en beleidsuitvoering van zo’n organisatie als de VNG te volgen is.’  Naast de VNG zouden volgens hem ook bijvoorbeeld De Raad van Hoofdcommissarissen, het IPO, en de Vereniging van Kamers van Koophandel Nederland te wobben moeten zijn.

Steun
De Winter wordt –‘met name moreel’- ondersteund door de Vereniging van onderzoeksjournalisten en journalistenvakbond NVJ. De VNG ziet het hoger beroep met vertrouwen tegemoet.

Weigeren
Journalist Brenno de Winter beriep zich begin 2009 op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), bij zijn verzoek aan de VNG om documenten vrij te geven over implementatie van het actieplan Nederland Open in Verbinding, een stimuleringsprogramma van open source software vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De VNG weigerde De Winter een deel van de opgevraagde informatie, en stelde dat zij geen bestuursorgaan is volgens de Algemene wet bestuursrecht.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Broadcaster / gemeenteambtenaar
Geweldig hoor zo'n clubje dat zichzelf loopt te profileren. Kunnen we ons in Nederland niet beter met belangrijker zaken bezig houden. Deze muggezifterij (het gaat in ons land nergens meer om) kost alleen maar geld. Geld, dat we ook aan zorg of veiligheid zouden kunnen uitgeven. Het is maar waar je prioriteiten liggen.
Hannes Haganum / kritisch lezer
De overheid heeft het grootste deel van de WOB-problematiek over zichzelf afgeroepen. Zet gewoon alle besluiten op de website. dat is niet alles, want politici en en bestuurders moeten gewoon transparant zijn. Dat geldt zowel door fysieke aanwezigheid in buurten, als op internet. De huidige generatie politici en bestuurders moeten gewoon leren om pijnlijke of impopulaire besluiten te verdedigen. Gewoon staan voor je zaak. Politiek moet ook weer duaal worden, dan krijg je tegenspel vanuit gemeenteraden en de Tweede Kamer. En durf burgers en maatschappelijke organisaties gewoon democratisch uit te dagen om met alternatieven op de proppen te komen voor impopulaire besluiten. We moeten ons druk gaan maken om onze identiteitscrisis.
Nederland is zo decadent en naar binnen gericht geworden, dat we niet meer zien hoe snel de wereld buiten om ons heen veranderd.




Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Komt er nog eens een NAW, 'Nationale Ambtenaren Werkweek', waarin wij als ambtenaren eens ongestoord kunnen werken aan de taken waarvoor we zijn aangenomen en die we vol overgave willen uitvoeren. Dat zou een verademing zijn tussen de overige weken in het jaar waarin we ons als ambtenaar alleen maar moeten bezig houden met te verantwoorden waarom we ambtenaar zijn en daardoor niet aan ons werk toekomen, waardoor er weer een voedingsbodem ontstaat voor mensen die écht niets te doen hebben om aan de kaak te stellen dat ambtenaren niet deugen. Ambtenaren zijn ook burgers die lijdzaam moeten toezien hoe ontzettend veel geld verkwanseld wordt aan dit soort rampprocedures en ambtenaartje pesten. Tot overmaat van ramp worden we nu ook nog slachtoffer van het ongetwijfeld door een commerciële omroep bedachte amusementsprogramma 'De Obstructor', waarin de vakjury onder leiding van Patricia Paay en Henk-Jan Smits na een slopende afvalrace het winnende slachtoffer bekend zal maken. Een concurrerende omroep zal, onder leiding van Gordon en Gerard Joling, op dezelfde avond, maar wel een half uurtje eerder, de kijkers trachten te winnen met 'De meest transparante ambtenaar'.
Baantjerfan
na moeder-, vader-en veteranendag weer een dag, dit keer een WOB-dag. Wel ja, verzn maar wat. Houdt er wel rekening mee dat we, na aftrek van deze 4 dagen, nog 361 dagen over hebben om nog wat ánders te verzinnen waar we een Dag aan moeten wjden.
Advertentie