of 59281 LinkedIn

Nederland heeft een koning

Sinds het ondertekenen van de adbicatie door Beatrix, die daarmee van koningin weer prinses werd, heeft Nederland een koning: Willem Alexander.
8 reacties

Koningin Beatrix heeft dinsdagmorgen in het Koninklijk Paleis in Amsterdam troonsafstand gedaan. Om 10.07 ondertekende ze de Akte van Abdicatie. Willem-Alexander werd daarmee de nieuwe koning.

Handtekeningen
Koningin Beatrix opende de bijeenkomst. Toen ze het woord nam, klonk een luid gejuich vanaf de Dam, waarna ze even zweeg. Op het moment dat Beatrix haar handtekening zette, werd zij prinses en werd haar oudste zoon koning. Vervolgens zetten 31 getuigen hun handtekening onder de akte. 
Later op de dag volgt de inhuldiging van koning Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk.

Gelukkig en dankbaar
Koningin Beatrix is ,,gelukkig en dankbaar'' nu ze afstand van de troon heeft gedaan. Dat heeft ze dinsdagochtend gezegd op het balkon van het Koninklijk Paleis. 
Koning Willem-Alexander is zijn moeder, prinses Beatrix, intens dankbaar voor haar werk in ,,33 bewogen en bevlogen jaren''. Koning Willem-Alexander verscheen met koningin Máxima en prinses Beatrix op het balkon. De uitgetreden koningin vertrok na enkele minuten, waarna de prinses Amalia, Alexia en Ariane zich bij hen voegden.

Koningshuis kleiner
Me de abdicatie is het Nederlandse koningshuis kleiner geworden. 
Prins Maurits en prins Bernhard en hun echtgenotes prinses Marilène en prinses Annette zijn niet langer lid van het Koninklijk Huis. De twee oudste zoons van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven maken ook niet langer aanspraak op de troonopvolging.

Troongerechtigd

De 3 kinderen van prins Constantijn en prinses Laurentien verliezen met de troonsafstand van koningin Beatrix ook hun lidmaatschap van het Koninklijk Huis maar blijven wel troongerechtigd. De wijzigingen vloeien voort uit de verschillende bepalingen over de troonsopvolging en het lidmaatschap van het Koninklijk Huis. Daarbij wordt gekeken naar de graad van verwantschap ten opzichte van de koning. De kinderen van Margriet en Pieter staan nu op grotere afstand van het staatshoofd. De prinsen Pieter-Christiaan en Floris waren in 2005 door geen toestemming te vragen voor hun huwelijk al uit de lijn van troonopvolging gevallen.

Lees hier de integrale tekst van de toespraak van koning Willem-Alexander.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Harl op
@ nick

Natuurlijk betalen we ervoor, of het wat oplevert valt te bezien, is nooit getalsmatig onderbouwd.

Blijft verder een onnozel gebeuren zo´n koningshuis maar leef je lekker uit, ieder z´n meug.
Door Jantje op
Overdreven gedoe gisteren. De hele dag televisie. Er was bijna niets anders te zien. Het mag wat kosten op onze kosten. Ik heb me er grondig aan geërgerd.
Door Nick op
Harl. Natuurlijk betalen we ervoor. 10 cent per inwoner?
Het levert echter een veelvoud op.
Door Harl op
Fijn, en nu belasting gaan betalen hè.
Door Nick op
LEVE DE KONING!!!
Ik heb gisteren genoten van een dagje prachtige promotie van Het Koninkrijk der Nederlanden.
Waar onze politici de verschillen zoeken en de actualiteit, werkt het Koningshuis aan de duurzame samenhang en verbondenheid.
Hoeveel mooier wil je het hebben?
Door Gerard op
Hoeveel wordt bezuinigd op het koningshuis en de aanhang hieromheen?
Door Melkkoe (Econoom) op
Ik wens u heel veel succes toe.
Nederland is trots op u.

Nu de politieke leiders vervangen
door nieuwe verkiezingen.
Kunnen we de Nederlandse
economie een " boost " geven.
Zoals het nu gaat dreigen we
een 3e wereldland te worden.
Op schrift zijn we dat niet,
maar in de praktijk wel.
De politieke leiders die het
tegendeel beweren komen
niet in contact met burgers
van allerlei lagen en klassen
om hier een goed oordeel
over te vormen. Ze zijn dag
in dag uit bezig om nieuwe
lastenverzwaring plannen
te maken.
Door Norman Waalre op
Ceremonie kan veiliger en goedkoper
Het is veel veiliger en veel goedkoper om dergelijke ceremonies op een meer overzichtelijke plaats te organiseren dan in een stadscentrum.

Dat kan bijvoorbeeld in het Muiderslot of in een ander kasteel. Of het kan bijvoorbeeld in een dierentuin, pretpark of ander omheind terrein. Of in de duinen.

Kies daarvoor een gebouw dat niet omgeven is door een binnenstad, maar door weilanden of water. Dat is namelijk veel beter en goedkoper te beveiligen. Dat kan bijvoorbeeld ook zijn op een klein eiland of schiereiland.

Laat daar niet meer dan drieduizend bezoekers toe op het omliggende terrein. En bewaak dat met veel militairen met bootjes, helikopters en lichte terreinvoertuigen.

Het koningshuis kan wél veilig communiceren via internet. Dat kan via video-conferencing, twitter, een internetforum, weblog, enzovoort.

Verder ben ik niet tegen een koning, maar ik vind wel dat het koningschap véél goedkoper en milieuvriendelijker moet worden.

En ik vind dat het koningschap niet erfelijk moet zijn. Maar dat daarvoor elke tien jaar iemand voor moet worden uitgekozen wegens bijzondere verdiensten en capaciteiten.

Gelukkig hebben we wel sympathieke mensen in het koningshuis. Felicitaties.